Головна Новини Суспільство події Глобальний переділ світу між США, РФ та КНР стартував: яке місце відведено Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Глобальний переділ світу між США, РФ та КНР стартував: яке місце відведено Україні

В атаці Росії на Україну Китай теж переслідує свої корисливі інтереси

12 лютого 2022, 20:05 comments4848
Поділіться публікацією:

Сполучені Штати пообіцяли виділити більше дипломатичних ресурсів та ресурсів безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні, щоб протистояти тому, що вони бачать спроби Китаю створити регіональну сферу впливу та стати найвпливовішою державою світу. Що можна сказати про дане протистояння? Як воно відбивається на спробах стримати російську агресію? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Глобальний переділ світу між США, РФ та КНР стартував: яке місце відведено Україні

Глобальний переділ світу. Фото: з відкритих джерел

У світі стартували нові геополітичні процеси з розподілом сфер впливу між державами-монстрами

Головред інформагентства УкрПрес Інфо, політексперт Олексій Воронцов вважає, що представлений днями 12-сторінковий огляд доктрини адміністрацією Байдена свідчить про початок економічної та політичної експансії в Індо-Тихоокеанському регіоні.

"Ці документи були оприлюднені напередодні візиту до зазначеного регіону держсекретаря США Ентоні Блінкена. Така позиція Білого дому свідчить про втрату США низки своїх позицій та контролю частини Індо-Тихоокеанського басейну, на відміну від Китаю, який навпаки стрімко збільшує свій вплив", – зазначає експерт.

Він наголошує, що Китай заявив про своє домінування у військовому, технологічному, економічному секторі. Йде боротьба за Тайвань, тому що КНР вважає його своєю територією. Ці події розгортаються на тлі Російсько-Китайського альянсу, який сформувався після зустрічі 4 лютого у Пекіні лідерів РФ Володимира Путіна та КНР Сі Цзіньпіна.

"Підсумком стала заява про глобальний переділ світу і вибудовування нової геополітичної конфігурації з урахуванням власного розуміння міжнародного порядку та прав людини, – нагадує Олексій Воронцов. – Також керівники РФ та КНР виступили проти розширення НАТО. Це говорить про старт нових геополітичних процесів на світовій арені, поділ сфер впливу між державами-монстрами. На мою думку, це несе серйозні загрози хиткому миру, що встановився на планеті, де дрібна іскра може запалити пожежу всесвітнього масштабу".

США зараз опинилися в ситуації гри на двох дошках

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян упевнений, що ключовим вигодонабувачем від сьогоднішніх агресивних дій Росії проти України є Китай. Оскільки РФ робить за нього "брудну роботу" і кидає виклик колективній системі безпеки і тому світоустрою, який сформувався внаслідок кількох світових воєн – і закріпив особливу роль за західними країнами у забезпеченні миру та безпеки на планеті.

"Коли РФ атакувала Україну (окупувала Крим, почала бойові дії на сході), під цей шум Китай фактично анексував Гонконг. І зараз, у разі гіпотетичного нового витка ескалації, це створює димову завісу для можливої активізації Китаю по Тайваню. Тим більше, що останніми роками КНР абсолютно неприховано підвищує градус риторики та підготовку своїх збройних сил до наступальних операцій. Не двозначно натякаючи на військову операцію по Тайваню, – пояснює Олег Саакян. – Тому США зараз опинилися у ситуації гри на двох дошках. З одного боку – це європейська дошка, європейська безпека та підтримка трансатлантичної єдності. З іншого – Тихоокеанський регіон, де Штати мають низку союзників і зобов'язань стосовно них (Південна Корея, Японія, Австралія). Також бачимо постійну підтримку з боку американців Тайваню".

На сьогоднішній день, продовжує експерт, ці дві дошки перетікають одна в одну. І зрушення, і створені прецеденти на одній можуть відбитись ехом на іншій.

"Наприклад, коли говорять про можливість "зливу" Заходом України – це відразу підвищує ризики для Тайваню, Японії, Південної Кореї та інших союзників США, які отримують меседж, що їхню долю можуть "вирішувати" за їхньою спиною. Розуміння цього призводить до того, що навіть якщо деякі гарячі голови в США, які, можливо, хотіли б піти за рахунок України на угоду з РФ, це стратегічно буде вкрай болючим для американської адміністрації. Тому що відгукнеться з інших кінців світу. Тому й зацікавленість у стабільності та балансуванні впливу Китаю у Тихоокеанському регіоні відбивається нам тим, що Україна всіляко підтримується США. І сценаріїв можливих "зливів" України в реалістичному доступному для огляду майбутньому немає", – резюмує Олег Саакян.

Читайте також на порталі "Коментарі" — з'явилися нові знімки, як РФ перекидає війська та техніку до Білорусі та Криму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини