Головна Новини Суспільство події Чи можливе потепління відносин США та Китаю: чому це важливо
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можливе потепління відносин США та Китаю: чому це важливо

Багато залежатиме від того, чи продовжить Китай посилювати військові загрози в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні

28 жовтня 2023, 14:50
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден провів у Вашингтоні переговори з главою МЗС Китайської Народної Республіки (КНР) Ван І. Наголошувалося на важливості відповідально ставитися до конкуренції та спільно вирішувати глобальні проблеми. Раніше лідер КНР Сі Цзіньпін, який уже в листопаді може зустрітися з Байденом, заявив, що подальша доля людства залежить від США та Китаю, які мають знайти порозуміння. Яка ймовірність потепління відносин між Вашингтоном та Пекіном? Чому це важливо як для України, так і для всього світу? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи можливе потепління відносин США та Китаю: чому це важливо

Байден та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Посилення співпраці між США та Китаєм – позитивний крок

Політичний консультант Сергій Биков акцентує, що, незважаючи на стратегічну конкуренцію США та КНР, китайська економіка багато в чому залежить від США та системи міжнародної торгівлі, яка працює за "Західними" правилами.

"Тому посилення співпраці між цими державами виглядає позитивним кроком, який може позитивно впливати на глобальну безпеку", – пояснює експерт.

Сучасна теорія безпеки говорить, що у новому порядку держави переходять до геоекономічного протистояння, поступово залишаючи у минулому геостратегічні протистояння, зазначає Сергій Биков.

"Геоекономіка дозволяє розширювати вплив із меншою втратою для себе, – розповідає він. – Геостратегічні протистояння базуються насамперед на військовій здатності розширювати контроль та підкорювати ресурси. Саме через великі можливості розширення впливу не військовим шляхом світові лідери більше уваги зосереджують на геоекономіці, яка переважає геостратегію як переважно військовий спосіб розширення впливу. Якщо Китай продовжить посилювати військові загрози в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, це може негативно вплинути на глобальну безпеку та прискорити процеси впровадження нового світового порядку".

Китай висловив готовність до конструктивної співпраці – це добрий сигнал

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко розмірковує так:

"Конкуренція у США та КНР справді була і є. І з погляду економіки (перша та друга економіки світу), і з погляду деякого впливу на світові процеси в цілому, якоїсь гегемонії. При цьому, враховуючи міць цих країн і те, що правлять ними дуже прагматичні лідери, вони рано чи пізно приходять до думки, що співпрацювати — набагато краще, ніж ворогувати. Що не можна, щоб здорова конкуренція переросла у гру без правил, у бій без правил".

Експерт нагадує, що основними торговими партнерами Китаю є США, Європа, Канада. І втрачати ці ринки, втрачати інвестиції Заходу заради нерозсудливої РФ влада КНР точно не готова, пояснює він.

"Китай зараз висловив готовність до конструктивної співпраці. Головний дипломат КНР зустрівся і з головою Держдепу США Блінкеним і безпосередньо з президентом Байденом. Це добрий сигнал. Взято курс на стабілізацію відносин. А, якщо в листопаді ще й відбудеться зустріч Байдена та Сі, підготовка до якої ведеться, там можуть бути задані чіткі стратегічні орієнтири в контексті співпраці. І, ймовірно, ухвалено рішення, які позитивно вплинуть на весь світ", – вважає Сергій Дойко.

Він вважає, що через ситуацію російсько-української війни, загострення на Близькому Сході, де позиції США та КНР розходяться, їхні спроби знайти точки дотику не можуть не тішити. Це буде добре і для них, і для нас, і для всього світу, впевнений експерт.

"До речі, ще в січні адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик, з яким я часто спілкуюся, говорив, що як тільки від якоїсь із країн відвертається Захід, така країна починає гнити. Це було більше сказано в контексті РФ, але цілком співвідносно і з Китаєм, який міцно економічно пов'язаний із Заходом. І зв'язок якого з токсичною Росією робить і його частково токсичним, – зазначає Сергій Дойко. — Гадаю, КНР не може цього не розуміти. Як і ще одна сильна країна – Індія. Нещодавно глава індійського Генштабу Аніл Чаухан заявив, що геополітичний вплив РФ знижується, що вона в результаті своєї провальної політики стає все більш залежною від Китаю. І залежність ця вже така, що Пекін може диктувати Москві свої умови".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що міцно пов'язує США та КНР: чи є ризик прямої ескалації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини