Головна Новини Суспільство події Чому Захід не має єдиної позиції щодо України: що стоїть за тривожними заявами лідерів ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Захід не має єдиної позиції щодо України: що стоїть за тривожними заявами лідерів ЄС

Наші інтереси у США далеко не на першому місці та й в кожній європейській країні подібна ситуація

11 лютого 2024, 12:57 comments1046
Поділіться публікацією:

Через зниження підтримки з боку США в Україні вже відчувається брак ракет для систем ППО, а також дефіцит артилерійських снарядів. Президент США Джо Байден під час зустрічі у Вашингтоні з канцлером Німеччини Олафом Шольцем заявив, що, якщо Конгрес не затвердить нову фінансову допомогу Україні, наслідки можуть бути жахливими. Заяви про те, що, якщо дати Путіну перемогти в Україні, він піде далі, лунали цього тижня з Польщі, Данії, Німеччини. Про що говорять дії та заяви колективного Заходу останнього часу? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому Захід не має єдиної позиції щодо України: що стоїть за тривожними заявами лідерів ЄС

США та ЕС. Фото из открытых источников. Фото з відкритих джерел

Інтереси глобальні поступаються місцем суто практичним

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш закликає зрозуміти, що немає спільної позиції так званого колективного Заходу. Як і спільної позиції всередині тих чи інших країн, які ми маємо на увазі під цим терміном.

"У тих же США питання допомоги Україні стало внутрішньополітичним, що відображає боротьбу республіканців із демократами. І ставлення до нашої країни, наші інтереси тут далеко не на першому місці. У кожній країні – така ситуація. Можуть бути подібні позиції, інтереси правлячих еліт (у тому числі щодо підтримки України). Але й еліти змінюються, і власне політичне життя таке, що в демократичному світі кожна влада має опозицію. І кожна опозиція використатиме найбільш чутливі для нинішньої влади моменти, щоб зайняти її місце", – пояснює експерт.

Тут, продовжує він, на жаль, глобальні інтереси поступаються місцем суто практичним, навіть "шкурним" у плані бажання прийти до влади. Такою є парадигма політики в цілому.

"При цьому нам треба розуміти, що завжди шантажують тим, що цінно, дорого. І, коли ті ж республіканці шантажують демократів українським питанням, щоб вирішити питання з міграцією, це свідчить про те, що допомога Україні – дуже важлива для Демократичної партії. До того ж республіканці не виступають власне проти допомоги Україні як такої. Просто Трамп хоче зберегти проблеми (і російсько-українську війну, і болісну для США – міграційну) до свого гіпотетичного повернення до Білого дому – щоб самому їх вирішити та зібрати всі лаври. Він не бажає дозволити Байдену це зробити, інакше не буде на чому будувати виборчу кампанію. Ми тут фактично стали заручниками внутрішньоамериканської політики", – констатує Сергій Гармаш.

Подібне, продовжує він, відбувається в інших країнах, включаючи європейські. У тій же Німеччині, де набирає обертів нова проросійська партія "Союз Сари Вагенкнехт", яка будує свою політику, у тому числі на закликах припинити постачання військової допомоги Україні (мовляв, навіщо нам чужа війна?).

"Якась спільна політика може проглядатися на рівні формальних об'єднань, таких як НАТО, – зазначає експерт. – І НАТО продовжує нас підтримувати. Тут, на щастя, немає опозиції, бо це військова структура. Але фінансування Північноатлантичного Альянсу здійснюється країнами, що входять туди. Які, своєю чергою, періодично зосереджуються на вирішенні внутрішньополітичних питань. Як зараз США".

І цей маятник буде постійно, – попереджає Сергій Гармаш. З послабленням та посиленням підтримки України. Без певної стабільності.

"Це слід усвідомити – і з кожною країною вести щільну дипломатичну роботу, – наголошує він. – Необхідна також потужна інформаційна робота, яка практично не ведеться. Неправильно, коли верховний головнокомандувач (президент) та головком виступають на Заході з різними меседжами. А ми спостерігали саме таку картину у випадку із Зеленським та Залужним… У тій же Словаччині таке враження, що просто не розуміють, що відбувається в Україні, якщо послухати деякі заяви нинішнього прем'єра Фіцо. І виникає логічне питання – чому ми не зберемо групу словацьких журналістів і не повеземо під той самий Бахмут, щоб вони, хоч би через безпілотник, подивилися, що росіяни зробили з цим містом?".

Слід реалістично підходити до ситуації, упевнений експерт. Розуміючи, що кожна країна має свої національні інтереси, на які вона орієнтується. І доносячи, чому національні інтереси тієї чи іншої країни перетинаються з українцями, особливо в ракурсі відбиття російської агресії.

Європа не бажає повторювати своїх помилок, що призвели до Другої світової

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко вважає, що тривожні заяви з боку європейців, які почастішали, демонструють – вони дуже стурбовані пробуксовкою допомоги Україні з боку США.

"Умовно кажучи, ділити на двох тягар із забезпечення України – одна справа, а брати все на себе – зовсім інше. Тому ми бачили черговий візит Шольца до Вашингтона, а також безліч заяв з боку європейських лідерів, представників урядів, що Штатам, незважаючи на внутрішні проблеми, слід не забувати про підтримку союзників. Тим більше, що йдеться не лише про підтримку України, а й Ізраїлю, Тайваню, а також ЄС – у світлі загрози з боку РФ. А ці загрози цілком можуть втілитись, у тому числі в гібридному вигляді, проти НАТО. Ну, а основою НАТО були і залишаються США", – пояснює Ігор Петренко.

За його словами, ЄС дедалі більше переконується у реалістичності російської агресії проти нього. І там чітко наголошують – якщо РФ захопить Україну, то Путін не зупиниться. Його недавнє інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону було, зокрема, про це.

"Пробуксування з допомогою Україні з боку США ще більше пробуджує європейців. Ми бачимо лідерство Німеччини у наданні підтримки нашій країні. Бачимо консолідацію ЄС, де, зламавши опір Угорщини, підтримали пакет про допомогу Україні на 50 млрд євро. Є плани щодо виділення додаткових понад 21 млрд євро для суто військової підтримки. Це важливі сигнали. Ті, що демонструють, що Європа не бажає повторювати своїх помилок, що призвели до Другої світової. Коли намагалися утихомирити Гітлера, дозволяючи фашистській Німеччині захоплювати чужі землі. Умиротворювати таким чином Путіна в Європі, схоже, не готові", – наголосив Ігор Петренко.

Важливо тепер, продовжує він, щоб і США зрозуміли це, повернулися до союзницьких зобов'язань, змогли розділити зовнішню та внутрішню політику, згадали, що в їх стратегії нацбезпеки чітко записано – безпека США починається з безпеки їхніх союзників.

"Україна активно намагається працювати на зовнішній арені. І наші дипломати, і Офіс президента, і безпосередньо глава держави постійно проводять зустрічі (в онлайн чи офлайн режимах) із закордонними партнерами. Доносять свої меседжі. Зараз більший упор на європейських партнерів, щоб не отримати звинувачення у втручанні у внутрішню політику США. Шукаємо можливості для посилення кооперації, для отримання більшої кількості допомоги. При цьому важливо розуміти внутрішньополітичні процеси у тих чи інших країнах, спільні геополітичні процеси. І максимально використовувати їх із вигодою для себе, коригуючи ті чи інші позиції", – підсумовує експерт.

Він не виключає, що, якщо в США демократи та республіканці не зможуть домовитися, на нас чекає криза міжнародного лідерства Штатів. А вакуум лідерства завжди прагнутиме заповнити хтось інший, зазначає Ігор Петренко. Можливо, союз топ-країн типу Великобританія, Німеччина, Франція — в ім'я захисту демократії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Україні настав час шукати запасні варіанти: які шанси, що США продовжать нам допомагати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

11 лютого 2024, 14:00

Нарешті і у США бере гору розум. Ще півмільярда відвернулось від обрізаного Зла заради порятунку Світу. Світла сторона перемагає, а бородате корумповане Зло з гаслом якщо не мені той нікому опиняється в ізоляції. Нехай мобілізує юдейців чиновників попів... В Україні вистачає блатного лахміття якому є які статки захищати.


Новини