Головна Новини Суспільство події Чому ООН – формальна та неефективна організація: що може змінити ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ООН – формальна та неефективна організація: що може змінити ситуацію

Найбільш ефективним способом врегулювання конфліктів у майбутньому стануть військові та політичні блоки в рамках тих чи інших держав, надії на ООН – мало

24 жовтня 2023, 13:17 comments1265
Поділіться публікацією:

Щорічно 24 жовтня відзначають День Організації Об'єднаних Націй. На жаль, агресія РФ проти України та низка інших конфліктів показали, що ООН зі своєю роллю запобігання війнам або їхньому швидкому припиненню явно не справляється. Які зміни можуть (повинні) відбутися в ООН – і чи взагалі вона має майбутнє? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чому ООН – формальна та неефективна організація: що може змінити ситуацію

ООН. Фото - з відкритих джерел

ООН може чекати доля розпущеної Ліги націй

Ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан нагадує, що ООН створювалася в жовтні 1945 року по гарячих слідах закінчення Другої світової війни – на той момент найжорсткішої в історії людства. І провідні країни-переможці з огляду на негативний досвід діяльності Ліги націй, яка не зуміла запобігти Другій світовій, спробували створити нову міжнародну інституцію. Таку, яка не допустила б у майбутньому подібних масштабних воєн.

"Там було три голоси від колишнього СРСР – власне Союз плюс Україна та Білорусія. Тоді Сталін спеціально просунув саме таку ідею, щоби мати більше голосів в ООН від Союзу", – пояснює експерт.

Він зазначає, що при створенні ООН видатний політик, британський прем'єр Вінстон Черчілль акцентував, що ця організація має стати храмом миру, а не трибуною для пустослів'я.

"На жаль, в останні десятиліття ООН стала саме трибуною для пустослів'я, – констатує генерал. – А недосконалий Статут, у тому числі який передбачає, що будь-який постійний член Ради безпеки даної організації може заблокувати загальне рішення, фактично зводить на "ні" всі конструктивні пропозиції, спрямовані на запобігання або врегулювання тих чи інших конфліктів, застосування санкцій до тих, хто намагається "кошмарити" світ, захоплювати чужі території тощо".

За словами Василя Богдана, яскравим прикладом цього стала масштабна агресія РФ (яка, назвавши себе правонаступницею СРСР, стала постійним членом Ради безпеки ООН) проти України. На жаль, ні Рада безпеки, ні Генасамблея ООН, ні дана організація в цілому не зуміли ні попередити цю страшну війну, не швидко її зупинити.

"З огляду на таку неефективність цієї міжнародної інституції її цілком може очікувати доля розпущеної Ліги націй, – прогнозує експерт. – Якщо не буде проведено серйозних реформаторських, структурних змін. Президент США Джо Байден вже висловлювався за необхідність збільшити кількість постійних членів Ради безпеки ООНзвучали інші заяви щодо необхідності структурних змінВже зрозуміло, що, як мінімум, має бути змінена процедура голосування в Раді безпеки ООН. Щоб не міг один її член, блокувати рішення інших".

Неефективна робота ООН та її провідних інституцій (Ради Безпеки та Генасамблеї) пов'язана, зокрема, з безвідповідальністю провідних гравців світу, вважає експерт. Він наголошує, що ми фактично опинилися в ситуації ланцюгової безвідповідальності ключових держав світу за регіональну та глобальну безпеку. Внаслідок чого маємо і агресію РФ проти України, і терористичні акції ХАМАС проти Ізраїлю.

Росія, як країна-агресор, має бути виключена із Ради безпеки ООН

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець міркує так:

"Справді, сьогодні ООН, як і її попередниця – Ліга націй – продемонструвала повну нездатність впливати на країни-агресори. Відсутність якихось ефективних міжнародних інструментів, які могли б забезпечити захист тих чи інших держав від агресії інших. Усі резолюції, заяви не мають жодної результативної сили для припинення неправомірних дій тієї чи іншої країни".

За словами експерта, йдеться не лише про агресію РФ проти України, а й щодо інших воєн, де також брали участь країни, які є постійними членами Ради безпеки ООН.

"Якщо ж говорити саме про російсько-українську війну, дивно, що досі ООН не ухвалила рішення про виключення Росії як країни агресора з Ради безпеки цієї Організації. У результаті та блокує будь-які важливі для припинення війни ініціативи. Що, у свою чергу, підтверджує абсолютну формальність існування ООН як органу, здатного забезпечити глобальну безпеку", – наголошує Ростислав Кравець.

Він припускає, що у такому вигляді ООН проіснує ще певний період. Але конфлікти по лінії РФ-України, Ізраїль-Палестина, Китай-Тайвань рано чи пізно призведуть до того, що Лігу націй-2 буде розформовано, прогнозує експерт.

"Швидше за все, найбільш ефективним способом врегулювання конфліктів у майбутньому стануть військові та політичні блоки в рамках тих чи інших держав, які беруть на себе зобов'язання захищати одна одну від тієї чи іншої агресії", – підсумовує Ростислав Кравець.

Реформи не зможуть перетворити ООН на ефективного модератора та регулятора

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський наголошує, що будь-яка міжнародна організація з аналогічними функціями ООН може ефективно існувати та працювати лише у двох випадках. Перший – у мирний час. Другий – за умови наявності власної армії, яка буде найсильнішою у світі та незалежною від будь-яких країн.

"Тоді така організація може бути якимось міжнародним поліцейським. Але на це не погодиться ніхто, насамперед, із п'ятірки постійних членів Ради безпеки ООН (США, РФ, Великобританія, США, Франція). У той же час сподіватися на те, що на нашій планеті завжди буде мир, а погляди ключових країн завжди збігатимуться – не доводиться. Тому на виході ми отримуємо ООН як формальну та неефективну організацію, яка в умовах війни перетворюється виключно на медійний майданчик. І кожен учасник конфлікту намагається використати його на свою користь", – пояснює політолог.

Саме тому, констатує він, якісь реформи не зможуть перетворити ООН на ефективного модератора та регулятора.

"Тим більше Росія продемонструвала всьому світу, що можна відверто начхати на всі міжнародні статути, конвенції тощо і не нести за це жодної відповідальності, – наголошує Денис Гороховський. – Єдиний шлях до притягнення військових злочинців масштабу Путіна до відповідальності – це перемога над його армією на полі бою. Дипломатичні інструменти не працюють. У тому числі саме через боягузтво та заангажованість таких міжнародних структур як ООН".

Тому, робить висновок експерт, не слід очікувати ні будь-яких радикальних змін у самій ООН, ні того, що ця організація зможе якось впливати на процеси на кшталт агресії РФ проти України.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чим закінчиться протистояння демократій та диктатури – хто формуватиме новий світопорядок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини