Головна Новини Суспільство події Головний інтерес України у саміті миру: що важливо донести країнам Глобального Півдня
commentss НОВИНИ Всі новини

Головний інтерес України у саміті миру: що важливо донести країнам Глобального Півдня

Українська дипломатія разом із партнерами провела велику роботу, щоб цей саміт відбувся

28 травня 2024, 14:32
Поділіться публікацією:

Підготовка до саміту миру у Швейцарії, наміченому на середину червня, залишається однією з топ-тем у ракурсі шляхів пошуку до завершення російсько-української війни. Китай продовжує грати в невизначеність, фактично підігруючи РФ. Бразилія та Індія нібито розглядають ідею відправити на саміт молодших чиновників. Присутність більшості європейських лідерів гарантована, а ось президент США – не факт, що відвідає захід. При цьому в ЄС уже думають над наступною мирною конференцією – вже за участю РФ. На що президент України Володимир Зеленський нагадав, що кремлівський диктатор Володимир Путін завжди бреше, тому немає сенсу вести з ним будь-які переговори. Які перспективи саміту миру та переговорів після нього? Які чинники можуть на це вплинути? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Головний інтерес України у саміті миру: що важливо донести країнам Глобального Півдня

Глобальний саміт миру. Фото: з відкритих джерел

Сам факт проведення саміту на підставі формули миру України – це вже наша перемога

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе наголошує, що проведення у Швейцарії саміту миру, ініційованого Україною, це перехоплення нами ініціативи, посилення лідерства у переговорному кейсі.

"Центральним для обговорення стає мирний план президента Зеленського. І вже відомо, що на саміті буде представлено понад 90 держав. А до середини червня їх точно побільшає. Українська дипломатія разом із партнерами провела велику роботу, щоби цей саміт відбувся. До цього відбулося п'ять робочих зустрічей на рівні радників глав держав з питань безпеки та зовнішньої політики", – наголошує експерт.

Він зазначає, що мирний план України базується на універсальних засадах та цілях Статуту ООН. Це територіальна цілісність, захист суверенітету, невідворотність покарання порушення норм міжнародного права тощо.

"Це принципи справедливості, на яких базується сучасне міжнародне право. Фактично проведення цього саміту чітко продемонструє, хто це право реально поважає, – пояснює Антон Кучухідзе. – Важливо було провести зустріч без рашистської федерації. Щоб не грати в гру агресора, не йти на умови Москви, яка не зацікавлена ні в конструктивних переговорах, ні у справедливому мирі. Проведення першого саміту такого рівня без росіян – це демонстрація того, що їм не вірять".

Добре, що Індія – одна з топ-країн Глобального Півдня – вже заявила, що буде присутня на цьому саміті, вважає експерт. Є певний процес щодо делегації із Бразилії. І виходить, що Китай з його ізоляціоністською політикою щодо цього саміту, не досягає бажаного собі результату, зазначає Антон Кучухідзе.

Він констатує – сам факт проведення саміту на підставі формули миру України – це вже наша перемога. Ну, а реалізація цієї формули залежатиме від двох факторів: ситуації на полі бою та зовнішнього тиску (у тому числі санкційного) на РФ.

Світ бачить, що РФ продовжує завдавати Україні колосальних збитків

За словами політичного експерта Світлани Кушнір, саміт миру відбудеться за будь-якої погоди, щоб там не влаштували кремлівські керівники, метаючи грім та блискавки у бік Українського мирного плану та країни-організатора міжнародного майданчика – Швейцарії.

"Ми очікуємо на представників як мінімум 80 країн. Президент Зеленський публічно, у зверненні, записаному на руїнах друкарні у Харкові, запросив до участі у Саміті миру президента США Джозефа Байдена та голову Китайської Народної Республіки – Сі Цзіньпіна", – нагадує експерт.

Ще одним актуальним питанням на цій зустрічі 15-16 червня у місті Бюргеншток може бути травневе рішення Ради Євросоюзу офіційно передати Україні прибутки від заморожених російських активів, зазначає Світлана Кушнір.

"Важливо, що це юридично обґрунтований механізм, який не може бути оскаржений у судовому порядку. І те, що Україна та частина Європи вважають, що передача доходів від активів агресора на користь жертви агресії – це справедливо. Тепер наша місія пояснити це й іншим державам (того ж Глобального Півдня), які будуть на Саміті миру. Переконати їх на конкретному прикладі, що такі дії треба робити і їм, щоб скоротити час на шляху до Перемоги через фінансовий інструмент тиску на Росію", – пояснює експерт.

Світ бачить, продовжує вона, що РФ продовжує завдавати Україні колосальної шкоди безкінечним обстрілом. І світ має робити висновки. Правильні.

"Якщо механізм отримання грошей від доходів заморожених активів (а це майже 3 млрд євро на рік) запрацює, то перші надходження очікуються вже у липні цього року. І 90% коштів підуть до Європейського фонду миру – для постачання Україні зброї. Решта 10% – до бюджету Євросоюзу на потреби для відновлення нашої країни, – зазначає Світлана Кушнір. – Думаю, що дискусію з цього приводу ми можемо розпочинати вже й із країнами, які представляють Глобальний Південь".

Але слід розуміти, наголошує експерт, що червневий Саміт миру – це лише перший крок до справедливого миру. Але дорогу здолає той, хто йде, підсумовує вона.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський назвав вчинок Байдена, якому аплодуватиме Путін.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини