Головна Новини Суспільство події Чому РФ знову почала зривати зернову угоду – яку мету переслідує ворог
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому РФ знову почала зривати зернову угоду – яку мету переслідує ворог

Враховуючи любов Путіна до різноманітних шантажів, він міг хотіти отримати в свої руки ще й такий важіль впливу

27 квітня 2023, 16:02
Поділіться публікацією:

Росія продовжує зривати морський експорт українського зернаВиникли проблеми і з низкою країн ЄС щодо сухопутного транспортування української сільгосппродукціїЕксперти проаналізували ситуацію спеціально для видання "Коментарі".

Чому РФ знову почала зривати зернову угоду – яку мету переслідує ворог

Зернова угода. Фото: з відкритих джерел

Немає сумнівів, що російська сторона висуватиме якісь уявні причини, щоб не пролонгувати зернову угоду

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков розмірковує так:

"Вивіз української сільгосппродукції, справді, зараз пов'язаний із труднощами. "Зернова угода", що дозволяє робити це через певний коридор у Чорному морі, фактично заблокована росіянами. Які просто роблять максимум підлостей Україні на всіх фронтах, включаючи економічний. Традиційно не дотримуючись домовленостей, які самі ж підписали за посередництва Туреччини та ООН. Згідно з позицією Кремля, черговий термін "зернової угоди" завершується 18 травняНемає сумнівів, що російська сторона висуватиме якісь уявні причини, щоби не пролонгувати угоду. Як немає сумнівів і в тому, що цю гру намагатимуться зламати Україна та її союзники".

Щодо вивезення зерна сухопутно, тут у нас виникли проблеми з сусідніми країнами, які є членами ЄС, зазначає експерт. Основна їхня претензія до нас – що продукція, яка, за ідеєю, має йти транзитом, частково осідала у тих же Польщі, Угорщині, Словаччині, суттєво впливаючи на ціни на місцевому ринку.

"Вирішенням цієї проблеми вже займається Європейська Комісія. Вона заявила про готовність надати дотації тим країнам, які заявили, що страждають від того, що українська сільгосппродукція осідає в них, а не йде повністю транзитом. Відомо, що мають намір запровадити механізми GPS-контролю за вивезенням наших зерна та продукції. Щоб ті доходили до портів, не залишаючись у країнах, якими слідує. Отже, ситуація знаходиться на шляху до врегулювання", – запевняє Олексій Плотніков.

Блокування наших портів, крадіжка значної частини врожаю, приведення в непридатність величезної території раніше сільгоспземель – це грає на руку РФ

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев не виключає, що питання продовольчої безпеки було одним із тих, заради якого Кремль пішов на відкриту агресію проти України.

"Займаючи значну частку на світовому ринку зернових та взагалі сільгосппродукції, Росія давно хотіла відбити ще й частку України на тому самому ринку. Долю суттєву. Блокування наших портів, крадіжка значної частини врожаю, приведення в непридатність величезної території раніше сільгоспземель – це грає на руку РФ, – пояснює експерт. – Враховуючи любов Путіна до різноманітних шантажів, він міг хотіти отримати в свої руки ще й такий важіль впливу. Маючи вже енергетичний та ядерний важелі, значення яких останнім часом значно послабшало. Захід оперативно позбавляється російської енергетичної кабали. А за брязкіт ядерною зброєю Кремлю вже "прилітало" навіть від відносно лояльного до нього Китаю".

Враховуючи сказане вище, експерт вважає, що Росія продовжить блокувати морський "зерновий коридор". Лише силовими заходами впливу можна привести агресора до тями.

"Ситуація ж із блокуванням сухопутного українського транзиту країнами-союзницями виглядає дуже негарно. Зрозуміло, деякі дії, спрямовані на підтримку України, негативно впливають на економіку наших партнерів. Але кожен зараз платить свою ціну за те, що цивілізований світ вчасно не зміг утихомирити імперські амбіції Путіна та його банди. І Україна платить найстрашнішу ціну – війною на своїй території чисельними жертвами. Якщо Путіну вигідно блокувати вивіз нашої аграрної продукції, то всі європейці, які сьогодні вводять якісь обмеження щодо українського експорту, фактично підігрують нашому спільному супротивникові. Саме так слід дивитися на те, що відбувається, – вважає Андрій Рязанцев. – А якщо думати виключно про власну економічну вигоду, така тактика може спричинити стратегічну поразку в майбутньому. У тому числі у вигляді візиту "російського світу" та світової продовольчої кризи, яка вдарить по всіх".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорить сам факт переговорів Зеленського та Сі – плюси та мінуси активізації Китаю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 квітня 2023, 15:18

Блокування білого та пухнастого корумпованого хлопчика в трусиках з усіх сторін. Звісно винні усі інші. Вся країна трималася на брехні і тіньовому обігу. Про яку страшну ціну йдеться? Зе Орки підтверджують 1 до 10. 9% страшна ціна? На металургійних заводах старців гине більше. В таких пропорціях і шкода, завдана сторонами.


Новини