Головна Новини Суспільство події Чому виник скандал між Києвом та Варшавою – чи може він вплинути на підтримку України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому виник скандал між Києвом та Варшавою – чи може він вплинути на підтримку України

Наближення парламентських виборів, від яких залежать позиції правлячої вже кілька циклів партії «Право і справедливість», все частіше дається взнаки

2 серпня 2023, 13:27 comments1310
Поділіться публікацією:

Різкі висловлювання міністра Канцелярії президента Польщі Марцина Пшидача (про нібито невдячність України за польську допомогу під час протистояння з РФ) стали причиною дипломатичного скандалу. Причиною таких випадів стали розбіжності між Варшавою та Києвом щодо експорту українського зерна. Президент України Володимир Зеленський вже закликав українських та польських політиків та дипломатів відкинути емоції та зосередитися на спільній боротьбі із спільним ворогом – Росією. Як оцінюєте те, що відбувається? Що слід зрозуміти і Польщі та Україні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому виник скандал між Києвом та Варшавою – чи може він вплинути на підтримку України

Польща та Україна. Фото: з відкритих джерел

Подібні дипломатичні непорозуміння, продиктовані політичною логікою, не вплинуть на динаміку військової підтримки України

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак нагадує, що у Польщі восени – парламентські вибори, від яких залежать позиції правлячої вже кількох циклів партії "Право і справедливість". І заяви, які викликали такий резонанс, на його думку, електорально спрямовані на ті групи польського суспільства, які фінансово втрачають свої економічні позиції через українське зерно або надмірну кількість української робочої сили.

"Спроба постати перед ними як захисники польської економіки є дуже спокусливою для коаліції правих, яка не має такого рейтингу як на минулих парламентських виборах 2019 року, коли отримала 44%. За даними липневих опитувань IBRiS, в альянсі правих на чолі з правлячою партією "Право та справедливість" зараз 33,4%. І її опонентів – "Громадянської коаліції", "Лівих", партії "Третій шлях" є шанс створити коаліцію в майбутньому Сеймі. Частину консервативного електорату "Право та справедливість" забрали нові праві євроскептики з "Конфедерації". Тому, – пояснює експерт, – актуальне для правлячої партії відновлення електоральних позицій за рахунок риторики, яка може мати підтримку у певних групах виборців (для яких українська тема є подразником через наплив іммігрантів, інфляцію, робочі місця та дешевші українські зернові на польському ринку)".

На думку Олега Постернака, подібні дипломатичні непорозуміння, продиктовані скоріш за все політичною логікою, не вплинуть на динаміку військової підтримки України.

"З огляду на інцидент з порушенням повітряного простору Польщі білоруськими вертольотами, військовий альянс України та Польщі лише зміцнюватиметься і міцнітиме через загальні ризики безпеки та розгортання Кремлем та Лукашенком гібридних операцій на польсько-білоруському кордоні", – констатує експерт.

Україні необхідно було пропустити заяви польського чиновника повз вуха

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій вважає, що реакція України на такі заяви польського чиновника є надмірною.

"Ми повинні розуміти, що це позиція лише одного з чиновників. І, головне, що Польща має власні економічні інтереси. Необхідно було пропустити ці заяви повз вуха. Хтось із стародавніх сказав, що найвищий ступінь красномовства – вміння промовчати. Це якраз той випадок", – упевнений експерт.

Він нагадує, що Польща зробила та робить для України дуже багато.

"По 99% усього спектру наші життєві інтереси збігаються. Давайте поважатимемо і той 1%, де вони відмінні", – закликає Олександр Палій.

Наївно вважати, що війна просто скасувала націоналістично налаштованих політиків Польщі чи України

Ситуація показує, що у відносинах Польщі та України є не лише економічні проблеми, а й невирішені історичні розбіжності та питання. Так вважає експерт із міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса.

"Це було очевидно завжди, – наголошує він. – Наївно думати, що війна просто скасувала націоналістично налаштованих політиків Польщі чи України. Які час від часу порушують болючі теми".

На думку експерта, тут нема нічого критичного. Подібні епізоди час від часу спалахували і спалахуватимуть.

"Але головне, що вони не позначаються на загальному фоні відносин, – зазначає Ілля Куса. – Що політичні лідери, керівництво двох країн розуміють (як правильно сказав Зеленський) необхідність просто остудити емоції. І все".

Читайте також на порталі "Коментарі" — хто може прорвати блокаду українських портів – коли може вирішитися ситуація.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

2 серпня 2023, 13:11

Вроджена агресивність і екстремізм. Малоправославія ніколи не змиритися з існуванням поруч Московії. Ця агресивність впливає і на відношення з іншими сусідами. Додає свого і пропаганда Божого народа: Кисельова Портнікова Соловйова Шендеровича. Так і в середині країни постійні чвари та смути, боротьба за владу і майно одне одного. Країна переповнена лже Дмитриями: Порошенко Яценюк баба Юля Яресько Єрмак... .


Новини