Головна Новини Суспільство події Чому за Коломойського взялися саме зараз – про що свідчить позиція Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому за Коломойського взялися саме зараз – про що свідчить позиція Зеленського

В Україні багато хто стверджував, що Коломойський – недоторканний

2 вересня 2023, 12:25 comments3762
Поділіться публікацією:

У своєму вечірньому зверненні 1 вересня президент Володимир Зеленський серед іншого анонсував, що осінь буде плідною в очищенні держави від тих, хто послаблює Україну зсередини. А 2 вересня стало відомо, що за матеріалами СБУ та БЕБ олігарху Ігорю Коломойському вручили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 190 (шахрайство) та ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом). Про що говорить президентська заява та прихід силовиків до Коломойського? Хто ще може потрапити під роздачу? Як події можуть розвиватись далі? Чому за Коломойського взялися саме зараз, чому його не захищає Зеленський? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому за Коломойського взялися саме зараз – про що свідчить позиція Зеленського

Ігор Коломойський. Фото: з відкритих джерел

Щодо реальності арешту Коломойського, тут все залежатиме від його поведінки

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій міркує так:

"Те, що Коломойський набивав свою кишеню державними грошима, відомо в Україні давно – і майже всім. Зеленський, схоже, фактично розриває з давніми звинуваченнями у тому, що він залежить від Коломойського".

На думку експерта, все відбувається саме зараз із низки причин.

"Перше: бо Зеленський досить зміцнився. Друге: збитки від діяльності Коломойського, справді, дуже великі. Поки він залишається невразливим, недоторканим – говорити про правосуддя, деолігархізацію та законність – важко. Третє: на горизонті почали маячити вибори, на яких Зеленський хоче виглядати сильним, а не залежним від олігархів", – пояснює Олександр Палій.

Щодо реальності арешту Коломойського, тут, за словами експерта, все залежатиме від його поведінки.

"Якщо поводитиметься тихо-спокійно, продовжить гуляти на волі, як більшість інших олігархів. Якщо ж нерви будуть пустувати – можливі варіанти", – констатує Олександр Палій.

"Справа Коломойського" – потужний сигнал від влади всім старим олігархам та чиновникам

На думку керівника Центру політичної розвідки, політтехнолога Олега Постернака – велика помилка вважати, що влада продовжує імітувати деоліграхізацію та кримінальне переслідування топ-бізнесменів та впливових осіб.

"Широкомасштабна війна посилила необхідність санації та очищення держави. Зеленський дуже ясно відчуває цей запит та розуміє електоральну відповідальність на перспективу, якщо його не задовольнити ефективними кроками вже зараз, – пояснює експерт. – Останні півроку показують, що правоохоронним органам надано карт-бланш не лише на демонстративні дії, а й на спробу продемонструвати результативне правосуддя. Зрозуміло, що без підштовхування західних партнерів це було б неможливо. Вони зараз фінансові донори України та сила, що забезпечує значну військову підтримку. Ігнорувати такі сигнали було б з боку української влади необачним кроком".

Зрозуміло, продовжує Олег Постернак, що подібна нова модель внутрішніх відносин в еліті викликає звичний скепсис, оскільки в Україні звикли, що після процесуальних шоу на камеру – гнила суддівська система підстрахує будь-які справедливі пориви правоохоронців. Нехай навіть якщо подібні сигнали для останніх і отримані від найвищої влади з метою демонстрації суспільству нової моделі взаємин у еліті.

"Справа Коломойського" – це якраз такий потужний сигнал від влади всім старим олігархам та чиновникам, які прагнули б повернутися до довоєнних темних справ, схем та впливів, упевнений експерт.

"Помилкове уявлення про безумовний альянс Зеленського та Коломойського досить часто призводило до помилкових тверджень про їхню надмірну політичну та економічну взаємозалежність, – зазначає Олег Постернак. – Багато хто стверджував, що Коломойський – недоторканний. Проте виграш держави у справі Приватбанку, націоналізація стратегічних підприємств, вплив на яких мав Коломойський ("Укрнафта" та "Укртатнафта"), міжнародні розслідування справ Коломойського – свідчення того, що надто переоцінений зв'язок олігарха з владою. На нього чекають смутні часи, адже влада, схоже, реально налаштована на зміну моделі відносин зі старим великим бізнесом".

Хоча, зізнався експерт, є побоювання (причому цілком об'єктивні), що місце старих олігархів можуть зайняти нові.

"Але з новими господарями заводів та пароплавів можна вибудувати систему відносин уже в більш підпорядкованому становищі, ніж це було зі старими олігархами, які не звикли до пріоритету державних інтересів над особистими", – вважає Олег Постернак.

Влада зображатиме боротьбу з корупцією, наголошуючи на публічних персонах

Економічний експерт Данило Монін, коментуючи те, що відбувається, акцентував, що БЕБ – один із найкорумпованіших органів у нашій країні.

"Як податкову міліцію не називай, а вона залишиться податковою міліцією, мета якої – "подоїти" підприємців або виконати наказ згори – "наїзд" на когось. Аналогічно – департамент СБУ з економіки, який ніяк не можуть закрити", – зазначає експерт.

Він вважає, що влада зображатиме боротьбу з корупцією, наголошуючи на публічних персонах.

"Хоча треба випалювати розпеченим залізом власне самі державні структури, що зображують боротьбу з корупцією", – упевнений Данило Монін.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому під час війни олігархи продовжують заробляти на махінаціях: хто відповідатиме.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини