Головна Новини Суспільство події Чи справді світ увійшов у жорстке протистояння: чому рахунок йде на місяці
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді світ увійшов у жорстке протистояння: чому рахунок йде на місяці

Світові демократичні лідери розуміють загрозу диктаторських режимів, проте обмежені низкою факторів

18 січня 2024, 12:30
Поділіться публікацією:

Глава Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер заявив, що представники західного світу повинні усвідомлювати – епоха відносного миру та стабільності добігла кінця, почалися непередбачувані часи. А для протидії глобальним загрозам потрібні рішучі заходи. У тому числі у ракурсі надання допомоги Україні у війні з Росією. Міністр оборони Великобританії Грант Шеппс закликав західних партнерів готуватися до глобальної війни з РФ, Китаєм, Іраном та Північною Кореєю. Чи готові світові лідери робити більше, щоб зупинити напругу? Чи є з їхнього боку розуміння, що треба знищувати диктаторські режими, доки ті не знищили світ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи справді світ увійшов у жорстке протистояння: чому рахунок йде на місяці

Третя світова війна. Фото з відкритих джерел

Протистояння диктатур та демократій набирає обертів

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна зазначає, що система міжнародного права та колективної безпеки на сьогоднішній день перебуває у жалюгідному стані.

"Можна констатувати, що правові норми та процедури, встановлені після Другої світової війни, вичерпали себе. І складається враження, що ми стоїмо на порозі Третьої світової війни, війни між демократією та диктатурою", – зізналася експерт.

За її словами, у диктатур є перевага: вони не обтяжені правовими обмеженнями у прийнятті рішень, не підзвітні своєму народу, їх ресурси (матеріальні та людські) зосереджені в одних руках. І ними рухає ресентимент – почуття ворожості стосовно країн, які вони вважають причиною своїх бід і як наслідок – бажання помститися та перевершити "ворога".

Водночас, сучасні демократії, пояснює політолог, перебувають у полоні ліберальних цінностей. Це свобода особистості, права людини, толерантність, плюралізм, консенсусна модель ухвалення рішень.

"Як наслідок – демократії інертні, забюрократизовані, змушені чуйно реагувати на настрої виборців, до останнього шукати компроміси, навіть із ідеологічними ворогами. У зв'язку з цим на перший план виходить проблема ефективності режиму. І відповідь тут не на користь демократій", – наголосила Ганна Малкіна.

Світові демократичні лідери, напевно, хотіли б зробити більше, щоб зупинити напругу, що зростає, вважає експерт.

"Вони розуміють загрозу диктаторських режимів, особливо у разі їхнього всеосяжного військово-технічного союзництва. Однак обмежені низкою факторів", – пояснює політолог.

По-перше, вибори.

"Це у диктатурах лідери правлять по тридцять і більше років, мають великий запас ходу та горизонт планування на десятиліття. У демократіях лідери залежить від настроїв виборців. Термін їх перебування при владі рідко перевищує дві каденції. Вони пов'язані правовими нормами та системою стримувань та противаг, на якій побудовано демократичні інститути", – зазначає Ганна Малкіна.

По-друге, демократичні лідери все ще перебувають у стані зайвої самовпевненості.

"Геополітичне лідерство демократій за останні сімдесят років створило ілюзію вічності такої конструкції. І це велика помилка, – упевнена політолог. – Захід справді вважає себе непереможним та здатним протистояти будь-якій загрозі, якщо захоче. Але досить згадати "Київ за три дні" та наслідки російської самовпевненості, щоб зрозуміти, що самовпевненість демократій може дуже боляче впасти у разі практичних дій".

По-третє, не слід забувати фактор ядерної зброї.

"Людство нагромадило таку величезну кількість смертоносної зброї, що на кону стоїть саме існування людини як біологічного виду", – попереджає експерт. І пропонує згадати слова Альберта Ейнштейна: "Я не знаю, якою зброєю вестиметься третя світова війна, але четверта – ціпками та камінням".

Анна Малкіна резюмує:

"Станом на сьогодні світ перебуває у стані жорсткого протистояння двох полюсів: диктатури та демократії. Перспективи такого протистояння неможливо спрогнозувати. Нездатність демократій швидко реагувати на загрози може бути компенсована технологіями та науковим прогресом, які завжди були характерною рисою західної цивілізації (чим не можуть похвалитися диктатури). На жаль, науковий прогрес у цьому випадку матиме яскраво виражений військовий відтінок".

Лідерам демократичних країн варто максимально активізуватись

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Однозначної відповіді на те, чи готовий демократичний світ до реальної битви з авторитарними (тоталітарними) державами, на жаль, досі немає. Хоча протягом останніх десяти років, з моменту початку російсько-української війни (а почалася вона 2014-го – із захоплення Криму та частини Донбасу), у світі спалахнуло з десяток різноманітних конфліктів".

На думку експерта, є лідери держав, урядовці, які вже зрозуміли, що епоха миру та процвітання завершилася. І загрози їхньої нацбезпеки зросли в рази, порівняно з першим десятиліттям цього століття.

"Яскравий приклад – Німеччина. Вона ухвалила рішення щодо значного збільшення витрат на власний сектор безпеки та оборони. Нещодавно збільшила майже вдвічі допомогу Україні (до майже 8 млрд. євро). Але є країни, які живуть наче у рожевих окулярах. Ті самі Угорщина, Словаччина. Певною мірою – і південноєвропейські країни, які мало що роблять для допомоги Україні у боротьбі з російською агресією. І практично нічого для покращення власної безпеки та оборони", – зазначає Вадим Трюхан.

На його думку, особливо критично, що у США (лідер демократичного світу) немає розуміння того, що глобальна війна практично неминуча.

"Особливо дивує, що навіть ті сміливі генерали (нерідко відставні), які намагаються звернути увагу своєї влади на загрозливу ситуацію, чомусь прогнозують, що нова світова війна може спалахнути через 3-7 років. А насправді вона може розпочатися вже цього року", – вважає екс-дипломат.

Факт підтримки Іраном терористичних атак ХАМАСу та ліванської Хезболли на Ізраїль, останні іранські удари по території Іраку та Пакистану, ізраїльські – по Сирії, британсько-американські – по єменських хуситах, набираюча обертів агресивна риторика Північної Кореї показують, що вузол протистояння затягується, охоплюючи дедалі більші території, наголошує Вадим Трюхан.

"Країни умовної осі зла (Росія, Іран, Північна Корея, Китай, який стоїть за ними, допомагає цим ізгоям ресурсно, а десь, ймовірно, і нацьковуючи їх на інших), схоже, дозріли до глобалізації всіх наявних конфліктів. І прийняли факт, що війна – неминуча. Нещодавні одкровення російських представників про те, що війна проти України не завершиться, доки наша державність не буде знищена (відзначився екс-президент, заступник голови Ради безпеки РФ Медведєв) — це остаточне зняття масок. Немає вже риторики про "братні народи". Є збожеволіла держава-агресор, яка цілком може стати причиною Третьої світової війни", – резюмує експерт.

Тож, продовжує він, рахунок, схоже, йде на місяці. І лідерам демократичних країн варто максимально активізуватись, підвищуючи можливість захистити свої держави.

"А пріоритетом має бути максимальна підтримка України. Щоб розбити Росію тут і зараз. Її військова поразка – фактично єдиний шанс уникнути глобальної війни", – упевнений Вадим Трюхан.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається взимку на фронті: хто і в чому має перевагу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини