Головна Новини Суспільство події Чи наважиться РФ на анексію Придністров'я: що стоїть за цими чутками
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи наважиться РФ на анексію Придністров'я: що стоїть за цими чутками

Наразі тему активно качають у контексті виборчої кампанії у Молдові

23 лютого 2024, 14:05
Поділіться публікацією:

З'явилася інформація, що самопроголошене Придністров'я (частина Молдови, яка перебуває під контролем РФ та проросійських сил) може 28 лютого звернутися до Росії з проханням прийняти до свого складу цю територію. Замкомандира Третьої штурмової бригади, майор ЗСУ Максим Жорін вважає це цілком реальним у світлі ставки РФ на постійну ескалацію. Яка ймовірність того, що Росія узаконить анексію Придністров'я? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи наважиться РФ на анексію Придністров'я: що стоїть за цими чутками

Придністров'я. Фото: з відкритих джерел

Навряд чи варто очікувати серйозної конфронтації навколо Придністров'я

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що ймовірність анексії Придністров'я низька.

"Поки що виглядає так, що це інформація більш спекулятивного плану, – зазначає він. – Українська військова розвідка вже спростувала її. Т.зв. влада Придністров'я теж не підтверджує нічого подібного".

При цьому продовжує експерт, навіть якщо РФ піде на такий крок, навряд чи щось зміниться. Тому що їй, швидше за все, не вдасться підкріпити своє рішення силовим ресурсом.

"Аннексія Придністров'я означає, що це буде територія РФ (за логікою Кремля), яку треба захищати. Але російський контингент там досить невеликий. І я не уявляю, як він зможе силовим шляхом захистити це рішення. Отже, навряд чи варто очікувати на серйозну конфронтацію навколо Придністров'я", – підсумовує Ілля Куса.

Він не виключає, що зараз тему активно качають у контексті виборчої кампанії у Молдові.

"РФ, – пояснює експерт, – дуже хоче, щоб чинний проєвропейський президент Майя Санду програла. А Майя Санду, зрозуміло, хоче переобратися. У хід йдуть різні теми, зокрема гра на страху, зокрема страху втягування у війну".

Анексії не буде

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш розмірковує так:

"Думаю, що анексії не буде. У ній не зацікавлені ні Москва, ні Тираспіль. Придністровці бачили, що сталося з Донбасом після того, як Путін почав його "захищати". І їм навряд чи хочеться привести війну до свого регіону. Тим більше, що Київ уже дав зрозуміти Молдові – ЗСУ прийдуть на допомогу, якщо та попросить про це. З огляду на те, що РФ не має спільних кордонів з Придністров'ям, щось протиставити цьому росіянам буде складно".

Швидше за все, продовжує експерт, придністровські депутати на з'їзді можуть вкотре звернутися до РФ із проханням про приєднання. Але розрахунок, акцентує він, не на те, що Росія задовольнить це прохання, але на те, що це допоможе їм вести переговори з Кишиневом. Тому що виникли економічні проблеми, у тому числі у ракурсі позбавлення безмитного режиму.

"З іншого боку, – зазначає Сергій Гармаш, – Путін зайняв чітку позицію на розпалювання вогнищ напруженості у світі. Які, на його думку, мають розпорошувати зусилля Заходу та відволікати від України. Тому він зацікавлений у створенні осередку напруги у Придністров'ї. Але не в анексії даної території".

Росія може визнати ПМР як перший крок до анексії, припускає експерт. Але не піти на власне анексію. Позначаючи свої дії за аналогією з Україною, коли РФ спершу визнала т.зв. "ДНР" та "ЛНР", а потім оголосила т.зв. "сво".

Такий варіант Кремлю є вигідним, вважає експерт. Коли під загрозою воєнного конфлікту можна тиснути на Кишинів. Щоб той став проросійськішим.

"Але ще важливіше Путіну, що він зможе так шантажувати Румунію, де, за різними даними, базуватимуться призначені для України винищувачі F-16. Тож, швидше, тут йдеться про шантаж загрозою анексії, ніж про власне анексію", – робить висновок Сергій Гармаш.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому у війні-2024 в України виникли серйозні проблеми: як виправити ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини