Головна Новини Суспільство події Член делегації ПАРЄ висловився про заборону незалежних медіа в Україні: "Це окреме питання"
commentss НОВИНИ Всі новини

Член делегації ПАРЄ висловився про заборону незалежних медіа в Україні: "Це окреме питання"

Член делегації ПАРЄ від Австрії Штефан Шенах стривожений переслідуванням владою незалежних медіа в Україні

30 вересня 2021, 14:30
Поділіться публікацією:

Головний доповідач ПАРЄ з питань свободи медіа та захисту журналістів Штефан Шенах відреагував на переслідування українською владою незалежних медіа, таких як "112 Україна", NEWSONE, ZIK, "Перший Незалежний", а також видань "Страна.uа" і "Шарій.net" в рамках сесії ПАРЄ. Про це пише видання "112 Україна"

Член делегації ПАРЄ висловився про заборону незалежних медіа в Україні: "Це окреме питання"

Штефан Шенах. Фото Перший Незалежний

За словами члена делегації ПАРЄ від Австрії, в європейських країнах заборонити діяльність будь-яких медіа можна тільки через суд, але влада ніяк не може впливати на рішення закрити телеканал або видання.

"Я знаю про ситуацію в Україні, і я стривожений. Журналістика в Україні — це нелегка професія. Свобода слова — одна з найважливіших складових демократії. Три гілки влади — законодавча, виконавча і судова, а медіа — четверта. Мати вільні ЗМІ, мати можливість говорити те, що хочеш, — це серйозно. Влада не може закрити медіа в Австрії — це може зробити тільки суд. У нас є норми — яким чином теле- або радіокомпанія може отримати ліцензію. Це вирішує незалежний комітет. Він розглядає випадки можливих порушень" , — сказав він.

За його словами, в Раді Європи є спеціалізована платформа, де журналісти можуть інформувати комітет про випадки порушення свободи слова. Таким чином інформація надходить з різних джерел.

"У Західній Європі немає країни, де існували б проблеми зі свободою слова. Там функціонують потужні громадські та приватні медіа, плюс ще неприбуткові. Тобто, є три можливості реалізації свободи медіа. І є закони про телекомунікації, які необхідно дотримуватися, щоб отримати право на мовлення. Ми знаємо, що ситуація в Україні — не найкраща", — вказав євродепутат.

Шенах зазначив, що медіа завжди є предметом моніторингу, але "свобода медіа — це окреме питання, за яке я відповідаю".

Як повідомляв портал "Коментарі", блокування телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK порушує міжнародні стандарти. До такого висновку прийшла Моніторингова місія ООН з прав людини.

нещодавно портал   "Коментарі" інформував , що заборона телеканалів "112", NewsOne, ZIK, "Перший Незалежний" пов'язаний з репресіями проти опозиції — експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини