Головна Новини Суспільство події Чому під час війни олігархи продовжують заробляти на махінаціях: хто відповідатиме
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому під час війни олігархи продовжують заробляти на махінаціях: хто відповідатиме

На фоні таких викриттів у дуже поганому світлі постає Міненергетики, почавши порушувати питання необхідності підвищення тарифів для населення на ту ж електроенергію

25 квітня 2023, 14:38 comments4312
Поділіться публікацією:

В Україні вже більше року триває повномасштабна війна, але, як виявляється, найзаможніші люди України не так сильно втратили за 2022 рік, як це сталося того ж таки 2020 року, коли активно поширювалася пандемія коронавірусу. Окрім того, компанія одного з найбагатших людей України Ріната Ахметова ДТЕК непогано заробляє, завищуючи ціни на електроенергію та заробляючи за дуже схожою схемою, як свого часу заробляв Ігор Коломойський, контролюючи "Центренерго". Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому такі махінації можливі, коли наша країна буквально бореться за виживання, а також – якою має бути реакція?

Чому під час війни олігархи продовжують заробляти на махінаціях: хто відповідатиме

Долари. Фото з відкритих джерел

Крупному бізнесу доведеться або вкладатися, нарешті, самому, або залишати енергетичний сектор

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній розмірковує так:

"Наші олігархи, схоже, досі не зрозуміли, що в країні все змінилося, що йде війна, що з них найжорстокіше запитають за будь-які махінації. І дані, які ми побачили у нещодавньому розслідуванні щодо ігор ДТЕК з цінами на електроенергію, стануть додатковим цвяхом у труну українського олігархату у його нинішньому вигляді. Що зараз роблять ДТЕК та інші? Схема проста… "Енергоатом" є генерацією, а мережами, доставкою володіють ДТЕК та низка інших компаній, у тому числі тих, що перебувають досі під росіянами (у тих же обленерго). Це, безперечно, стратегічно неправильно – зі зрозумілих причин. Шляхом тиску ці "бізнесмени" змушують "Енергоатом" продавати енергію за заниженими цінами через певні мережі – певним операторам. Вся маржа осідає в мережах та кишенях їхніх власників. А "Енергоатом" залишається практично без грошей".

На думку експерта, після таких новин, викриттів, постане питання руба про необхідність викинути олігархів з енергетичного бізнесу. Насамперед, вважає Тарас Загородній, йдеться про мережі (ДТЕК є і там). Не виключено, що з'явиться вимога передачі мереж в управління державою.

"Той самий "Енергоатом" може продавати все сам, причому під серйозним контролем – аудиторська служба, НАБУ тощо. Ми, схоже, йдемо до націоналізації мереж, тих самих обленерго. І це цілком логічно. З погляду енергетичної безпеки, прозорості тощо", – зазначає експерт.

Він наголошує, що на тлі таких викриттів у дуже поганому світлі постає Міненергетики, почавши порушувати питання необхідності підвищення тарифів для населення на ту ж електроенергію.

"А що зробили наші олігархи для відновлення вітчизняної енергосистеми, яка пережила найжорстокіші удари з боку РФ? Що вони інвестували? Чи продали вони свою закордонну власність, щоб вкластися у щось у своїй країні, коли звичайні українці відкривають останнє для підтримки ЗСУ? Чи знову хочуть перекласти весь тягар на нас, тупо піднімаючи тарифи? Ми готові платити за прозорі, зрозумілі та якісні послуги. Наш олігархат таких не надавав, не надає і, зважаючи на все, надавати не має наміру. Упевнений, буде вимога до влади – найжорстокіше розібратися з олігархами. Просто "порвати" їх. Позбавити контролю за природними монополіями, позбавити можливості заважати розвиватися іншим бізнесам", – каже Тарас Загородній.

Він вважає, що великому бізнесу доведеться або вкладатися, нарешті, самому, або йти з енергетичного сектора. З передачею створення тим людям, які готові інвестувати.

"Модель ринку має бути такою, щоб "Енергоатом", великі гідроенергостанції, мережі перебували у руках держави. Щоб був рівний доступ до покупки енергетики у всіх гравців, – зазначає експерт. – Питання і етичне, і стратегічне. Я впевнений, що настрої народу дуже радикальні. І це не комунізм, а реалізм – контроль критичної інфраструктури має бути в руках держави".

Говорити про нібито мільярди гривень, зароблені ДТЕК на "Енергоатомі", неправильно

Фахівець із держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев закликає не шукати змови там, де все пояснюється недосконалістю законодавства.

"Так, зараз існує велика кількість не узгоджених між собою норм у вторинному законодавстві, яке регулює відносини на ринку електроенергії. Звичайно, їх використовуватимуть у своїх інтересах великі гравці ринку. Але прагнення заробити не слід розцінювати як зраду чи зловживання", – вважає експерт.

Уряд, пояснює він, має всі необхідні важелі на бізнес. І потрібний правовий ресурс для врегулювання проблем на ринку електроенергії.

"На жаль, процес узгодження різноманітних документів затягнувся. Спершу все списувалося на ковід, тепер – на війну. Але мені здається, говорити про нібито мільярди гривень, зароблені ДПЕК на "Енергоатомі", неправильно. Оскільки жоден із олігархів не формує цінової та тарифної політики. Цим займається держава. Яке будь-якої миті може змінити ситуація, бо вважатиме за потрібне", – констатує Геннадій Рябцев.

Безкарність породжує безвідповідальність

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович поділився такою думкою:

"На жаль, держапарат Зеленського, як і держапарати попередніх президентів, не перетворилися з бюрократів, що узурпували владу, на реальних слуг народу. Партія Зеленського, назвавшись слугами народу, одразу після присяги народу в парламенті стала освоювати професію слуг олігархів та чиновництва. Тому всі преференції, шалені зарплати та премії – все для чиновництва, для менеджменту держпідприємств та держбанків. А війна, злидні, розруха – для народу".

У країні, наголошує експерт, немає ефективної правоохоронної системи, нема кому наздоганяти корупціонерів, немає дієвого антимонопольного комітету, нема кому наздоганяти монополістів.

"А безкарність породжує безвідповідальність, – зазначає Павло Себастьянович. – А безвідповідальність розв'язує руки злочинності".

Читайте також на порталі "Коментарі" — хто може втомитися від війни – у чому Україна має переконати Захід.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини