Головна Новини Суспільство події Чому "вісь зла" не така сильна, як здається: чи варто хвилюватися через заяви Трампа
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому "вісь зла" не така сильна, як здається: чи варто хвилюватися через заяви Трампа

У країн "осі зла" немає єдиної ідеології, єдиних цінностей чи єдиних збройних сил

20 березня 2024, 15:02 comments4400
Поділіться публікацією:

На фоні того, як Російська Федерація зміцнює відносини з Китаєм, Північною Кореєю (КНДР) та Іраном, вибудовуючи своєрідну "вісь зла", насторожують заяви, які періодично робить найімовірніший кандидат від Республіканської партії США на посаду голови Білого дому – Дональд Трамп. Він і раніше сумнівався у необхідності Штатів перебувати в Альянсі, а тепер ще й почав мало не заохочувати РФ напасти на Європу, яка, на його думку, недостатньо платить за свою безпеку. І хоч останнім часом він дещо знизив тональність, тенденція тривожна. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" думками про новоявлену "вісь зла", причини її появи і те, чи слід турбуватися з приводу заяв Трампа.

Чому "вісь зла" не така сильна, як здається: чи варто хвилюватися через заяви Трампа

КНДР, Росія, Іран. Фото з відкритих джерел

Вся єдність "осі зла" – це антидемократичні засади

Народний депутат України ІХ скликання, екс-гендиректор Авдіївського коксохімічного заводу Муса Магомедов розмірковує так:

"Нинішня "вісь зла" – далеко не перша у світовій історії та політиці. Вперше у XXI столітті про "вісь зла" сказав ще президент США Джордж Буш у 2002 році. Тоді він відніс туди Ірак, Іран та КНДР. Тобто дві країни досі залишаються частинами "осі". Таким чином, говорити, що її вибудовує саме Росія – це робити їй занадто багато честі. Нині вона не є ні полюсом сили, ні центром тяжіння інших країн. Навіть її власний оборонний альянс – ОДКБ – фактично не працює".

На думку експерта, "вісь зла" є скоріше антидемократичним, реваншистським полюсом світу. Природним місцем для всіх країн, які відкидають демократичні засади і прагнуть перебудови нинішнього світопорядку, будують свою політику на конфронтації з так званими "країнами першого світу".

"У них немає єдиної ідеології, єдиних цінностей чи єдиних збройних сил. Вони не займаються загальним стратегічним плануванням. Більше того, у них можуть бути суттєві розбіжності з багатьох питань. Кожна з таких країн грає свою партію, і якщо вони інколи добре звучать разом, це ще не означає, що у них вийшов оркестр. Вся їхня єдність – це антидемократичні основи. А вся їхня допомога одна одній – це бажання підзаробити чи протестувати свої певні військові розробки", – пояснює Муса Магомедов.

Він нагадує, що Західний світ поставив Україні військову допомогу на мільярди доларів безоплатно, а вся допомога для Росії від її партнерів – це або про гроші (і великі), або про технологічний бартер".

"Партнерство антидемократичних країн, безперечно, існує, – зазначає експерт. – Але говорити про формування саме військово-політичного блоку, на мою думку, ще зарано. Як і про те, що вони можуть розпочати Третю світову війну. Сукупні військові бюджети всіх країн осі зла все ще не дотягують навіть до одного військового бюджету США, не кажучи вже про сукупні сили країн Заходу. Російсько-українська війна продемонструвала і велику технологічну розбіжність – західна зброя на кілька порядків краща. Неспівставність сил – один із вагомих запобіжників для того, щоб світ не скотився у нову велику війну. Сила розуміє лише велику силу. Переконаний: якщо західні країни демонструватимуть політичну волю давати відсіч ворогові – це змусить країни осі зла ще дуже добре подумати, чи їм це потрібно. Адже переможців у Третій світовій не буде, програють всі".

НАТО не може залежати від заяв кандидатів у президенти США

Кандидат наук з держуправління Юрій Гаврилечко наголошує, що на даний момент Трамп не є владою у США. Він лише лідер своєї партії у президентських перегонах. Відповідно, будь-які його заяви слід розглядати саме з погляду американського передвиборчого процесу.

"Що стосується коаліцій, блоків, різноманітних "осей", давайте згадаємо історію того ж Китаю, – пропонує експерт. – Понад 2,5 тисячі років тому великий китайський філософ Сунь-цзи писав про те, що для перемоги над противником варто спершу зламати його плани, потім – розсварити його із союзниками. Після цього перемогти армію ворога, а потім осадити його міста. Кожне із цих завдань послідовно є дією влади, а не кандидатів у президенти чи політичних партій. Тому НАТО, як військово-політичний союз, не може залежати від заяв кандидатів у президенти США".

Більше того, акцентує Юрій Гаврилечко, цей блок саме як військово-політичний союз має встановлювати свій порядок денний у світі.

"Якщо Альянс цього не робить, завжди знайдеться інший полюс сили, який намагатиметься диктувати свій порядок денний. Що зараз і відбувається", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як Захід проспав початок Третьої світової війни: чому з'явилася нова "вісь зла".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини