Головна Новини Суспільство події Чому РФ навчилася обходити санкції – які висновки має зробити Захід перед новими обмеженнями
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому РФ навчилася обходити санкції – які висновки має зробити Захід перед новими обмеженнями

Насамперед, треба вводити фінансові санкції – і блокувати можливості переказу коштів з росії та до росії

10 квітня 2023, 15:00 comments1136
Поділіться публікацією:

Світовий банк і МВФ у Вашингтоні протягом цього тижня усувати "слабкі місця" санкцій проти росії, щоб запобігти способам їх обходу. Тим часом, ЄС працює над черговим (11-м) пакетом санкцій проти країни-агресора. Не виключено, що вони можуть торкнутися нафти, газу та атомної галузі. З "атомними" санкціями, втім, є серйозні пробуксовування, перш за все, з боку Угорщини, Франції та Болгарії. Які очікування від нових санкційних рішень із боку Заходу? Куди і як треба бити, щоб швидше покласти російську економіку та, відповідно, військову машину? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому РФ навчилася обходити санкції – які висновки має зробити Захід перед новими обмеженнями

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

У новому пакеті санкцій буде більше санкцій персональних, проти російських бізнесменів і чиновників

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко називає розтягування санкцій у часі (подобається це комусь чи ні) – природним процесом.

"Природний, тому що країни, які ці санкції проти росії застосовують, перед цим передбачають систему заходів, спрямовану на захист власних економік від наслідків введених обмежень. Російська економіка, а особливо та її частина, яка відноситься до видобутку та продажу корисних копалин, настільки сильно інтегрована у світову, що "видерти" її звідти без наслідків для інших країн неможливо", — пояснює експерт.

Саме тому, на його думку, нічого екстраординарного очікувати від нового пакету санкцій не варто.

"Швидше за все, у ньому буде більше санкцій персональних, проти російських бізнесменів та чиновників. Не виключено, що санкції торкнуться інтересів третіх країн, оскільки без цього неможливо адекватно виключити ризики їхнього обходу. Наприклад, під час продажу енергоносіїв. Що стосується того, що варто було б зробити... Насамперед, треба вводити фінансові санкції – і блокувати можливості переказу грошових коштів з росії та росії. Якщо це зробити, то продавати свої нафту і газ росія зможе ... по бартеру (смайл). Крім того, необхідна нова "залізна завіса" для всіх власників паспорта росії. Громадянам росії в'їзд у цивілізовані країни повинен бути заборонений, а громадяни, які перебувають у них, — депортовані. Ось це буде найефективнішим і найефективнішим заходом", – упевнений Юрій Гаврилечко.

Російська економіка навчилася обходити санкції та налагодила паралельний імпорт із інших країн

Економічний експерт Данило Монін міркує так:

"Зважаючи на рекордний обсяг імпорту в 4-му кварталі 2022 року, російська економіка навчилася обходити санкції і налагодила паралельний імпорт з інших країн. Основне, що б'є по російській економіці, – зниження цін на енергоресурси. Поряд із збільшенням витрат на війну, це збільшуватиме дефіцит російського бюджету цього року".

На думку Данила Моніна, покласти російську економіку санкціями не вдасться, які б Захід не запроваджував. Однак вони можуть дещо уповільнити економіку країни-агресора.

"Загалом, – міркує експерт, – тут ефективніші саме неформальні санкції щодо не постачання тієї ж технологічної продукції для виробництва високоточної зброї. А так продовження війни формує тренд виснаження військового потенціалу Росії – і це те, що влаштовує Захід, хоч і відбувається все ціною життя українців – і військових, і громадянських".

Читайте також на порталі "Коментарі" — "відплив" документів про контрнаступ ЗСУ: хто і що за цим стоїть.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини