Головна Новини Суспільство події Чи виправдана «стеля» ціни на російську нафту – чому саме на такий крок пішов ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи виправдана «стеля» ціни на російську нафту – чому саме на такий крок пішов ЄС

Крім обмеження ціни на російську нафту діятиме заборона на страхування морських перевезень, якщо ціна нафти там виявиться вищою, ніж встановлений поріг

4 грудня 2022, 13:04 comments1439
Поділіться публікацією:

Стеля цін на російську нафту на рівні 60 доларів за барель є недостатньою. На цьому наголосив президент України Володимир Зеленський під час свого традиційного вечірнього звернення, критикуючи компромісне рішення Заходу. За словами українського президента, ціна має бути обмежена на рівні 30 дол. за барель, інакше російський бюджет отримає на рік близько $100 млрд – і ці гроші підуть на війну та спонсорування терористичних режимів та організацій. Чи згодні з такою оцінкою? Чи можливий і перегляд "стелі"? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи виправдана «стеля» ціни на російську нафту – чому саме на такий крок пішов ЄС

Нафта. Фото: з відкритих джерел

РФ може легко обійти всі нафтові обмеження — так само, як обходять Венесуела та Іран

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський вважає, що, з одного боку, 60 доларів за барель – це майже нічого. Але, з іншого боку, хоч щось...

"Це еквівалентно 275 євро за 1 мегават на годину по природному газу. На нараді глав МЗС держав ЄС кілька країн, у тому числі представники Польщі, назвали цю пропозицію щодо природного газу просто жартом. І не думаю, що його буде прийнято. Так само з нафтою, – зазначає експерт. — Собівартість російської нафти в середньому 30-40 доларів за барель. І пропозиція Польщі була – поставити максимальну ціну на роснефту у цій межі. Прибутків б у РФ не було, але їй хоча б не довелося закривати свердловини, відновлювати які – трудомісткий і не завжди позитивний процес".

Але сталося те, що сталося. Пов'язано це, пояснює Леонід Уніговський, насамперед із побоюваннями країн "Великої сімки", ЄС, що ці країни, а в перспективі й США, входять в рецесію. І скорочення обсягів російської нафти (а ніхто не знає, як поведе себе РФ у цьому випадку, може, вона просто припинить продавати своє "чорне золото" країнам, які увійшли до пулу, що підтримали дані обмеження) призведе до різкого стрибка цін на нафту у світі. І навіть не така важлива тут нафта, скільки нафтопродукти (те ж дизельне паливо), на які, виготовлені в РФ, ЄС вводить ембарго з 5 лютого.

"Усі ці побоювання і призвели до того, що було встановлено граничну ціну на роснафту в 60 доларів за барель. Зроблено це, виходячи з міркувань, що ціна має бути приблизно на 5% нижчою за ринкову – для такого сорту нафти (мова про російську Urals). Передбачається поступово посилювати цю вимогу, у міру того, як ціни на нафту збільшуватимуться. До того ж, буде заборона страхування морських перевезень, якщо ціна нафти там виявиться вищою, ніж встановлений поріг", – зазначає Леонід Уніговський.

За його словами, відповідну угоду на такі обмеження підписали країни "Великої сімки" та всі держави ЄС, окрім Угорщини. Остання торгувала собі особливі умови, побоюючись, що РФ припинить продавати нафту країнам, які увійшли до цього пулу. А офіційний Будапешт боїться опинитися без російської нафти, яка йде південною гілкою нафтопроводу "Дружба", зокрема до Угорщини.

"Ще один цікавий момент. Він пов'язаний з тим, що РФ може легко обійти всі нафтові обмеження — так само, як обходять Венесуела та Іран, за різними оцінками, що мають близько 80 танкерів досить великої водотоннажності. Вони возять нафту, найчастіше вимикаючи всі прилади визначення цих танкерів, – розповідає Леонід Уніговський. – Вже є інформація, що неназвані покупці останнім часом придбали близько 100 танкерів, що були у використанні. Очевидно, це, зокрема, компанії, за якими стоять російські інтереси. Схоже, вони забезпечуватимуть перевезення російської нафти поза межами обмежень, зі страхуванням через російські чи китайські компанії".

Доходи Росії впадуть, адже середня ціна нафти без фрахту буде близько 40 доларів

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква міркує так:

"Стеля цін для російської нафти в 60 доларів не сильно змінює ситуацію в порівнянні з тим, що є зараз".

Але, зазначає експерт, з огляду на те, що найближчий географічно європейський ринок для Росії закривається, то ставки фрахту для нафти з РФ теж зросли.

"Відповідно, – пояснює Денис Саква, – доходи Росії впадуть. Адже середня ціна нафти без фрахту буде близько 40 доларів.

Гранична ціна 60 дол./барель виглядає оптимальною

За словами представника Економічної експертної платформи Олега Гетмана, провідні українські економісти та фахівці з питань енергетичного сектору вважають запроваджене ЄС та G7 "розумне ембарго" на російську нафту — найбільш оптимальним і пропонували цю модель світовій спільноті ще на початку повномасштабної війни у березні. Згодом ці пропозиції, зазначає він, увійшли до Плану санкцій Міжнародної робочої групи щодо санкцій проти РФ.

"Встановлена нині гранична ціна 60 доларів — близька до тієї, за якою російська нафта продається зараз у деякі країни світу. Однак не варто забувати, що ціна нафти РФ зараз у межах 65 доларів за барель — це вже наслідки санкцій та очікування від санкцій, які країни світу запровадили щодо нафти Urals, зробивши її "токсичною". Усі країни G7 та абсолютна більшість країн ЄС – з 6 грудня взагалі відмовляються від купівлі нафти з Росії, а санкція за ціною встановлюється щодо інших країн, які не підтримали повне ембарго", – зазначає Олег Гетман.

Він вважає вкрай важливим те, що зараз встановлено спочатку адекватну граничну ціну для всіх країн світу. Таким чином, пояснює експерт, стимулів для сірих схем буде значно менше.

"Враховуючи це, гранична ціна 60 дол./барель виглядає оптимальною, – зазначає експерт. – Вже пізніше, коли інноваційний санкційний механізм повноцінно запрацює, набагато простіше можна буде знижувати ціну відповідно до поведінки агресора. Встановлення ціни у 30 або 40 доларів за барель вже 6 грудня – не призвело б до бажаного результату. До санкцій не приєдналося б багато країн, відповідно, агресор і далі вільно продавав би свою нафту до Китаю, Індії, Туреччини і так далі, за ціною, на якій зійшлися б сторони. Таким чином, РФ і надалі отримувала б значний прибуток, а важливий обмежувальний механізм не зміг повноцінно запрацювати. Тому ухвалені рішення ЄС та G7 нині виглядають розумними та обґрунтованими – з перспективою подальшого впливу на агресора та поступовим зниженням граничної ціни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Україну йдуть морози: у Зеленського пояснили, чому тепер загроза ракетних ударів зростає.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини