Головна Новини Суспільство події Чому Угорщина купує російські енергоносії – які висновки потрібно зробити Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Угорщина купує російські енергоносії – які висновки потрібно зробити Україні

Путін прорахувався з енергетичним шантажем Європи

13 квітня 2023, 16:14
Поділіться публікацією:

Глава угорського МЗС Петер Сійярто домовився під час візиту до Москви про продовження постачання до своєї країни російських газу та нафти. Цей крок викликав гостру критику з боку економічного радника президента України Олега Устенка. Угорська влада, в принципі, часто підпадає під критику в Україні, а також у Євросоюзі за свої "особливі" погляди на багато аспектів, у тому числі російсько-української війни та санкцій. Втім, не все так просто, як здається на перший погляд, вважають опитані виданням "Коментарі" експерти.

Чому Угорщина купує російські енергоносії – які висновки потрібно зробити Україні

Російський газ. Фото: з відкритих джерел

Для того, щоб отримувати прибуток від ведення війни в Україні, Росії необхідно реалізовувати 400 млн. тонн нафти та нафтопродуктів

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов пояснює:

"Коли Путін напав на Україну, він, зокрема, розраховував на те, що внаслідок військового конфлікту в Європі підвищаться ціни на енергоносії. А саме вони становлять левову частку російського експорту. Внаслідок прогнозованого підвищення цін Путін розраховував, що російська економіка зміцниться. Проте було запроваджено санкції. Через які, починаючи з грудня минулого року, економіка країни-агресора стабільно втрачає від 6 до 15 млрд. доларів на місяць. Водночас, санкції – дуже складний інструмент. Доводиться враховувати інтереси всіх країн".

За словами експерта, для того, щоб отримувати прибуток від ведення війни в Україні, Росії необхідно реалізовувати 400 млн. тонн нафти та нафтопродуктів, 200 млн. тонн природного газу, 220 млн. тонн вугілля, 25 млн. тонн руди і 32 млрд. кубометрів зрідженого газу.

"Який обсяг із цієї величезної суми може вибрати Угорщина? Головна проблема РФ на сьогоднішній день у тому, що на жодну з вищеперелічених цифр її експорт не виходить. Навіть Китай та Індія не можуть споживати такий обсяг енергоносіїв та корисних копалин, – наголошує Віктор Савінов. – З огляду на все вищесказане в ЄС було ухвалено рішення, що країни, які мають складну логістику в отриманні енергоресурсів (Австрія, Чехія, Словаччина та Угорщина, що знаходяться в Центральній Європі), можуть укладати з РФ договори на постачання енергоносіїв (за обмеженими цінами). Оскільки їхня частка в обсязі російського експорту – мінімальна. До речі, отримує російські енергоносії також Болгарія, що знаходиться на південному сході Європи. Але тут йдеться про певну кількість сирої нафти з РФ для завантаження болгарських нафтопереробних підприємств. Продукція яких надходить в Україну – і йде, зокрема, на потреби нашої армії".

Європейська інтеграція України, у будь-якому разі, поставить перед нами виклик у вигляді того, що ми зобов'язані гарантувати права національних меншин на своїй території

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда називає позицію угорського прем'єра Віктора Орбана та правлячої партії "Фідес" досить прогнозованою. Вона, пояснює експерт, у тому, що Орбан спирається на підтримку угорських виборців. А вони явно поділяють його погляди на ситуацію у російсько-українській війні.

"Орбан – умілий політик і досить вміло грає на межі фолу. Україні це не подобається. Але вибудувати контргру проти нього, я думаю, Україні не під силу. Однак, нам слід дивитися на контакти з Угорщиною в контексті національних меншин. Тому що європейська інтеграція України, у будь-якому разі, поставить перед нами виклик у вигляді того, що ми зобов'язані гарантувати права національних меншин на своїй території", – пояснює експерт.

Відповідно, констатує він, доведеться міняти законодавство.

"Для нас Угорщина – лакмусовий папірець. І треба шукати підходи до діалогу з нею", – констатує Євген Магда.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Росію все більше охоплює ксенофобія – у чому головна загроза.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

wexxx

13 квітня 2023, 16:06

Сайт Знакомств Без Комплексов - здесь девушки сами хотят и дают в попу и берут в рот. Все анонимно и бесплатно ----- https://vinci.tk/xclub


Новини