Головна Новини Суспільство події Чому поляки знову почали блокувати український кордон: чи може Туск вирішити ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому поляки знову почали блокувати український кордон: чи може Туск вирішити ситуацію

Україна має великі надії, що новому прем'єр-міністру Польщі Туску вдасться поставити крапку в історії з блокуванням українського кордону

4 січня 2024, 15:32
Поділіться публікацією:

У четвер, 4 січня, фермери з польської організації "Підкарпатське ошукане село" відновили блокування польсько-українського кордону у пункті пропуску "Медика", суміжному з українським пунктом пропуску "Шегині". Причина – нібито не отримання ними підтвердження від польського уряду, що їхні вимоги (надання субсидії на кукурудзу у розмірі 1000 злотих на гектар, збільшення суми ліквідних кредитів для фермерів, скасування підвищення сільськогосподарського податку) будуть виконані. Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск уже заявив, що переконуватиме поляків не використовувати блокаду українського кордону як метод захисту своїх інтересів. Про що говорить те, що відбувається? Як ситуація може розвиватись далі? Як знайти управу на тих, хто робить Україну розмінною монетою, виторговуючи щось для себе? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому поляки знову почали блокувати український кордон: чи може Туск вирішити ситуацію

Блокада кордону. Фото з відкритих джерел

Блокування кордону є нераціональним з економічного погляду

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна акцентує, що через політичну недалекоглядність попереднього уряду – Моравецького – у Польщі стався восени прецедент блокування кордонуякий показав свою ефективність. І тепер, на жаль, цей прийом може використовувати будь-хто.

"Інше питання, чи вдасться новому прем'єр-міністру поставити крапку у цьому процесі. Саме собою блокування автодоріг – це не конвенційна форма політичного протесту, вона заборонена законодавством демократичних країн. Крім того, обмеження свободи переміщення вантажного транспорту прямо суперечить рішенню ЄС щодо транспортного "безвізу". Тому юридичних підстав для припинення блокади у Дональда Туска більш ніж достатньо. Тепер черга за політичною волею, якої, за ідеєю, має вистачити", – розмірковує експерт.

Вона підкреслює, що Дональд Туск знаходиться на самому початку політичного циклутому може дозволити собі непопулярні рішення, які не міг собі дозволити Матіуш Моравецький.

"Але спочатку новий прем'єр, швидше за все, спробує налагодити діалог із протестувальниками, – вважає Ганна Малкіна. – Він може використати кілька аргументів. По-перше, волати до моралі. Україна – знекровлена країна, яка два роки бореться за свободу, є щитом Європи і насамперед – Польщі. Тому такі акції протесту – зрада по відношенню до сусіда. По-друге, закликати до раціональності. З початку повномасштабної війни Україна надіслала 90 відсотків свого експорту через Польщу. І Польща заробляє на цьому гроші, між іншим. Тому блокування кордону є нераціональним з економічного погляду. Можливо, будуть інші аргументи".

Неправові дії польських фермерів, перевізників мають бути припинені

Народний депутат Верховної Ради України (IX скликання), екс-директор з регіонального розвитку ПрАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" Сергій Магера міркує так:

"Вибори у Польщі позаду, як і період "тимчасового уряду". Після того, як Туск став новим прем'єром із новим урядом, є надія, що Польща повернеться до правового русла".

За словами експерта, якщо у якихось діях проти польських виробників є вина України – на це мають реагувати відповідні структури. В рамках закону. І ніяк інакше.

"Неправові дії польських фермерів, перевізників, які заради своїх меркантильних інтересів створюють проблеми Україні, мають бути припинені, – упевнений Сергій Магера. – Неприпустимо, коли воююча (фактично за всю Європу) Україна зазнає збитків через подібні дії окремих поляків. Сподіваюся, що уряд Польщі відреагує відповідним чином".

Така ситуація склалася з низки причин

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук зізнався – ніхто й не прогнозував, що ситуацію з повним розблокуванням українсько-польського кордону та недопущенням подібних інцидентів буде вирішено відразу після вступу Туска на посаду прем'єра.

"Новий коаліційний уряд лише набирає ходу. За вісім років правління партії "Право і справедливість" (президент і зараз від цієї політсили) вона розставила своїх людей на багато постів. І швидко щось змінити у цьому механізмі складно. У тому числі в ракурсі припинення різного роду блокувань з боку тих чи інших громадських активістів і не тільки. Новий уряд намагається побудувати конструктивний діалог із тими самими товаровиробниками. І йде на низку поступок. Але ті ж товаровиробники (або ті, хто виступає від їхнього імені) знаходять нові та нові причини, щоб продовжувати блокування кордону", – зазначає експерт.

На його думку, така ситуація склалася з низки причин. Які, не виключено, доповнюють одне одного.

1. "Блокіратори" справді хочуть вибити собі певні преференції.

2. Ставка на видавлювання з польського ринку всього українського.

"І це тоді, коли Україна другий рік перебуває в умовах повномасштабної війни. І навіть за таких умов намагається експортувати продукцію. І по небезпечному Чорному морю. І сухопутними шляхами. За останнє десятиліття поляки за рахунок різноманітних дотацій активно завойовували європейський ринок. І зараз свідомо не пускають туди українців", – пояснює Денис Марчук.

3. Створення проблем для України на східноєвропейському напрямку дуже вигідне Росії. Тому не можна виключати, що в тому, що відбувається, є слід російських спецслужб.

"Україні слід продовжувати комунікації із Польщею, з Єврокомісією. Формувати тристоронні робочі групи. Суть ЄС – це вільна конкуренція, торгівля без кордонів. І поводитися так щодо України, яка розпочала переговори про вступ до ЄС – неприпустимо. Більше того, від таких дій страждають і в самій Європі, – наголошує експерт. – Повинні бути вироблені та задіяні запобіжні заходи проти несанкціонованих дій як польських товаровиробників, так і перевізників".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому питання допомоги від США все ще далеке від вирішення: як треба діяти Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Adam

5 січня 2024, 23:49

Привіт. Ця стаття написана експертами, які не мають уявлення про те, що насправді може зробити наш польський уряд. Через 4 місяці важливі вибори обласної влади, тому жодна влада не буде боротися з протестувальниками до виборів. В ЄС немає такого поняття, як вільний ринок у прямому сенсі. Кожна країна в ЄС захищає свій ринок і свої інтереси. Більшість «польських» компаній, які експортують на Захід, мають західний капітал і поляки/українці щасливі, що мають роботу. Якщо після війни в більшості українських компаній буде західний капітал, то протестів на кордоні не буде, тому що ці компанії впораються з протестувальниками краще, ніж наша влада.

Ігор

4 січня 2024, 15:43

Молодці поляки вони відстоюють рівноправ'я. Так і треба з самозакоханими юдейськими шахраями які тільки вдають що діють на рівних а насправді намагається використовувати інших. Ці самозванці обіцяють одне, а коли приходять до влади розставляють всюди своїх друзів у три рази збільшують корупцію яка була до них. В Україні тотальна корупція і все скуплено тому вони можуть задешево продавати в інших країнах знищуючи там конкуренцію. Потім поляки і отямитись не встигнуть, як потраплять у залежність від юдейських шахраїв. Подивиться українці вже повірили юдеям і толерантно до них відносились тепер втратили країну.


Новини