Головна Новини Суспільство події Чому не вдається зупинити співпрацю РФ з Іраном та КНДР: що важливо зробити
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому не вдається зупинити співпрацю РФ з Іраном та КНДР: що важливо зробити

Іран та Північна Корея мають суміжні кордони з РФ, що робить проблематичним розірвати їхню співпрацю

22 лютого 2024, 16:02
Поділіться публікацією:

З'явилася інформація, що Іран уже нібито відправив Росії 400 балістичних ракет класу "земля-земля"Йдеться, ймовірно, про Fateh-110 та Zolfaghar, які можуть стати великою проблемою для української протиповітряної оборони. Чому демократичний світ не зміг запобігти військово-технічній співпраці між Тегераном і Москвою (плюс – Північна Корея)? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому не вдається зупинити співпрацю РФ з Іраном та КНДР: що важливо зробити

Ракети. Фото: з відкритих джерел

Санкції тут не допоможуть

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов наголошує, що не існує інструменту впливу на процес подібної співпраці, якщо він відбувається між країнами, які перебувають умовно в одному ідеологічному блоці та мають суміжні кордони.

"Ми зараз займаємось забезпеченням ефективності санкцій. Але навіть із цим – проблеми. Адже забезпечити виконання навіть накладених санкцій виявляється складно. Виходить блокувати передачу деяких ресурсів та матеріалів хіба що поза проросійським блоком. А як вплинути на передачу всього цього всередині системи РФ-Північна Корея-Іран? Такого інструментарію просто немає", – пояснює експерт.

За його словами, якщо якась із країн збирається передати інші озброєння, а перекрити логістику неможливо, то вдіяти практично нічого не можна.

"У даному випадку Іран і Північна Корея мають суміжні кордони з РФ. І перебити логістику неможливо. Якщо ж почати знищувати такі поставки – це дорівнює оголошенню війни Росії, Ірану та Північній Кореї", – наголошує Віктор Савінов.

Він нагадує, що у Другій світовій війні німці активно перешкоджали морським конвоям протилежних сил, які йшли через Атлантику. Але в нас зараз є інша ситуація.

"А санкції тут не допоможуть, – упевнений експерт. – Тим більше, що всі три країни, про які ми говоримо, і так обкладені санкціями. Ракети та снаряди, які є в Ірану та Північної Кореї, вже фізично існують. І питання їх передачі РФ при суміжному кордоні нескладне".

Можливість використання іранських ракет не можна ігнорувати

Народний депутат Верховної Ради України (IX скликання) Сергій Магера зазначає, що інформація про плани Ірану поставити Росії балістичні ракети Zolfaghar і Fateh-110 вперше з'явилася ще в жовтні 2022 року.

"Однак досі жодного факту застосування цих ракет по Україні чи самого факту їхньої передачі РФ доведено не було, – наголошує він. – Більше того, джерела українських журналістів у спецслужбах назвали таку ймовірність малоймовірною. Однак "малоймовірно" не означає "неможливо". Росія вже використовує північнокорейські ракети Hwasong-11. За твердженнями експертів, вони виявилися вкрай неточними — лише 2 з 24 випущених ракет потрапили туди, куди їх випускали. Однак це не завадило вчинити їм чималі руйнування та призвести до загибелі та поранень понад сотні людей, повідомляє СБУ. Тому можливість використання іранських ракет не можна ігнорувати".

Сергій Магера акцентує, що міжнародне співтовариство фактично не має коштів контролювати збройний експорт країн-ізгоїв. Особливо, якщо він здійснюється безпосередньо, минаючи міжнародні води чи території інших країн.

"А саме так це і відбувається між РФ та її партнерами. Через Каспійське море – з Ірану. Тихим океаном та залізницею – з КНДР", – пояснює нардеп.

Він також нагадує, що 18 жовтня минулого року з Ірану було знято ембарго ООН на продаж ракетної зброї.

"Тобто все, що потенційно робитиме в цьому сенсі Іран (або вже зробив, якщо вірити Reuters), може ще бути цілком законним з погляду міжнародної спільноти, – зазначає Сергій Магера. – Якщо Захід хоче зупинити допомогу авторитарних союзників Росії, санкції мають бути розширені, поглиблені та виконуватися набагато жорсткіше. Вигода від контрактів на постачання зброї в РФ має нівелюватися руйнівними наслідками економічних обмежень, які зараз працюють далеко не на повну силу. І КНДР, і Іран мають суто меркантильні цілі — підзаробити на російсько-українській війні. Якщо санкції не дадуть їм це зробити, є висока ймовірність, що вони ще тричі подумають, чи поставляти зброю в РФ".

Є дві причини, чому співпраця РФ, Ірану та Північної Кореї зміцнюється

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно зазначає:

"Є дві причини, чому не вдається перервати військово-технічну співпрацю путінського авторитарного режиму з подібними в Ірані і тій же Північній Кореї".

Перша, за словами експерта, полягає в тому, що ми живемо у глобальному світі з глобальною економікою.

"Як наслідок – не вдається навіть зупинити постачання технологічних елементів західного виробництва Росії через треті країни", – наголошує Олеся Яхно.

Друга причина – війна актуалізувала нові альянси, зокрема автократів.

"І у війні проти України, і у війні на Близькому Сході, Іран та Росія виступають як союзники, – пояснює аналітик. – З усіма витікаючими…".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які санкції можуть створити великі проблеми для РФ: на що реально здатний Захід.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини