Головна Новини Суспільство події Домашній арешт для Чауса: чи гуманним виявився ВАКС у справі екссудді
commentss НОВИНИ Всі новини

Домашній арешт для Чауса: чи гуманним виявився ВАКС у справі екссудді

Засідання щодо обрання запобіжного заходу було закритим. Відповідне клопотання подали слідчі СБУ, його ж підтримала прокуратура і детектив НАБУ

5 серпня 2021, 12:16
Поділіться публікацією:

Викраденого навесні у Молдові й знайденого нещодавно в Україні колишнього суддю Дніпровського суду столиці Миколу Чауса, якого підозрюють у хабарництві і через якого виник конфлікт між НАБУ і СБУ, відправили під цілодобовий домашній арешт із зобов'язанням носити електронний браслет.

Домашній арешт для Чауса: чи гуманним виявився ВАКС у справі екссудді

Микола Чаус - фото з відкритих джерел

Експерти оцінили дане рішення Вищого антикорупційного суду (ВАКС) і розповіли, чи дійсно свідчення Чауса такі цінні.

Коли в Україні судді судять суддів, дивуватися гуманності не доводиться

Політолог Кирило Сазонов зазначає:

"ВАКС іноді здатний виявитися неймовірно гуманним. Набагато гуманніше, ніж очікувалося. Втім, коли в Україні судді судять суддів, дивуватися гуманності не доводиться. Хоча з такою історією здавалося, що Чаус неминуче опиниться під вартою ".

Кирило Сазонов нагадує, що взяли Чауса у 2016 році досить голосно, банки з доларами справили враження на українців.

"Далі — Чаус багато разів зникав і знаходився, переходив з рук одного відомства в руки другого, потім третього і знову зникав і знаходився вже в Феофанії. Тобто, в цьому випадку електронний браслет не надає впевненості в тому, що він знову не зникне. Плюс — за ним вистачає дійсно великих скандалів, таких, як справа Геннадія Корбана (саме Чаус виніс рішення про арешт українського бізнесмена і політичного діяча, голови партії "УКРОП" Геннадія Корбана, з якого пізніше були зняті всі звинувачення — прим. ред.). Тобто повна правда того судового процесу вдарить саме по минулій владі. Що нинішній владі, за логікою речей, має бути вигідно, — міркує Кирило Сазонов. — Але це тільки одна історія, а скільки їх всього?"

Проблеми будуть у всіх. Але насамперед — у представників Офісу президента.

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов вважає рішення ВАКС щодо Чауса досить дивним.

"Нещодавно був суд щодо генерала Павловського, якому встановили заставу у 500 млн грн. Причому він 10 днів добровільно ходив до суду, йому не могли обрати запобіжний захід. А Чаус в перший раз зник саме з-під домашнього арешту, — нагадує експерт. — А тут ще й невідомо, де він буде відбувати домашній арешт. З огляду на те, що останніми роками жив у Молдові, може її вважати домом. Подивимося, яка буде апеляція".

За словами Олександра Леонова, якщо подивитися телеграм-канали, пов'язані з Офісом президента (ОП), очевидно, що Чауса хочуть використовувати проти колишнього президента Порошенка й ексглави Головного управління розвідки (ГУР) Бурби — у світлі виходу розслідування щодо вагнергейта від Bellingcat. До того ж, зазначає експерт, є інформація, що президент Зеленський вже кілька разів зустрічався з Чаусом.

"Водночас, викрадення Чауса з Кишинева створює проблеми для чинної влади, — акцентує Олександр Леонов. — Є інформація, що Молдова кілька разів зверталася до української сторони з вимогою допитати Чауса. І зараз, коли його статус легалізований, Україна не має можливості в цьому відмовити. А після висновків молдавських правоохоронних органів і парламентської комісії, що до його викрадення причетні українські силовики (яким відповідний наказ міг дати тільки Зеленський), це буде визнанням своє провини. Загалом проблеми будуть у всіх. Але насамперед — у представників Офісу президента. Хоч після кейса Татарова, якого відмазали, розраховувати на покарання складно. Справи просто будуть заминати. Але потрібно розуміти, що друге викрадення — це міжнародний скандал, який просто так не розсмокчеться".

Багато що, на думку експерта, буде залежати від того, що скаже Чаус. Втім, і тут не все так просто.

"Його свідчення як обвинуваченого, як свідка — на нульовому рівні, — вважає Олександр Леонов. — Очевидно, що після того, як Чаус чотири місяці був під впливом чи то ГУР, то чи СБУ, після ймовірних тортур і впливу іншого роду, зачитування відеороликів під диктовку, його свідчення не будуть мати ніякої цінності. Для наших західних партнерів і Європейського суду з прав людини — так точно ".

Раніше портал "Коментарі" писав, кому свідчення Чауса можуть завдати сильного удару.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Николай

5 серпня 2021, 11:27

Уважно подивіться на наведене тут фото Чауса ! Треба зробити емблему для нашого українського "правосуддя" і в основу емблеми покласти фото Чауса .


Новини