Головна Новини Суспільство події Чому експорт українського зерна до ЄС зайшов у глухий кут – як виправити ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому експорт українського зерна до ЄС зайшов у глухий кут – як виправити ситуацію

Україна свої аграрні квоти вибрала протягом місяця

17 квітня 2023, 10:50 comments1925
Поділіться публікацією:

Міністри сільського господарства України та Польщі у понеділок, 17 квітня, зустрінуться на території Польщі для підписання угоди про подальший експорт українського зерна. Раніше польські фермери протестували через те, що дешевша українська сільгосппродукція заполонила їхню країну. Попередній міністр сільського господарства Генрік Ковальчик змушений був піти у відставку, а Польща заборонила імпорт українського зерна та продуктів. Чому ситуація стала скандалом? Як знайти вихід? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому експорт українського зерна до ЄС зайшов у глухий кут – як виправити ситуацію

Експорт зерна. Фото: із відкритих джерел

Те, що відбувається зараз – це лише перша ластівка, яка може чудово нагадити Україні в майбутньому

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін звертає увагу, що заборону на імпорт українського зерна та взагалі продуктів запровадила не лише Польща, а й Угорщина, збирається Словаччина. І це, запевняє він, невипадково.

"Якщо ми відкриємо угоду України та ЄС про Асоціацію, підписану досить давно, то у розділі договору про вільну торгівлю побачимо квоти на українську аграрну продукцію. Наприклад, нам дозволяли завозити до ЄС лише 3% зерна від річного обороту. По суті ми свої аграрні квоти вибирали протягом місяця. Все інше йшло з дуже високими митними платежами, що вирівнювало українські ціни (на зерно, яйця, курятину тощо) із внутрішньоєвропейськими. Справа в тому, що ціни в ЄС – вищі. Як і прибутки тамтешнього населення. А що ж із вільною торгівлею? А річ у тому, що в ЄС дуже сильне аграрне лобі. Це дуже ефективний, дуже серйозний електоральний шар. Особливо це стосується аграрних країн Східної Європи – Польщі, Угорщини, Словаччини. Ці країни увійшли до ЄС нещодавно. І у них, по суті, аграрний бізнес є великим джерелом наповнення держбюджету. Природно, ці країни мають серйозні розбіжності з Брюсселем (штаб-квартира ЄС) щодо зняття будь-яких обмежень на постачання української продукції", – пояснює експерт.

А Україна, продовжує він, є наймогутнішою аграрною країною. І нинішня ситуація, коли з нас зняли всі квоти, дуже вдарила по європейських аграріях.

"Саме зараз час, коли фермери викидають свою продукцію, зокрема зерно, на ринок – і одержують солідний дохід. Активно вкладаючи гроші у новий урожай. А тут, коли ті ж поляки, притримують своє зерно, щоби більше заробити, масово хлинуло українське. І ціна на зерно на тому самому внутрішньому ринку Польщі різко впала. В результаті, місцеві аграрії виявляються не конкурентними (бо в України і розміри більші, і технології — інші). І, зрозуміло, польські фермери почали протестувати, – зазначає Олег Пензін. – А за ними – і угорські. Впевнений, до них найближчим часом приєднуватимуться і словаки, які вже "раптом" знаходять в українському зерні перевищення норм пестицидів".

За словами експерта, ця проблема – більш ніж серйозна. Якщо ми хочемо до Європи, нам доведеться вести непрості переговори саме щодо аграрного спрямування.

"Ми вже отримали митний, транспортний безвіз. І можемо легко доставляти своє продовольство до ЄС. Але це повністю вб'є європейський аграрний сектор. Тож не важко спрогнозувати, що отримаємо жорстку опозицію з боку європейських аграріїв щодо наших євроінтеграційних перспектив, – попереджає Олег Пендзін. – Те, що відбувається зараз – це лише перша ластівка, яка, скажімо так, може дуже нагадити Україні в майбутньому. Так, ми маємо традиційні ринки, і це не Європа. Але поки Чорне море блокуватиметься росіянами, прорватися туди – проблема. До того ж, у Європі ціна – вища. І нашим аграріям, природно, вигідніше продавати європейцям, аніж азіатам чи африканцям. Але проблема в тому, що під час продажу в ЄС ми б'ємо по тим же польським, угорським та іншим аграріям. А вони мовчати не будуть. Ми вже бачили, як у Польщі фермери блокували дороги, як там змінили профільного міністра. Адже цей транзит зовсім не означає, що частина продукції не осяде в результаті в Польщі. І місцеві аграрії це чудово розуміють. У результаті зараз заборонено в принципі імпорт українського зерна та продуктів через Польщу. Вихід можна шукати лише у переговорах, у досягненні компромісів".

Українському бізнесу дуже важливо продовжити експорт продукції, причому не за заниженими, а ринковими цінами

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк розмірковує так:

"Україно-польські відносини зараз неймовірно зміцнилися. Керівництво Польщі всіляко допомагає українцям – у всіх аспектах, у тому числі торговому. Але є інтереси і польських фермерів, які також потрібно враховувати".

Експерт упевнена, що на високому державному рівні вдасться знайти компромісне рішення щодо цінової політики щодо української сільгосппродукції на європейському ринку загалом – і на польському, зокрема.

"Немає сумнівів, що слід шукати саме компроміс, який би влаштував усіх. Українському бізнесу дуже важливо продовжити експорт продукції, причому не за заниженими, а ринковими цінами. Щоб в Україну надходила валюта, стабілізуючи наш економічний фронт. Я налаштована оптимістично, – зізналася Ганна Крисюк. – Вважаю, що вдасться знайти рішення, яке задовольнити всіх".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у РНБО відповіли – чи вже побачили у росіян наявність китайської зброї.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини