Головна Новини Суспільство події Економіка починає працювати на оборону: до чого готуватись українцям після заяви Резнікова
commentss НОВИНИ Всі новини

Економіка починає працювати на оборону: до чого готуватись українцям після заяви Резнікова

Глава Міноборони Резніков закликав українців не випадати з економічних процесів

11 березня 2022, 16:50 comments2532
Поділіться публікацією:

Україна переможе Росію, лише якщо економіка працюватиме і створюватиме відповідні можливості для оборони, заявив глава Міноборони Олексій Резніков. Він також пояснив, як саме тепер працюватиме українська економіка. Зокрема, що в Центральній та Західній Україні розгорнуть додаткові виробничі майданчики, які працюватимуть для сфери оборони, що частину потужностей перенесуть на цивільні підприємства, що знаходяться поза зоною ризику, що діятимуть програми прямої підтримки людей. Як оцінюєте заяви міністра? Що влада має ще зробити, щоб економіка у цей страшний час не зупинилася? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Економіка починає працювати на оборону: до чого готуватись українцям після заяви Резнікова

Олексій Резніков. Фото: з відкритих джерел

Враховуючи збільшені ризики, держава має допомогти підприємствам із фінансовими ресурсами

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський вважає таку заяву правильною, хоч явно запізнілою.

"Вже понад два тижні йде війна – і лише зараз уряд починає розглядати питання щодо перенесення окремих підприємств на захід країни, подалі від бойових дій. Зазначу, що це стосується лише тих територій, де існує реальна загроза знищення цих підприємств. Тому що виникає багато питань щодо того, як організувати таку передислокацію, яким чином переміщати обладнання, чи вистачить приміщень, що знаходяться на Заході України та відповідають необхідним вимогам, щоб це обладнання працювало? Є й проблема робочих рук, – наголошує експерт. – Багато чоловіків мобілізовані чи перебувають у територіальній обороні. Чи вистачить персоналу, щоби підприємства, які мають намір евакуювати, запрацювали на новому місці?".

За словами Іллі Несходовського, перехід економіки до нових умов роботи в рамках війни – це не тільки перенесення тих чи інших підприємств із зони бойових дій. Важливо також, щоб держава максимально сприяла роботі всіх видів бізнесу. Щоб вони мали можливість це робити, навіть перебуваючи у зоні, далекій від спокою.

"Адже ускладнилися логістичні зв'язки. Постачання сировини, комплектуючих, постачання продукції до споживача, реалізація. Наскільки це безпечно? Наскільки ті чи інші види продукції зараз потрібні? У багатьох зараз фінансові складнощі. Люди змінили свої переваги, зробили пріоритет на чомусь іншому, ніж раніше. Фінансові проблеми і самі підприємства, – зазначає експерт. – Платежі ускладнені. Як робити розрахунки? Адже може статися так, що підприємство виготовить продукцію доставить її до місця призначення, але не отримає за неї оплату. І тоді не вистачить коштів, щоби купити сировину для подальшого виробництва".

Враховуючи збільшені ризики, держава має допомогти підприємствам із фінансовими ресурсами. Впевнений Ілля Несходовський. Щоб бізнес, наприклад, міг брати кредити без відсотків (відсотки банкам могла б компенсувати держава), отримавши можливість розраховуватись із споживачами, виплачувати своєчасно зарплату.

"Таких кроків з боку уряду поки що, на жаль, не видно, – вважає експерт. — Як не видно і кардинальних дій щодо зміни системи оподаткування. Точкові заходи є, але їх явно мало. Те ж саме виділення 6,5 тисяч гривень стосується лише тих, хто втратив роботу або вимушено призупинив її. Це соціальна підтримка, але не підтримка працюючого бізнесу, яка також потрібна! Слід змінювати систему оподаткування, можливо, знижувати якісь податки, щоби бізнес мав можливість працювати".

Ще одним викликом Ілля Несходовський називає ситуацію із реєстрами.

"Є проблеми із реєстрацією податкових накладних, з отриманням відповідних виписок, із проведенням інших операцій. Держава має забезпечити надійну систему отримання даних, роботу реєстрів, – наголошує експерт. – Зважаючи на те, що все це не повинно потрапити до рук агресора, щоб той не мав можливості втрутитися у роботу цих реєстрів, якось їх пошкодити. Резюмуючи: кроки, які робляться зараз – потрібні, але далеко не достатні, щоб забезпечити переведення української економіки на військові рейки, щоб вона продовжувала працювати, забезпечуючи надходження до держбюджету".

Чим економіка ефективніша і продуктивніша, тим швидше наші в війні зможуть перемогти та вигнати з країни ворога

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин упевнений, що міністр оборони говорить правильно, називаючи економіку — основою, базисом, опорою для армії.

"Чим економіка ефективніша і продуктивніша, тим швидше наші в війні зможуть перемогти та вигнати з країни ворога. Мобілізаційна економіка – термін, запроваджений американським економістом Сеймуром Харрісом. І він чітко відповідає на базове ЗАВДАННЯ, що стоїть перед нами – тимчасова свідома концентрація практично всіх зусиль суспільства на допомогу українській армії", – зазначає експерт.

Це, продовжує він, виявляється у високому рівні мобілізації ресурсів (трудових, виробничих, логістичних) та їх директивному перерозподілі на особливі стратегічні напрями (військово-промисловий та паливно-енергетичний комплекси, аграрний та транспортні сектори, система освіти).

"Особливостями нової моделі стануть раціональний розподіл предметів першої необхідності, критичний список товарів (продовольство, паливо), максимально залучення цивільних компаній та підприємств у виробництво військової продукції та потреб оборони. Допомога цивілізованого світу, який уже сьогодні надає Україні близько 20 млрд доларів допомоги, є достатнім фінансовим фундаментом для трансформації національної економіки на потреби оборони", – резюмує В'ячеслав Черкашин.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Лукашенко сплутав карти Кремлю – каже, що в Україні таки війна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини