Головна Новини Суспільство події Чому безпекова конференція в Мюнхені особливо важлива для Європи: яких рішень очікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому безпекова конференція в Мюнхені особливо важлива для Європи: яких рішень очікувати

У ході заходу може бути створено правильний інформаційний фон, після чого вже на рівні низки країн будуть прийняті конкретні рішення

12 лютого 2024, 11:25
Поділіться публікацією:

Цього тижня, з 16 по 18 лютого, відбудеться Мюнхенська конференція з безпеки. Вона проходитиме на фоні зниження підтримки України з боку США та провокаційних заяв Дональда Трампа, який мріє повернутися до Білого дому і який мало не заохочує Росію напасти на країни НАТО, які не виконують зобов'язання перед Альянсом і не виплачують 2% на оборонні потреби. Не виключено, що до Мюнхена вирушить президент України Володимир Зеленський. Чи можуть під час конференції з безпеки бути ухвалені кардинально важливі рішення, які наблизять падіння диктаторських режимів, які розв'язали та ще можуть розв'язати війни? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому безпекова конференція в Мюнхені особливо важлива для Європи: яких рішень очікувати

Мюнхенська конференція з безпеки. Фото: з відкритих джерел

Підсумком форуму стане посилення координації щодо створення європейської системи безпеки

На думку політичного експерта Сергія Тарана, те, що РФ та Іран не запросили на безпекову конференцію у Мюнхені, вже відображає основну тему цього форуму. А саме – пошук цивілізованим світом ефективних реакцій на загрози, які походять від РФ, Ірану, а також від Північної Кореї.

"Якщо раніше на подібних конференціях розглядали серед загроз глобальній безпеці соціальні моменти, екологічні, то зараз на перший план виходить саме військова загроза з боку Росії та Ірану", — наголошує експерт.

Зрозуміло, продовжує він, що на подібних конференціях не ухвалюють якихось епохальних рішень. Цим займаються національні уряди тих чи інших країн. Але такі міжнародні форуми, наголошує Сергій Таран, важливі для створення правильного інформаційного фону для подальших рішень (що приймаються вже на рівні керівництва конкретних країн).

"Зараз для Європи ця конференція є особливо важливою. Адже там практично всі країни шукають відповідь на питання – що буде з нашою безпекою, якщо до Білого дому повернеться Трамп, який робить тривожні заяви у цьому ракурсі. Думаю, результатом цього форуму стане посилення координації створення європейської системи безпеки, незалежної від американської політики", – резюмує експерт.

Головний меседж "Мюнхена" – руйнівники світу обов'язково будуть покарані

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун поділився таким коментарем:

"Слід розуміти, що "Мюнхен" – це майданчик, на якому періодично озвучують доленосні рішення у контексті міжнародної безпеки. У цьому сенсі можна згадати промову Путіна, яку він виголосив на Мюнхенській безпековій конференції 10 лютого 2007 року. Його виступ вважається фактичною заявкою РФ на багатополярний світ, анонсом її імперських амбіцій, навіть певною мірою – оголошенням нової "холодної війни" НАТО. Невдовзі після цього Росія напала на Грузію, а через деякий час і на Україну, намагаючись зруйнувати архітектуру безпеки, сформовану після Другої світової війни".

І, звісно, продовжує політолог, хотілося б побачити зворотні тенденції. Коли почнуть ставити РФ на місце. Причому жорстко.

"Минулого року на Мюнхенській конференції чітко було зазначено, що програш Росії має стати безальтернативним. І слід думати, яким буде світ після цього. Нині риторика змінилася. На українському полі бою зараз немає такої переваги ЗСУ, як сподівалися західні політики. Але від цього російська загроза вже для самої Європи лише зросла", – наголошує Максим Джигун.

Ключове рішення, яке, на його думку, має бути ухвалене на цій конференції, – це підписання двосторонніх гарантій безпеки між Україною та Німеччиною (на зразок тих, що у нас вже є з Великобританією), можливо, між нашою та ще якоюсь країною.

"Такі домовленості з Німеччиною дуже важливі, адже вона – провідна економіка ЄС, яка також формує відповідну політику даного об'єднання. І тут позиція ФРН стає ще потрібнішою, на тлі проблем із підтримкою України з боку США. Тож очікуємо на підписання відповідних угод, як мінімум, між Києвом та Берліном, – зазначає експерт. – Що підштовхне інші держави ЄС піти тим самим шляхом, посилюючи українську обороноздатність. І надсилаючи чіткі сигнали Путіну – як би він не намагався "перечекати", "пересидіти", сподіваючись на ослаблення підтримки України з боку Євросоюзу, а то й його розвал – цього не вдасться".

Ще одним завданням Мюнхенської конференції з безпеки Максим Джигун вважає продемонструвати тому ж Трампу, що провокаційні заяви про підбурювання РФ нападати на країни НАТО, які нібито недостатньо забезпечують свою безпеку, неприпустимі. Цей наратив необхідно викорінювати, упевнений експерт.

Він резюмує: на візіонерському майданчику, яким, по суті, є "Мюнхен", необхідно обговорювати ключові теми (у рамках глобальної безпеки), демонструючи, що руйнівники світу обов'язково будуть покарані – зокрема, в контексті російсько-української війни.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Мюнхенська конференція з безпеки 2024: які очікування в України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини