Головна Новини Суспільство події Чи може Україна отримати заморожені Заходом активи РФ: що ховається за розмовами
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Україна отримати заморожені Заходом активи РФ: що ховається за розмовами

Потрібні довгі судові процеси, щоб довести, що ті чи інші гроші отримано злочинним шляхом

22 грудня 2023, 12:30 comments1608
Поділіться публікацією:

Поки США та ЄС пробуксовують із ухваленням рішень про виділення Україні багатомільярдних пакетів допомоги зі своїх бюджетів, посилилися пошуки можливостей передати Україні заморожені Заходом активи РФ (близько 300 мільярдів доларів). У МЗС РФ вже – істерика із цього приводу – і нова порція погроз на адресу тієї ж Німеччини. Якою є ймовірність, що російські активи незабаром почнуть працювати в Україні? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чи може Україна отримати заморожені Заходом активи РФ: що ховається за розмовами

Долари. Фото з відкритих джерел

Україна може розраховувати лише на деякі відсотки від замороженого боргу на свою користь

Економічний експерт Данило Монін розмірковує так:

"Вважаю, що ніхто нам російських активів не передасть. Хороший хайп, але насправді експропріювання розміщених за кордоном резервів тієї чи іншої країни (що створює прецедент і може спричинити подібні прецеденти надалі) призвело б до ймовірного обвалення усієї світової фінансової системи".

Тому, продовжує експерт, швидше за все, на що Україна може розраховувати, це отримувати якісь відсотки від замороженого боргу на свою користь. І то під питанням, констатує Данило Монін.

Йде просто політична гра

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко погоджується з тим, що ймовірність нашої країни отримати російські активи – мала.

"Швидше – це просто лише розмови, заяви. Так, невеликі суми тих же російських бізнесменів конфіскувати і нам передати можуть (10-30 млн доларів – таке, Путін за них "не впряжеться"). Але не умовних Абрамовича чи Дерипаски", – пояснять експерт.

Він зазначає, що потрібні довгі судові процеси, щоб довести, що ті чи інші гроші одержано злочинним шляхом. До того ж, як це довести, якщо йдеться про активи країни? Тим більше що адвокатів тут у Росії вистачає.

"Схоже, просто йде політична гра. У зв'язку з тим, що солідне фінансування України з боку США та ЄС заблоковане (сподіємось – тимчасово), нас вирішили "фінансувати" таким піаром. Юристи давно зазначали, що слід ухвалити закон, згідно з яким російські закордонні кошти розблокують після того, як РФ сама компенсує збитки Україні. Ось це могло б спрацювати. Інші варіанти – це просто поговорити", – запевняє Олександр Охріменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Захід малює похмурі прогнози для України: що невдовзі чекати від РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини