Головна Новини Суспільство події Чого очікувати від візиту Зеленського до Аргентини: які вигоди може отримати Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого очікувати від візиту Зеленського до Аргентини: які вигоди може отримати Україна

Влада в Аргентині, на жаль, для нас раніше займала проросійську позицію, що відбивалося на політиці цієї країни

10 грудня 2023, 13:10
Поділіться публікацією:

В Аргентину, де до влади прийшов новий – прозахідний – президент Хав'єр Мілейна його інавгурацію вирушив український лідер Володимир ЗеленськийРаніше Хав'єр Мілей запропонував провести в його країні мирний саміт щодо УкраїниЯкі очікування від цієї подорожі Зеленського? Чи може Аргентина зіграти помітну роль у ракурсі російсько-української війни та загалом протистояння демократичного та авторитарного світу? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чого очікувати від візиту Зеленського до Аргентини: які вигоди може отримати Україна

Україна – Аргентина. Фото: з відкритих джерел

Аргентина в наші дні – слабкий союзник

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко поділився таким коментарем:

"Від того, чи підтримає чи не підтримає Хав'єр Мілей Україну, практично нічого не залежить. Аргентина переживає не найкращі часи (криза економіки, інфляція, безробіття, зростаючий державний борг). Пероністи (аргентинська політична ідеологія, пов'язана з політикою президента Хуана Перрона; в Аргентині перонізм розглядався правлячими колами як альтернатива неолібералізму – прим. ред.) при владі довели країну до важкої ситуації. Навряд чи лібертаріанець Мілей, шанувальник покійного президента Менема, який проводив на початку 90-х реформи під диктовку МВФ і в результаті довів країну до дефолту, зможе виправити ситуацію".

Говорити про надзвичайну харизму чи авторитет Мілея у світі тим більше рано, підкреслює експерт.

Тобто, констатує він, Аргентина у наші дні – слабкий союзник.

"Максимум, що Зеленський може добитися від Аргентини – ще один голос в ООН під час розгляду чергової резолюції із засудженням російської агресії. Тобто коефіцієнт корисної дії від поїздки Зеленського на інавгурацію Мілея близький до нуля", – вважає Костянтин Бондаренко.

Чилі + Аргентина – це буде вже серйозна противага позиції президента Бразилії

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ нагадує, що Аргентина є частиною "Великої двадцятки", має третю за величиною економіку Південної (Латинської) Америки. Але, на жаль, донедавна була глобальним кластером, де сильна була російська пропаганда. І Україні не вдавалося її мінімізувати.

"В результаті на самітах латиноамериканських країн тема російсько-української війни якщо й звучала, то розмито. А формулювання на підтримку України були вельми обтічні, беззубіші, ніж з боку того ж Заходу. По суті, у Південній Америці ми мали лише одного серйозного адвоката – чилійського президента Габріеля Боріча. Він виступав проти російського неоімперіалізму, неоколоніалізму, активно підтримував Україну. І мало не змушував лідерів інших латиноамериканських країн підписувати підсумкові декларації у більш-менш проукраїнському ключі", – зазначає Олексій Кущ.

За його словами, в Аргентині, на жаль, для нас, кіршнеристи (представники правлячого донедавна клану Кіршнер) займали проросійську позицію, що позначалося на політиці цієї країни.

"Хав'єр Мілей, який переміг на останніх виборах, з самого початку виступав за підтримку України. І логічно, що Володимир Зеленський вирушив на його інавгурацію. Відчувши, що саме на аргентинському напрямку можливий прорив у створенні фронту підтримки нашої країни з боку латиноамериканських країн, – пояснює експерт. – Чилі + Аргентина – це буде вже серйозна противага позиції президента Бразилії, який періодично робить неоднозначні заяви на адресу України".

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні події тижня: які проблеми накопичуються в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини