Головна Новини Суспільство події Чим можемо перекрити затримку допомоги від Заходу: про який план «Б» йдеться
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим можемо перекрити затримку допомоги від Заходу: про який план «Б» йдеться

Очікування від партнерів слід змістити у 2024 році з допомоги платників податків США та ЄС на безповоротну допомогу за рахунок заморожених російських активів

18 грудня 2023, 13:30 comments2212
Поділіться публікацією:

З'явилася інформація, що в Сенаті США є прогрес у переговорах щодо розблокування допомоги Україні. При цьому радник президента України Олег Устенко запевняє, що наша країна має певний план "Б" у разі відсутності фінансової допомоги від Заходу. Нагадаємо, що "підвисла" не лише допомога з боку США (понад 60 млрд дол), а й пакет у 50 млрд євро від ЄС. Які очікування від партнерів щодо підтримки, що важливо розуміти Україні? Чи зможе нас врятувати план "Б"? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чим можемо перекрити затримку допомоги від Заходу: про який план «Б» йдеться

Допомога Україні

Затримку у фінансуванні України з боку США та ЄС можемо перекрити за рахунок внутрішнього ресурсу

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран припускає, що очікування від партнерів слід змістити у 2024 році з допомоги платників податків США та ЄС – на безповоротну допомогу за рахунок заморожених російських активів.

"Обсягів вистачить не лише для задоволення поточних потреб України, а й відновлення. А Україні варто задуматися над підготовкою своєї економіки та монетарної сфери, щоб прийняти та перетравити ці ресурси", – зазначає експерт.

На його думку, технічна затримка у фінансуванні України з боку США та ЄС справді може бути перекрита за рахунок внутрішнього ресурсу (так званий план "Б"), який є чималим.

"Станом на 15 грудня лише заборгованість НБУ перед банками за депозитними сертифікатами сягнула 356 млрд грн. І до кінця року вона зростатиме. НБУ з початку 2023 року не вимикав друкарський верстат, це видно з офіційної статистики щодо грошових агрегатів. Так грошовий агрегат М0 (готівка в обігу) з початку року зріс на 32 млрд грн, а М1 (готівкова гривня в обігу та залишки на рахунках до запиту) на 134 млрд грн. Одне з джерел підживлення гривневої маси – це систематичний викуп міжнародної допомоги та кредитів НБУ на валютному ринку у золотовалютні резерви (ЗВР)", – пояснює Віталій Шапран.

Він наголошує, що у 2022 році був високий ризик того, що гривнева маса під час її розблокування з депозитних сертифікатів НБУ штурмуватиме валютний ринок

"Але зараз, коли ЗВР НБУ на 1 грудня залишаються більше 38 млрд доларів, така ймовірність падає до нуля, – зазначає експерт. – Саме тому я не бачу жодних ризиків для фінансової стабільності, якщо цей ресурс ліквідності буде розконсервовано. Більше того – це потрібно було поступово робити раніше, щоб пожвавити економічне зростання. Щоб гроші банків були не ярмом для бюджету, а джерелом кредитування справжнього сектора".

У нас є не лише план "Б", а й план "С"

На думку аналітика, політтехнолога Олександра Кочеткова, шансів на те, що США цього року ухвалять позитивне для України рішення, практично немає. До цього треба віднестись як до даності, закликає він.

"Навіть Сенат цього року (не кажучи вже про Палату представників, що вже пішла на зимові канікули) не встигає прийняти необхідного рішення. Не вдається республіканцям домовитися з демократами щодо зміцнення кордону з Мексикою. У результаті рішення про багатомільярдний американський пакет допомоги Україні відкладається, дай Боже, на початок лютого наступного року. Тому що парламентарі після тривалих канікул якийсь час розгойдуватимуться, потім – домовлятимуться буквально з нуля. До того ж, у період цих канікул сенатори та конгресмени їздять своїми округами, спілкуються з виборцями, отримують певні напуття. І відштовхуючись від них уже розпочинають новий виток переговорів із опонентами", – пояснює аналітик.

У такій ситуації, продовжує він, у нас дійсно є план "Б", розрахований на допомогу європейських партнерів, доки в США відповідна допомога "підвисла".

"У Європейському союзі, враховуючи блокування загальної підтримки з боку Угорщини, є процедура припинення права голосу (покарання за статтею 7 договору про Європейський Союз 2007 року за порушення верховенства закону, що цілком можна застосувати до офіційного Будапешта). Крім того, виділити нам допомогу може кожна з країн ЄС окремо. Загалом це будуть ті плюс-мінус 50 млрд, які хотіли провести пакетно. Це процедурне рішення (клопітне, бюрократично непросте, більш тривале, ніж якби проголосували централізовано у Брюсселі) допомагає обійти право вето конкретної країни. І це буде нам потужна підтримка, яка дозволить протриматися, доки не домовляться між собою американські парламентарі", – розповідає Олександр Кочетков.

А є, наголошує він, ще й план "С", коли Нацбанк України почне друкувати гроші, щоби покрити першочергові витрати. Виплати військовим, оборонні необхідні, соціальні виплати (зарплати бюджетникам, пенсії, допомоги).

"Якщо зробити таке друкування грошей грамотно, виважено, то гіперінфляції воно не викличе. І дозволить нам додрейфувати до позитивного для України рішення наших європейських та американських партнерів, вважає експерт. – Резюмуючи: ситуація із виділенням необхідних нам коштів на даний момент не критична, але складна. Як на фронті. А от якщо військова та фінансова допомога з боку наших партнерів затримуватиметься і після лютого, тоді у нас виникнуть проблеми".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: перед яким вибором опинився Захід і чи є ймовірність переговорів у 2024 році.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

18 грудня 2023, 13:51

Треба всі місцеві корупційні адміністрації відправляти на фронт якщо вони не зможуть мобілізувати економіку своєї громади на військові рейки. Подивитись скільки за ці два роки видано дозволів на комерційні забудови. Усіх, хто видавав ці дозволи мобілізувати якщо не на фронт то на виробництва для фронту. В нас армія мажорів тиняється без діла. Досить на одних смердів покладатись настав час корупційну касту трясти.


Новини