Головна Новини Суспільство події Чому Сі Цзіньпін ігнорує переговори із Зеленським – на що чекає на Пекін
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Сі Цзіньпін ігнорує переговори із Зеленським – на що чекає на Пекін

Лідер КНР вичікує подальших подій у російсько-українській війні, щоб зрозуміти, наскільки т.зв. «мирний план» Китаю може бути реалізований на практиці

29 березня 2023, 19:44 comments1779
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський офіційно запросив голову Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіна відвідати нашу країну. Але китайський лідер, який нещодавно відвідав Москву, продовжує ігнорувати Київ. Про що говорить така тактика Сі, який довгий час намагався представляти позицію офіційного Пекіна як нейтральну? Як КНР може діяти далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Сі Цзіньпін ігнорує переговори із Зеленським – на що чекає на Пекін

Зеленський та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Пекін не хоче поки що робити фальстарт, вести прямі переговори з Києвом

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що відсутність бажання китайського керівництва виходити на контакт з українською пов'язана з двома ключовими причинами.

"По-перше, після візиту до Москви Сі Цзіньпін, мабуть, дещо по-іншому оцінив розвиток війни між Росією та Україною. І станом на сьогодні займає вичікувальну позицію. Очікуючи, як, напевно, більшість українців, наших західних партнерів, якихось змін, які потенційно можуть статися на полі бою. І вже після цього буде ясно, наскільки т.зв. "мирний план" Китаю може бути реалізований на практиці", – пояснює експерт.

Тобто, продовжує він, офіційний Пекін не хоче поки що робити якийсь фальстарт, вести прямі переговори з Києвом, оскільки не знає, як ситуація розвиватиметься далі. І чудово розуміє, що його заклики до перемир'я не почують ні Україна, ні наші Західні союзники.

Не виключено, зазначає Ігор Рейтерович, що Сі Цзіньпін навіть отримає таку ж відмову (пряму або завуальовану) безпосередньо від Путіна – щодо перемир'я по-китайськи. Відповідно, в КНР чекають певного перелому на фронті, коли питання переговорів вийде на порядок денний – і буде логічніше виходити зі своїми мирними ініціативами.

"По-друге, мені здається, китайська влада свідомо все дещо затягує, оскільки бачить, що Росія не досягла навіть мінімально прийнятних для себе цілей у цій війні. А для Китаю важливою є ситуація, щоб РФ, з одного боку, не могла перемогти так, як вона цього хоче (захопивши ще більше території України або встановивши маріонетковий режим). Але, з іншого боку, Пекін не може дозволити Росії програти – так як бачать це Україна та країни, які нас підтримують. Тобто – вихід на кордони станом на 1991 рік, репарації, видача військових злочинців тощо. Саме тому зараз Сі Цзіньпін вирішив взяти певну паузу, відтягуючи безпосередньо розмову із Зеленським, – констатує експерт. – Оскільки поки що сам, схоже, не до кінця розуміє, про що можна говорити і з якими пропозиціями виступати. Адже робити пропозиції, які ми одразу відкинемо – буде не дуже добре для Китаю з дипломатичного погляду".

Сі дає зрозуміти, що за бажання з Путіним можна говорити не на пряму, а через нього

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін розмірковує так:

"Мені здається, тактика Сі Цзіньпіна полягає в наступному. Він розуміє, що Захід має багато питань щодо його зустрічі з Путіним. Особливо про що вони говорили непублічно. І Захід хотів би дізнатися, що саме лідер РФ та КНР пообіцяли одне одному. По суті, візитом до РФ — до нерукостисненого для Заходу Путіна, особливо після рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) про видачу ордера на його арешт, Сі дає зрозуміти, що, за бажання, з Путіним можна говорити не на пряму, а через нього, через лідера КНР".

На думку експерта, акції Сі серйозно зросли у ціні. І тому він, схоже, свідомо обирає позицію, щоб Захід буквально вмовляв його поговорити. І розмова тут буде вже не лише про Росію, а й про Китай.

"Звідси така вичікувальна тактика. Подальше підвищення китайських акцій, – пояснює Олексій Якубін. — Думаю, через якийсь час Сі точно переговорить із Зеленським. Тим більше, що звернення із цього приводу йдуть і з боку України, і Заходу. Ну, а зараз він дає зрозуміти, що Росія стала по суті васалом Китаю. І що про завершення війни треба говорити з Пекіном, а не з Москвою. Але при цьому Захід має щось запропонувати Китаю. Думаю, Сі максимально використовуватиме зручну для себе ситуацію. Щоби йому запропонували максимально багато".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Пєсков несподівано визнав "СВО" війною і заявив, що це "надовго".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини