Головна Новини Суспільство події Чи можуть війська НАТО опинитися в Україні: що стоїть за заявою Макрона
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть війська НАТО опинитися в Україні: що стоїть за заявою Макрона

Не виключено, що Макрон резонансною заявою захотів привернути більше уваги до складної ситуації на нашому фронті

27 лютого 2024, 16:55 comments4356
Поділіться публікацією:

Під час зборів європейських лідерів у Парижі з метою посилити підтримку України президент Франції Еммануель Макрон зробив гучну заяву, яка стала надбанням громадськості. А саме – не виключив відправки до нашої країни західних військ. Хоч і визнав, що серед членів НАТО консенсусу тут немає. Прем'єр Словаччини Роберт Фіцо підтвердив, що таку можливість обговорювали. Але підкреслив, що Словаччина не надсилатиме своїх військових в Україну. Не готові це робити і Чехія, аналогічну позицію зайняли Польща та Швеція. Що криється за резонансною заявою Макрона? Наскільки реалістичною є допомога Україні військами НАТО? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи можуть війська НАТО опинитися в Україні: що стоїть за заявою Макрона

Еммануель Макрон. Фото з відкритих джерел

Розраховуємо лише на допомогу військовою технікою

Колишній працівник СБУ (2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак поділився такою думкою:

"Я не вірю, що Франція зможе відправити навіть свої війська до України. Навряд чи французький уряд зможе якось це пояснити своїм військовим та цивільним. І той самий генсек НАТО Єнс Столтенберг уже заявив, що нічого подібного Альянс не розглядає. Так, проговорили тему. Але, ні, жодного практичного рішення не ухвалили".

Допомогу озброєнням та боєприпасами нам продовжать надавати. Але не людьми, упевнений експерт.

"Можливо Макрон подібною заявою захотів привернути більше уваги до складної ситуації на нашому фронті. Але навряд чи він реально передбачав відправлення в Україну військовослужбовців НАТО", – вважає Іван Ступак.

Отже, констатує він, розраховуємо на допомогу військовою технікою, включаючи літаки, снаряди, ракети, амуніцію. Але застосовуватимуть все це проти агресора саме українці.

Сама ідея обговорювалася ще 2022 року

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак звертає увагу, що Макрон виступив ініціатором найрадикальнішого порядку денного щодо участі військ країн НАТО на боці України з кількох причин.

"По-перше, – пояснює експерт, – через другий та останній термін повноважень Макрон не обтяжений електоральними розрахунками – і може дозволити собі заяви, без урахування виборів (власне його ініціативу вже у Франції розкритикували, як ультраправі, так і крайні ліві). По-друге, Франція вважає за краще грати першу скрипку у побудові нової архітектури безпеки в Європі на противагу американо-німецькому альянсу з його обережним та гнучким ставленням до більш вагомої військової допомоги Україні".

Саме Франція, наголошує Олег Постернак, підтримує вступ України до НАТО, у той час, коли Німеччина та США мають застереження та побоювання нової ескалації.

"По-третє, – продовжує політтехнолог, – заяви, що навіть натякають на можливу безпосередню участь військових НАТО у війні в Україні, можуть позитивно вплинути на актуалізацію сприйняття необхідності військової допомоги нашій країні у вигляді зброї, техніки та навчання. Адже серед європейців, за даними опитувань, помітне охолодження уваги до російського вторгнення та зменшення прихильності до допомоги Україні. Лейтмотив простий: не хочете воювати своїми людьми, тоді надайте бодай озброєння".

Сама ідея, до речі, зазначає експерт, обговорювалася ще 2022 року, але зі зрозумілих причин навряд чи могла бути реалізована.

"Зараз вона здатна підкреслити наявність реальної військової загрози для ЄС і НАТО з боку Росії, – пояснює Олег Постернак. – І дає змогу перепрограмувати зовнішню політику на континенті ключових гравців".

Франція все більше займає лідируючі позиції у зміцненні європейської безпеки

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Ми вдячні Франції за підтримку. Нагадаю, що Україна вже підписала з нею договір про співпрацю у сфері безпеки. І це велике зрушення у зміцненні наших відносин, а також у сенсі внеску до системи глобальної безпеки".

За словами експерта, цінною є і нинішня заява Макрона, яка дає зрозуміти, що на Заході усвідомили – Росія несе загрозу всьому демократичному світу, та й світу в цілому.

"Франція дедалі більше займає лідируючі позиції у зміцненні європейської безпеки. Вона подає сигнал іншим країнам демократичного світу, що слід зміцнювати не лише свою обороноздатність, а й максимально допомагати Україні. Щоб запобігти нападу РФ на інші країни, завдавши їй поразки на території України. А в особі Росії – завдавши поразки всім тоталітарним системам від імені всіх демократичних", – робить висновок Катерина Коваль.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що змінилося за два роки великої війни: хто зараз має перевагу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини