Головна Новини Суспільство події Чому підстрибнули ціни на овочі та фрукти – коли варто чекати здешевлення
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому підстрибнули ціни на овочі та фрукти – коли варто чекати здешевлення

Ціни вищі, ніж минулого року, пояснюється це тим, що паливо подорожчало, а також ціна на електроенергію для сільгосппідприємств

28 травня 2023, 15:52 comments2250
Поділіться публікацією:

В Україні б'є рекорди ціна на цибулю ріпчасту. Що і з яких причин відбувається зараз із цінами на овочі, фрукти, ягоди? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чому підстрибнули ціни на овочі та фрукти – коли варто чекати здешевлення

Овочі та фрукти на ринку. Фото: з відкритих джерел

Варто чекати на серйозне здешевлення, коли з відкритого ґрунту піде продукція з нашої території

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін пояснює, що в Україні традиційно ціни на фрукти-овочі мають сезонний характер. І те, що зараз відбувається, не викликає в нього особливого подиву.

"Ми чекаємо на серйозне здешевлення, коли з відкритого ґрунту піде продукція з нашої території. Це буде найнижчий рівень цін на рік – початок літа, приблизно до середини вересня", – зазначає експерт.

У середньому ж, продовжує він, ціни, звичайно, вищі, ніж торік. І паливо подорожчало, і ціна на електроенергію для сільгосппідприємств.

"Отже об'єктивно все тягне певну дорожнечу. Приблизно на рівень інфляції, – розповідає Олег Пендзін. – Чинник війни впливає подвійно. З одного боку, вона, звісно, зменшила обсяг пропозиції на ринку. З іншого, призвела до зменшення внутрішнього ринку. Близько трьох мільйонів людей виїхало із країни. Локально певною мірою це змінює і структуру споживчого ринку. Тому що основним покупцем тієї ж полуниці, зокрема ранньої, були жінки та діти. Саме вони досить масово виїхали, тимчасово ставши біженцями".

З одного боку, зараз лише початок збирання врожаю, з іншого – це війна з усіма витікаючими

Народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко поділився таким коментарем:

"У нас розпочався сезон збирання ранніх овочів, фруктів. Відповідно, ціни на цибулю, на зелень, на ягоди – різко йдуть вгору. І це традиційне сезонне явище".

Але цього року, як і минулого, зазначає експерт, на все накладається ще й військовий чинник – окупація частини українських територій російськими загарбниками, породжені війною інфляція, логістичні проблеми, зменшення площ, з яких ми раніше збирали врожай.

"Частина площ стала непридатною, буквально випалена війною. Частина замінована. Частину південних регіонів – Херсонської, Запорізької областей – окуповано. І та сама знаменита навіть за межами України меліотопольська черешня, на жаль, зараз для нас недосяжна. Тож цінники – це ознака часу, в якому ми перебуваємо, – резюмує Леонід Козаченко. – З одного боку, зараз лише початок збирання відповідного врожаю. З іншого – це війна з усіма чинниками, що випливають...".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: чому в тилу ворога неспокійно – як це може наблизити контрнаступ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини