Головна Новини Суспільство події Чи повернуться 17-річні з-за кордону, щоб стати на облік в ТЦК: про що говорить ініціатива влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи повернуться 17-річні з-за кордону, щоб стати на облік в ТЦК: про що говорить ініціатива влади

Більшість 17-річних, які виїхали з України, навряд чи зараз готові повертатися

7 червня 2024, 15:24 comments1693
Поділіться публікацією:

Військовозобов'язаним українцям за кордоном, які оновили свої облікові дані в "Резерв+" та мають статус "у розшуку", треба повернутися в Україну та особисто прийти до ТЦК. Те ж саме стосується українців за кордоном, яким виповнилося 17 років. Вони теж мають повернутися та стати на військовий облік у ТЦК. Що ви думаєте про цю вимогу Міноборони? Чи не вийде так, що через такий крок влади досить велика кількість громадян просто відмовиться повертатися назад не тільки зараз, а по закінченню війни? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чи повернуться 17-річні з-за кордону, щоб стати на облік в ТЦК: про що говорить ініціатива влади

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Більшість 17-річних навряд чи зможуть приїхати до України

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов вважає, що повернення 17-річних людей з-за кордону назад до України – це просто нездійсненне для них завдання, бо вони не мають матеріального ресурсу для того, щоб приїхати в Україну.

"Уявіть собі, що юнак живе десь у Каліфорнії чи в Монітобі в Канаді. Щоб мати кошти на поїздку в Україну, йому потрібно дуже багато працювати. Крім того, сучасні 17-річні діти є дуже інфантильними і для багатьох це може бути взагалі друга поїздка в житті. Переважна кількість 17-річних, котрі опинилися за кордоном, це діти тих людей, які виїхали з України на початку війни. Тобто їх вивезли з України, коли їм було по 14-15 років. Вони повністю залежать від матеріального стану та адаптації батьків у тих країнах, де вони перебувають", – зазначив Віктор Савінов.

При цьому аналітик наголошує, що тут виникає дві проблеми.

"Якщо батьки не вбудувалися у суспільство країни, в якій вони перебувають, то сім'я просто не має грошей на те, щоб відправити дитину назад до України. А, якщо сім'я, навпаки, адаптувалася в тій країні, в яку вона виїхала, у цій сім'ї немає жодної мотивації відправляти дитину в Україну. Тому що вони планують своє життя в іншій країні. Тому переважна більшість 17-річних, чи то з матеріальної причини, чи то через те, що їх батьки просто не відпустять, навряд чи зможуть приїхати в Україну", – резюмував експерт.

Країну потрібно об’єднувати

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що ситуація з оновленням даних в електронному вигляді мала би бути такою, щоб реально вирішити питання реєстрації, адже ми всі пам'ятаємо пояснення, чому так не зовсім адекватно себе поводили в більшості випадків працівники ТЦК. 

"Можливо після набуття чинності нових норм закону про мобілізацію таких випадків стало менше, але вони є. Головне завдання – це розуміти реальну кількість людей, хто стоїть на військовому обліку. Бо ситуація тут доволі складна і оновлення даних в електронному вигляді мало би вирішити питання. Після успішної реєстрації мало би бути розуміння, скільки у нас людей, який у них вік, які професії. І після цього можна було би підбирати той резерв, який можна було б мобілізувати", – зазначив експерт. 

На його переконання, має працювати система, щоб чітко розуміти, скільки людей можна мобілізувати, умовно кажучи, скільки людей можна мобілізувати щодня.

"Відповіді на всі ці питання якраз і мав би дати електронний реєстр. Ми би мали розуміти в яких областях і скільки у нас є артилеристів, штурмовиків і так далі. Зараз же те, що відбувається більше схоже на профанацію", – зауважив Віталій Бала.

Він зауважує, що не зовсім зрозуміло, чому Міноборони саме зараз зацікавилося 17-річними хлопцями. Адже є закон, є указ президента, що в Україні можуть мобілізувати тільки з 25 рок років.

"Незрозуміло, навіщо зараз чіпати 17-річних. Невже у працівників ТЦК і СП мало роботи? Тобто працівники ТЦК мали б, в першу чергу, займатися тими, кого реально, згідно закону, зараз можна мобілізувати. І лише після вирішення проблем з реєстром, обліковими даними переходити до іншого етапу роботи. Тож такі необдумані, контраверсійні рішення і дії влади викликають тільки негатив. В цій ситуації можу уявити маму 17-річного хлопця, який за кордоном. Що вона зробить? В більшості своїй скаже, щоб син ніде не реєструвався. Таке враження, що все робиться для того, щоб люди не поверталися в Україну.  Звісно, будуть ті, хто повертатимуться, але переважна більшість сприйняла таку ініціативу влади негативно. Тому це шлях не в тому напрямку, щоб об’єднати країну. Такі дії влади тільки роз'єднують українців і не сприяють загальній мобілізації, яка нам потрібна для перемоги", – констатував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - кому та на скільки відключають світло в Україні: від чого це залежить.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

8 червня 2024, 13:01

Я скажу более того. 90 % из тех кто смог уехать сюда вообще уже вряд ли когда-нибудь вернутся. Зачем им это болото, если можно жить как нормальный человек в нормальной стране?

Донбас

8 червня 2024, 07:44

"Легітимність Президента Зеленського визнає виключно народ України. Обирає народ України, — Зеленський" Народ говорит, что ты просроченный, нахер иди. Самозванец. Какая же мерзкая, циничная, еврейская гнида. Будь ты проклят и вся твоя семья на века, тварь. Одно брешет и брешет, гнида. Чего ты, гнида еврейская добился, кроме гектаров кладбищь и разворованных миллиардов по карманам твоих зе-выблядков. Ворог как просувався так и просуваеться каждый день, и дня не проходит без просування, так же как и дня не проходит, чтоб зе-выблядки не своровали помощи, еще и надбавки себе поназначали, твари, все им мало. Будьте вы все зе-выблядки и ваши семьи прокляты. Твари.

Ігор

7 червня 2024, 14:57

Буде цікаво дізнатись яка набереться кількість роз'їдених порошком мізків як у Фюрера. Так само дивно що в Україні вистачає батьків терпіл які тримають своїх дітей у концтаборі навіть коли є можливість уникнути цього.


Новини