Головна Новини Суспільство події Чому українці хочуть виборів – від чого залежатиме їхній результат
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому українці хочуть виборів – від чого залежатиме їхній результат

Цього року восени завершуються повноваження ВР 9-го скликання. Наступного року спливає термін президентських повноважень чинного глави держави

19 червня 2023, 17:02 comments1595
Поділіться публікацією:

Згідно з опитуванням КМІС, переважна більшість українців (73%) підтримують оновлення центральної влади на тому чи іншому рівні, після перемоги у війні. При цьому за якнайшвидше перезавантаження Верховної Ради виступає майже 70% опитаних, оновлення уряду хоче 47%, а зміни президента – 23%. Про що свідчать ці дані? Як і чому вони можуть змінитися в найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому українці хочуть виборів – від чого залежатиме їхній результат

Вибори. Фото: з відкритих джерел

Проведення виборів дозволить виплеснути весь накопичений негатив

Політичний експерт Олександр Антонюк вважає, що нічого дивного у результатах цього дослідження немає.

"Проведення виборів після деокупації наших територій (або суспільного консенсусу – коли саме можна буде скасовувати воєнний стан) – це природний демократичний шлях. І він дозволить, серед іншого, виплеснути весь накопичений негатив (у тому числі емоційний), який накопичився до влади (у тому числі – заслужено – до Верховної Ради)", – наголошує експерт.

За його словами, виходити тут слід не лише з бажання українців переобрати владу, а й із конституційних норм.

"Цього року восени завершуються повноваження ВР 9-го скликання. Наступного року спливає термін президентських повноважень чинного глави держави. Але вони можуть бути пролонговані на період воєнного стану. Щойно він скасовується, слід визначатися з датою виборів. Виходячи, наголошую, із норм чинного законодавства", – робить висновок Олександр Антонюк.

Вибори в Україні будуть призначені тоді і лише тоді, коли влада буде переконана, що вона ці вибори переконливо виграє

Те, що соцопитування показують тенденцію на серйозне оновлення влади – це вияв здорового глузду українців. Такою думкою поділився аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков.

"Бо мобілізація світової спільноти на підтримку України, організація відбиття агресії та повоєнне відновлення України – це три різні завдання. І зовсім не факт, що вирішувати всі три мають одні й ті самі люди. Тим більше, що до нашої влади є низка претензій щодо її охайності у період воєнного часу", – наголошує Олександр Кочетков.

Він переконаний, що проект "стамбульської мирної угоди", на якій зараз відчайдушно спекулює Кремль, свого часу має бути оприлюднений і оцінений українським суспільством.

"Але говорити про електоральні розклади зараз відверто рано. Тому що всі ці розклади однозначно продиктує ситуація на фронті, – пояснює аналітик. – Український наступ буде успішним – і рейтинги президента Зеленського та помітних військових різко піднімуться. Не буде дуже успішним – впадуть, і у фаворі у суспільства виявляться ті, хто критикує владу. Відповідно, вибори в Україні будуть призначені тоді і лише тоді, коли влада буде переконана, що вона ці вибори переконливо виграє. А якщо у виграші будуть сумніви, то вибори максимально відкладатимуться, благо, військові дії дають для цього безліч підстав".

Українці починають розуміти, на кому лежить паралельна відповідальність

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок розмірковує так:

"Це соцдослідження, як на мене, є відображенням нинішніх реалій – реалій воєнного часу. Коли фактично вся влада перебуває у руках президента, коли серйозно обмежена свобода слова (що справедливо, оскільки за умов війни необхідно контролювати інформаційний простір). Коли практично вся позитивна інформація виходить від Офісу президента, а рішення, які мають негативні наслідки для українського суспільства, здебільшого зумовлені законодавчими ініціативами та законами, схваленими Верховною Радою".

Тобто, пояснює експерт, повна відповідальність за те, як живе країна, покладається на парламент. І це, зазначає він, за умов існуючої державної моделі – справедливо.

"Бо саме ВР ухвалює закони, незалежно від того, хто їхній автор – депутати чи Кабмін, який не випадково опинився на другому місці, адже саме він є органом виконавчої влади – виконуючи ті нормативно-правові акти, які ухвалили депутати. Це гарна тенденція. Українці починають розуміти, на кому лежить паралельна відповідальність, – наголошує Валерій Клочок. – Але є тут і якесь викривлення бачення ситуації. Той, хто мав впливати на формування громадської думки шляхом підбору якіснішого складу народних депутатів, такої відповідальності фактично уникнув".

Експерт вважає, що яскравим свідченням цього стало свіже інтерв'ю спікера ВР Стефанчука, в якому він, серед іншого, говорить про долю партії "Слуга народу". Визнаючи, що та, швидше за все, зазнає серйозних трансформацій. Що буде переглянуто підбір партійних кадрів. Як саме – не уточнив. Але певні висновки, здається, робляться, констатує Валерій Клочок.

"Справедливо, знову ж таки, – продовжує він, – що в умовах воєнного стану найголовніші рішення ухвалюють верховний головнокомандувач (президент) та ЗСУ. І всі ми так чи інакше їм у цьому допомагаємо. Але після закінчення війни ми побачимо абсолютно іншу політичну картину, ніж зараз. І вона навряд чи залишатиметься незмінною аж до початку нових виборів. Які, зрозуміло, відбудуться не одразу після приходу миру. Необхідні будуть процедурні рішення від ВР щодо запуску виборчого процесу, від якого до власне виборів пройде близько півроку. А за цей період українці, встигнувши пожити мирним життям, вже інакше оцінюватимуть дії і парламенту, і уряду, і президента".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чого домагається Кремль, продукуючи нові фейки про війну – чи може план Путіна спрацювати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини