Головна Новини Суспільство події Чи можна було не підвищувати тарифи на електроенергію: відповідь експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можна було не підвищувати тарифи на електроенергію: відповідь експертів

В даний час енергетичні компанії зазнають значного дефіциту коштів, необхідних для проведення планових ремонтів

4 червня 2023, 13:20 comments1496
Поділіться публікацією:

У Міненергетики спробували пояснити підвищення з 1 червня тарифів на електроенергію для побутових споживачів усіх побутових споживачів до 2,64 грн/кВт-год (раніше – 1,44 грн/кВт-год за споживання 250 кВт-год на місяць та 1,68 грн /кВт-год, якщо споживається більше). Мовляв, це зовсім не для того, щоб збагатити фінансові показники українських енергетичних компаній, а виключно через те, що ті поставлені на межу виживання через руйнівні російські удари по українській енергосистемі. Чи згодні з подібними твердженнями? Чи мав уряд інший вихід, ніж під час війни підвищувати тарифи? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи можна було не підвищувати тарифи на електроенергію: відповідь експертів

Тарифи. Фото з відкритих джерел

Навіть зараз тарифи сильно відстають від ринкових

Експерт із енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква вважає, що рішення про підвищення тарифів на електроенергію для населення вже дуже давно перетримано.

"Вони не підвищувалися з 2017 року – і зараз дуже відстають від ринкових. На даний момент тарифи субсидуються Енергоатомом та Укргідроенерго. А фінансових ресурсів цих компаній не вистачає, щоби підтримувати їх на такому низькому рівні. Тому було ухвалено рішення підняти тариф для населення", – аргументує експерт.

За його словами, так зупиниться нестримне зростання боргів, які з'явилися в енергосекторі (з початку року – понад 13 млрд. грн. додаткових боргів).

"Енергоатомом не міг адекватно компенсувати Гарантованому покупцю (Гарпоку) постачання електроенергії для населення. Гарпок, у свою чергу, не компенсував постачальникам універсальних послуг, які не мали можливості платити за електроенергію. Замкнене коло, яке створювало численні проблеми для сектору", – наголошує Денис Саква.

Навіть зараз, наголошує він, ситуація вирішується лише частково. Компенсації населенню з боку Енергоатому та Укргідроенерго залишаються просто у менших обсягах.

"Неправильно говорити, що це не призведе до покращення з фінансових показників енергетичних компаній. Звісно, приведе. Але це необхідно, щоб підготуватися до наступної зими. Російськими атаками пошкоджено майже всі великі українські підстанції, багато об'єктів генерації. Тому такі додаткові кошти для фінансування та реконструкції в секторі справді потрібні", – констатує експерт.

Підвищення обговорюваних тарифів у тому чи іншому вигляді було неминучим

Фахівець із держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев міркує так:

"В даний час енергетичні компанії зазнають значного дефіциту коштів, необхідних для проведення планових ремонтів. У зв'язку з пошкодженням значної кількості енергетичного обладнання цих засобів потрібно більше. Єдиним джерелом їх отримання є оплата за електроенергію, яку надають споживачі".

Вирішити проблему, за словами експерта, можна було двома способами.

Перший – вирівняти ціни для всіх категорій споживачів, залишивши відмінність лише за обсягами споживання, класом напруги та часу споживання. Одночасно надавши малозабезпеченим верствам населення монетарну адресну допомогу в обсязі, що відповідає приросту тарифів.

Другий шлях – підвищення ціни електроенергії для домогосподарств за збереження спеціальних зобов'язань (PSO, коли послуга надається за ціною, нижчою від ринкової). Уряд вибрав саме цей варіант – як найпростіший, зазначає Геннадій Рябцев. Однак він здатний вирішити проблему нестачі коштів енергокомпаній лише частково у міжсезонний період. Адже зберігає дисбаланси на ринку після введення PSO.

"Підвищення обговорюваних тарифів у тому чи іншому вигляді було неминучим, – упевнений експерт – Ті, що діяли до 1 червня, не покривали не лише вартість енергопостачання в цілому, а й навіть генерації електричної енергії на підприємствах Енергоатомома, Укргідроенерго, інших генеруючих компаній".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що вирішить Захід із членством України в НАТО – чому Києву може стати в нагоді досвід Ізраїлю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Игорь

5 червня 2023, 11:03

Геннадій, нехай обнародують повний розрахунок тарифу тоді все з'ясується.

Игорь

5 червня 2023, 11:01

Толочь воду в ступе можно до бесконечности, обнародуйте ПОЛНЫЙ расчет тарифа - тогда можно о чем-то говорить и спорить. И кстати всяких самозванных "експертов" развелось "пруд-пруди", кто им присваивает это звание? Если никто - значит они самозванцы.

Геннадій

4 червня 2023, 20:26

Ви думаєте ми віримо в ці тупі відмазки

Юрій

4 червня 2023, 13:19

Зараз побутові споживачі були поставлені в нерівні умови. Хтось варить їсти на газу,а в когось немає такої можливості, бо все на електриці.

Анатолій

4 червня 2023, 12:56

Бідні приватні обленерго,власники яких є мілліардерами,хочеться сісти і заплакати,разом з урядом,які так переживають за приватні мілліарди як за свої.


Новини