Головна Новини Суспільство події Чи можлива зустріч Зеленського та Путіна за тиждень: хто може погодитися на компроміс
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можлива зустріч Зеленського та Путіна за тиждень: хто може погодитися на компроміс

Чим ефективніше ЗСУ знищуватимуть позиції окупантів - тим швидше у Кремлі погодяться не лише на переговори, а й на прийняття пропозицій Києва

31 березня 2022, 12:30 comments1358
Поділіться публікацією:

Відновлення переговорів української та російської делегацій після офлайн зустрічі в Стамбулі, що дала певні надії – заплановано на 1 квітня в онлайн форматі. Глава української делегації на переговорах народний депутат Давид Арахамія припускає, що приблизно через тиждень можна буде вийти на очну зустріч президентів України та РФ. Які очікування від майбутніх переговорів? Як і чому можуть змінитися позиції перед зустріччю президентів? Чи реальна в найближчому майбутньому зустріч Володимира Зеленського з Володимиром Путіним? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи можлива зустріч Зеленського та Путіна за тиждень: хто може погодитися на компроміс

Володимир Зеленський і Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Україна знову посилить свою позицію, а агресорові доведеться відступати

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень доктор політичних наук Ігор Петренко розмірковує так:

"Про переговори у Стамбулі можна говорити з погляду стриманого оптимізму. По-перше, Росія більше не говорить мовою ультиматумів. По-друге, Україна виступила зі своїми доволі конкретними пропозиціями. Серед них важливою є розробка системи гарантій безпеки за аналогією до 5 статті договору НАТО. Вже Британія та Німеччина дали позитивні сигнали про готовність обговорювати їхню участь як країн-гарантів. По-третє, росіяни беруть до розгляду наші пропозиції. При тому, що їхній народ вважає таку поведінку своєї влади провалом. І це відображає реалії, адже РФ не змогла досягти жодного поставленого перед війною завдання. Вони лише завдання змінюють, виходячи з тих втрат, які їм завдають ЗСУ. По-четверте, все, що обговорюється, – це поки що лише пропозиції, які ще шліфуватимуться і видозміняться. Але важливо розуміти, що територіальна цілісність та суверенітет є основою будь-яких рішень для Зеленського. Він чітко стоїть на захисті національних інтересів нашої країни".

Щодо зустрічі на рівні глав держав, то поки що, на думку експерта, не видно підстав говорить про це як про те, що відбудеться в найближчому майбутньому.

"Занадто суперечлива інформація йде від РФ, – пояснює Ігор Петренко. – Думаю, що країна-агресор спробує спочатку посилити свої переговорні позиції активним наступом на Донбасі, а виходячи з результату – виходити на новий виток переговорів. Переконаний, що на Росію і на цьому напрямі чекає провал. Швидше за все, саме Україна знову посилить свою позицію, а агресорові доведеться відступати".

Змусити РФ прийняти наші "червоні лінії" та припинити агресію можуть тільки наші збройні сили

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула зізнався, що має стримані очікування від переговорного процесу.

"Як ми бачимо, сторони досі не досягли компромісу щодо ключових питань урегулювання. Навіть за результатами зустрічі у Стамбулі – українська сторона, яка висунула там свої пропозиції, озвучила свої оцінки щодо можливого досягнення компромісів, а російська – свої. Москва досі не відмовляється остаточно від багатьох своїх ультимативних вимог, не прийнятних для нас", – наголошує експерт.

При цьому, продовжує він, росіяни отримали пакет українських пропозицій – і вони мають час їх обговорити та оцінити ризики, з якими РФ стикається, продовжуючи агресію проти нашої країни.

"І тут позитивним фактором, як мені здається, є певний відступ РФ за окремими пунктами від своїх вимог, – вважає Микола Замікула. – Складається відчуття, що Москва все ж таки готова залишити за дужками загальних угод питання т.зв. "денацифікації" України. Очевидно, що ця умова, яка спочатку висувалась у російському ультиматумі, передбачала успішні дії проти української держави, захоплення нашої країни за кілька днів та встановлення тут маріонеткового режиму. І в рамках такої стратегії росіяни хотіли тут "денацифікувати" Україну. За фактом – зачистити наше політичне поле, знищити всіх патріотів, встановити свій режим та тотальний поліцейський контроль над усіма сферами життя суспільства. Нічого з того не вийшло. Тому доводиться РФ відступати з низки позицій, включаючи цю".

Але, наголошує експерт, все ще гостро постають питання забезпечення гарантій безпеки для України, збереження територіальної цілісності нашої країни. Російська сторона не демонструє готовності відмовитись від своїх загарбницьких планів. А щодо ситуації на тимчасово зайнятих РФ українських територіях (частини тієї ж Херсонщини) і є ризики, що вона спробує провести якийсь донецько-луганський сценарій зі створення псевдореспублік.

"Тобто РФ демонструє всупереч своїм нібито миролюбним заявам, що не відмовляється від своїх подальших територіальних претензій до України. Втім, тут можна згадати неодноразові заяви президента Зеленського, що він не збирається торгувати українськими територіями та українським населенням, яке там проживає. Для української влади – це принципова позиція, її ж відстоюють і наші переговорники", – пояснює експерт.

Як можна змусити РФ зрозуміти та прийняти наші "червоні лінії" та припинити агресію? Відповідь, упевнений Микола Замікула, одна – успішні дії наших збройних сил щодо відображення російського вторгнення. Причому успішні як оборонному, так і контрнаступному плані.

"Лише подальші втрати російських військ, чергові їхні невдачі на українській землі, посилення тиску на країну-агресора з боку наших партнерів можуть довести російському режиму безперспективність подальших наступальних операцій та ультимативних вимог. І, відповідно, змусити Кремль відступити як у військовому, так і політичному планах. Від цього багато в чому залежать і перспективи зустрічі Зеленського з Путіним", – упевнений Микола Замікула.

Але, на його думку, зараз Путін, схоже, вважає, що може продовжувати агресію. І не готовий зустрічатися з президентом України, допоки наша країна не буде готова підписати капітулянтські для офіційного Києва угоди. Саме таку зустріч хоче Путін. Зустріч, де Зеленський підписав би капітуляцію. Це аж ніяк не відповідає інтересам України. Тож за таких умов зустрічі президентів не буде.

Микола Замікула резюмує:

"Загалом, варто розуміти, що переговорний процес, який зараз відбувається, не принесе довгостроковий мир, повне врегулювання російсько-українського конфлікту. Росію не влаштовує саме існування української державності. І навіть якщо ми зараз ціною компромісів досягнемо призупинення російського вторгнення – це не скасує ворожої сутності режиму Путіна (імперського режиму) стосовно Української держави. Тому варто розраховувати лише на тимчасову угоду про припинення вогню, про відведення російських військ. Але це не має заспокоювати українське суспільство. Без глибинних, кардинальних змін у самій РФ, без відмови від неоімперської політики, довготривалий мир між Україною та Росією, між Росією та всім цивілізованим світом – неможливий".

Путін швидшен наважиться на другу хвилю повномасштабного вторгнення, ніж конструктивні переговори

Заступник гендиректора телеканалу ATR, журналіст Айдер Муждабаєв упевнений, що найближчим часом зустрічі Зеленського з Путіним не буде.

"Що їм обговорювати? Я абсолютно впевнений, що всі ці переговори та нібито зрушення у їхньому процесі – просто кац*пська тактика. Вони тягнуть час, їм треба прийти до тями після того, як відгребли від українських воїнів. Озброєння підвезти, перегрупуватись, підтягнути резерви. Вони лише вдають, що зменшують інтенсивність бойових дій у тій же Київській області. Насправді їм там просто воювати вже особливо нічим. Тому виграють час. Щоб накопичити сил — і знову кинутися за тими ж напрямками, звідки їх вдалося відкинути. Плюс – посилити атаки на практично стертий з лиця Маріуполь, на весь південний схід", – пояснює Айдер Муждабаєв.

Він згоден з висновками американської розвідки, що Путін не є реальною картиною того, що відбувається в Україні.

"У росіян так улаштований відбір холуїв в оточенні керівництва країни. Саме тому Путін швидше наважиться на другу хвилю повномасштабного вторгнення, ніж на конструктивні переговори. Тому що він собі реальної ситуації не уявляє", – констатує Айдер Муждабаєв.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Арахамія заінтригував: які з країн погодилися стати гарантами безпеки для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини