Головна Новини Суспільство події Чому в Україні заговорили про обмеження для Telegram та TikTok: що за цим може ховатися
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому в Україні заговорили про обмеження для Telegram та TikTok: що за цим може ховатися

Telegram і TikTok опинилися серед тих соцмереж, де практично не діє цензура

29 квітня 2023, 16:10
Поділіться публікацією:

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив в інтерв'ю Інтерфакс-Українащо Мінкульт розмірковує над "певним регулюванням" месенджера Telegram, а також намагається оцінити його взаємодію з державою. Він також має намір вивчити питання заборони TikTok у державних установах після того, як пішла подібна тенденція у США, Канаді та Європі. Про що говорять такі заяви? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому в Україні заговорили про обмеження для Telegram та TikTok: що за цим може ховатися

Telegram та TikTok. Фото: з відкритих джерел

Всередині влади опрацьовується питання підготовки до парламентських та президентських виборів

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак розмірковує так:

"Якщо заговорили про регулювання месенджера Telegram та заборону TikTok для чиновників, то значить усередині влади опрацьовується питання підготовки до парламентських та президентських виборів, оскільки вільне інформаційне середовище стає дуже хвилюючим питанням для влади".

За словами експерта, зростання соціальних мереж у політичних комунікаціях особливо помітне в умовах війни РФ проти України. Аудиторія новин та їх інтерпретації перейшла до соціальних мереж: близько ¾ українців користуються ними для споживання відповідної інформації.

"Telegram став у 2022 році основним месенджером для комунікації та споживання новин (60% громадян користуються ним для медіаспоживання). Його основна перевага – оперативність політичних повідомлень та задоволення одразу двох потреб – спілкування з близькими та отримання інформації. Facebook же скоротив охоплення аудиторії та втратив в Україні свої колишні позиції. Найчастіше анонімні Telegram є зручними "зливними бочками" та дезінформаційною зброєю політичних інтересів внутрішніх конкурентів Офісу президента та уряду. Ну і, звичайно, зовнішніх ворогів, зокрема РФ, яка після провалу наступальної авантюри не проти досягти успіху хоча б в інформаційній війні", – пояснює Олег Постернак.

Що стосується TikTok, продовжує він, то його аудиторія мізерно мала (1%), в основному локалізована в юнацькому та молодіжному середовищі. Але через світовий галас та антикитайську спрямованість технологічної політики Заходу варто прогнозувати поширення заборони TikTok для чиновників і в нас, вважає експерт.

Ввести подібні заборони для звичайних громадян буде досить проблематично

На думку політолога, директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, заяви міністра культури та інформаційної політики щодо необхідності якось врегулювати питання з Telegram виглядає як спроба влади так чи інакше контролювати процеси, що відбуваються в даній соцмережі.

"Справді, багато хто створив у Telegram власні канали. І йдеться, схоже, про спробу впровадження певної цензури. Посилання на те, що є багато анонімних каналів, про власників яких мало що відомо, що вони можуть бути пов'язані з російською ФСБ, можливо, має певне обґрунтування. Але це не може бути аргументом із погляду спроби регулювати свободу слова", – упевнений Віталій Бала.

Важко сказати, продовжує він, яким чином влада хоче врегулювати це питання із власниками Telegram. Що там має бути? Просто заборона буде точно не правильним ходом, вважає експерт.

"Якби влада і той самий Ткаченко не були організаторами спроб монополізувати інформаційний простір в Україні та займатися певними маніпуляціями (мова про створення "єдиного телемарафону", на що вже Європа навіть нам вказувала, звертаючи увагу на важливість конкуренції у свободі слова, у можливості доносити різні позиції), можна було б повірити у щирість намірів міністра. А так все це виглядає не дуже красиво", – міркує експерт.

Що стосується TikTok – тут ситуація, на його думку, є неоднозначною.

"У багатьох демократичних країнах запроваджено заборону для держчиновників користувалися цією мережею. Є побоювання, що TikTok має стосунки до спецслужб Китаю. Тут, на мою думку, немає проблем. Можливо, варто подібне запровадити й у нас. А заразом – заборонити саме держчиновникам користуватися Telegram, якщо ця соцмережа так лякає нашу владу. Що ж до подібних заборон для звичайних громадян – це буде досить проблематично, – вважає Віталій Бала. – Ну і, нарешті, хто заважає самій українській владі створити свою конкурентну та популярну соцмережу?".

Експерт резюмує: все виглядає саме як спроба української влади зайти до того сегменту інформаційного поля, яке вона не контролює.

"Якщо телебачення вона фактично монополізувала, то з Інтернетом так не виходить. Сподіватимемося – і не вийде. Тому що це нагадує Росію, Білорусь чи той самий Китай. Добре, що міністр запропонував обговорити цю тему. Але це виглядає як пробна куля з метою подивитися на реакцію суспільства. А реакція має бути такою, щоб далі слогана "давайте поговоримо", справа не пішла", – робить висновок Віталій Бала.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна все ще без F-16 та ракет більшої дальності: чому так, що може змінитися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

fghfgh

29 квітня 2023, 18:33

Открытый поиск сeкc партнеров в вашем городе и по интересам, все анонимно и пока что беcплатно. Реально крутая штука, пользуйся ----- https://urlis.net/club


Новини