Головна Новини Суспільство події Чи є сенс у зустрічі Зеленського з Орбаном: що може відвернути Угорщину від Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є сенс у зустрічі Зеленського з Орбаном: що може відвернути Угорщину від Росії

Якщо Орбан розумітиме, що співпраця з Україною буде вигідною для Угорщини, то зустріч із Зеленським відбудеться

25 грудня 2023, 18:05 comments2217
Поділіться публікацією:

Заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква вважає, що є всі підстави говорити, що переговори президента Володимира Зеленського з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном можуть відбутися. Він навіть навів перелік тем для обговорення. Чи є сенс про щось говорити з Орбаном, який неодноразово демонстрував свою, таке враження, проросійську позицію (зокрема, ставши єдиним, хто заблокував голосування за виділення Україні 50 млрд євро із загальноєвропейського бюджету)? Якщо Зеленський, все ж таки, зустрінеться з Орбаном – що це може дати? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи є сенс у зустрічі Зеленського з Орбаном: що може відвернути Угорщину від Росії

Володимир Зеленський та Віктор Орбан. Фото: із відкритих джерел

Орбан – прагматик і чітко розуміє, що вигідно для Угорщини, а що ні

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко поділився таким коментарем:

"У навколополітичних колах сформувалося стійке кліше: "Орбан – проросійський політик". Насправді, це дуже примітивний погляд. Орбан – політик проугорський і насамперед думає про інтереси Угорщини. Він пройшов дуже складний процес політичної еволюції – від угорського молодолібералізму 90-х до соціал-консервативних поглядів. За своїми поглядами він близький до Трампа. При цьому він прагматик і чітко розуміє, що є вигідним для Угорщини, а що ні".

За словами експерта, ціла низка політиків у Східній Європі орієнтується на Орбана.

"Він харизматичний і має підтримку більшості угорців. Імідж "проросійського політика" сформований структурами Сороса – Орбан виявився єдиним, хто не побоявся викинути з країни соросівські фонди та інститути", – каже Костянтин Бондаренко.

Орбан, продовжує експерт, кидає виклик європейському "мейнстріму" та американоцентричній моделі.

"Звідси й звинувачення, – запевняє Костянтин Бондаренко. – А з Росією він співпрацює доти, доки йому вигідно. Якщо Орбан розумітиме, що співпраця з Україною буде вигідною для Угорщини – зустріч із Зеленським відбудеться. Якщо Зеленський приїде на цю зустріч без конкретних пропозицій, а з традиційним "ви зобов'язані нам допомогти, бо ми захищаємо Європу" – можна навіть не витрачати час та зусилля: Орбан далекий від сентиментів і не добрий на патетичні гасла".

Сам факт готовності офіційного Києва до діалогу – добрий знак

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук вважає, що потенційна зустріч Зеленського та Орбана може виявитися важливою, бо багато суперечностей накопичилося в українсько-угорських відносинах.

"На даний момент Угорщина є головним блокатором євроінтеграції України. Так само як і надання нам допомоги з боку ЄС. Звісно, це створює чимало проблем. І логічно, що президент України бажає вирішити ці проблеми шляхом діалогу. Чи вдасться це зробити – сказати важко. Але сам факт готовності офіційного Києва до такого діалогу – це добрий знак", – пояснює політолог.

Він нагадує, що офіційний Будапешт раніше неодноразово висував Україні претензії щодо ситуації з угорською національною меншиною в нашій країні (зокрема, за мовними моментами).

"Нещодавно Україна схвалила зміни у законодавстві, які мали усунути ці претензії. Але залишаються інші, – пояснює Петро Олещук. – Ми вважаємо їх необґрунтованими. Однак вирішити їх можна лише шляхом переговорів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін готується напасти на Європу: яка ймовірність такого сценарію і чому про це говорять.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини