Головна Новини Суспільство події Чому йде нагнітання навколо Молдови: що там може статися і як це торкнеться України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому йде нагнітання навколо Молдови: що там може статися і як це торкнеться України

Експерти сходяться на думці, що провокації, спроби дестабілізації у Молдові – більш ніж можливі

28 лютого 2023, 14:32 comments1864
Поділіться публікацією:

Все більш неспокійною стає ситуація навколо Молдови. Упродовж лютого з'явилася інформація, що РФ готувала там переворот, а офіційний Кишинів знову наполягав на демілітаризації Придністров'я. А 27 лютого стало відомо, що через загрозу безпеці один із найбільших лоукостерів Wizz Air припиняє з 14 березня польоти до Молдови. Що відбувається на тому напрямі – і як це може вплинути на хід російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів

Чому йде нагнітання навколо Молдови: що там може статися і як це торкнеться України

Молдова. Фото: з відкритих джерел

Дестабілізація у Придністров'ї так чи інакше може торкнутися не лише Молдови, а й України

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич не сумнівається, що для Росії вигідна дестабілізація Великої Бессарабії (Придністров'я, Молдова, Румунія, південь Одеської області). За його словами, якщо у Придністров'ї відновлюється певний аналог збройного конфлікту, варто пам'ятати низку факторів.

"По-перше, окрім російських частин, яких там відносно небагато, є т.зв. "Армія Придністров'я". По-друге, є т.зв. "місцева ідентичність" – значна частина місцевих жителів не сприймають Молдову як державу, яка може ними керувати. По-третє, є така річ, як інтереси контрабанди. По-четверте, слід зважати на сильний російський інформаційний вплив на такий молдавський регіон як Гагаузія. По-п'яте, є південь Одеської області – багатонаціональний регіон. Тобто дестабілізація в Придністров'ї так чи інакше може торкнутися не лише Молдови, а й України", – пояснює експерт.

Він наголошує, що політичне поле Молдови розділене фактично порівну на умовно проєвропейські та умовно проросійські сили. І якщо дестабілізація торкається самої Молдови (де немає воєнного стану, а тому можливі мітинги, зіткнення з поліцією, перекриття доріг), це автоматично стає проблемою для Румунії. І, знову ж таки, для України, бо з Румунії до нас йде значна частина боєприпасів, нафтопродуктів. У результаті отримаємо, якщо не припинення, то уповільнення темпів відповідних поставок. Плюс, наголошує Ігор Тишкевич, доведеться відволікати додаткові сили України з фронту, щоб забезпечити стабільність та керованість своєї території на тому напрямку – навіть без заходу на територію Придністров'я.

"Питання в тому, – продовжує експерт, – що дестабілізація несе ризики, зокрема, як не парадоксально, і для придністровських сепаратистських еліт. А саме – їхньому контрабандному бізнесу. Тож я б не сказав, що ситуація там настільки катастрофічна. Пригадаймо, що кілька місяців тому, коли РФ намагалася проломити наш фронт від Ізюму до Слов'янська, інформаційно тема Придністров'я теж розпалювалася. Повідомлялося про дрони, які нібито атакували там якісь позиції, електростанції тощо. Справа в тому, що для Росії вигідна дестабілізація Придністров'я чи Молдови загалом у певний момент. Але сепаратистське керівництво невизнаного регіону бачить у цьому ризики собі. Розуміє, що у разі російського сценарію Кремль найменше цікавить, що буде з невизнаною республікою. Якщо зникає бізнес місцевих царів – РФ байдуже. А місцевим царькам, зрозуміло, не байдуже. Тому – так, йде "розгойдування", але місцеві царі обережні".

Але провокації, спроби дестабілізації – більш ніж можливі, застерігає Ігор Тишкевич. Питання – коли та яким чином.

"Якщо РФ вдасться накопичити сили і розпочати новий масштабний наступ, ризик дестабілізації того напряму, який ми обговорюємо, різко зростає. Саме у момент, коли такий наступ розпочнеться, – уточнює експерт. – Наразі важливо шляхом демонстрації сили, погроз, дипломатії з боку офіційного Кишинева проводить відповідну роз'яснювальну роботу (як із лідерами Придністров'я, так і з лідерами Гагаузії). І, якщо все робити правильно, варіант дестабілізації навіть силами російських військових, які перебувають у Придністров'ї, стає радше теоретичним, ніж практичним".

Провокація Росії в Молдові покликана спровокувати конфлікт лише силами внутрішніх протиборчих сторін

Політолог Володимир Цибулько пояснює:

"Нагнітання навколо Молдови є частиною плану дестабілізації росіянами всього європейського простору, тож керівництво Wizzair перестрахувалося. Як відомо, компанія має угорську реєстрацію, і не виключено, що саме політичне керівництво Угорщини порадило менеджменту вчинити саме так".

Але, продовжує експерт, провокація Росії в Молдові покликана спровокувати конфлікт лише силами внутрішніх протиборчих сторін, з метою, з одного боку, знести владу проєвпропейського президента Майї Санду (активістами проросійської партії "Шор", додоністами тощо), з іншого – втягнути Кишинів ще й у сутичку на території колишньої Трансністрії (губернаторство Трансністрія – адміністративно-територіальна одиниця, утворена румунською владою на території частини окупованих Вінницькою, Одеською, Миколаївською областями Української РСР та лівобережної частини Молдавської РСР, під час Другої світової війни – прим. ред.).

"Комусь у путінському оточенні здається, що такий маневр змусить НАТО відступитись від України, що здається абсолютно наївним", – констатує Володимир Цибулько.

Схоже, Москва розуміє, що вікно можливостей для того, щоби розіграти дестабілізаційну карту в Молдові – все менше

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян упевнений, що стабільна Молдова є одним із невід'ємних елементів забезпечення нацбезпеки України. А тому вкрай важливими є мінімізація російського впливу, недопущення дестабілізації ситуації, посилення позицій РФ у Молдові. Тому, наголошує він, бачимо, що наші спецслужби активно допомагають молдавським у протистоянні розгойдування ситуації Москвою.

"У свою чергу Росія нагнітає "Придністровський кейс", говорячи, що Україна може напасти на т.зв. ПМР. Такі заяви-звинувачення підхоплюються проросійськими елементами усередині Молдови. Ті намагаються посилити в суспільстві антиукраїнські настрої, підмити позиції чинної проєвропейської влади президента Майї Санду та її команди", – пояснює Олег Саакян.

На його думку, схоже, Москва розуміє, що її позиції щодо Молдови стагнують, а вікно можливостей для того, щоби розіграти дестабілізаційну карту – все менше. Тому найближчим часом, припускає політолог, ми побачимо посилення ризиків через російську активність на тому напрямку.

"Прямо на військову ситуацію у рамках російсько-українського протистояння це не вплине, – вважає експерт. — У РФ у Придністров'ї знаходиться незначний контингент. І він не становить нам значної загрози без серйозних перемог агресора на українських фронтах. Але у разі дестабілізації Молдови цей контингент може стати частиною більшої проблеми, здатної відвернути значну кількість наших ресурсів".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому у Путіна з'явилися страхи щодо розпаду РФ – як прискорити перемогу над агресором.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

xxxx

28 лютого 2023, 14:46

Секс без обязательств: без денег, все анонимно, реальные девки с реальными фото, без шлюx и кидал. Здесь девки сами хотят и первые пишут, я уже не первую снимаю здесь ----- https://min.lc/vix


Новини