Головна Новини Суспільство події Чи є ще шанс зробити саміт миру справді глобальним: що відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є ще шанс зробити саміт миру справді глобальним: що відбувається

Частина високопоставлених гостей зустрічі у Швейцарії буде не розголошена

18 травня 2024, 12:05
Поділіться публікацією:

Схоже, дії Росії щодо зриву саміту миру у Швейцарії приносять певний успіх. Стало відомо, що президент Бразилії, швидше за все, проігнорує цей захід. Судячи з позиції Китаю, який у дипломатичному плані всіляко підігрує Росії, його теж не буде. Під питанням є присутність Індії, інших топ-представників Глобального Півдня. Палиці в колеса спільної позиції ЄС щодо підтримки української формули миру ставить Угорщина. Як протидіяти подібним негативним для України процесам? Чи є ще шанс зробити саміт миру справді глобальним, а не лише умовно – зустріччю країн демократичного світу, які й так підтримують нас? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи є ще шанс зробити саміт миру справді глобальним: що відбувається

Саміт миру. Фото: з відкритих джерел

Не слід покладати великі сподівання на зустріч у Швейцарії

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова зазначає, що ситуація із самітом миру поки що невизначена.

"На даний момент відомо, що 50 країн та організацій зі 160, яким надіслали запрошення, погодилися бути присутніми, – розповідає експерт. – Серед високопосадовців будуть голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, голова Європейської ради Шарль Мішель, президент Франції Еммануель Макрон, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні. Залишається інтригою присутність президента США Джо Байдена".

Слід зазначити, продовжує Олександра Решмеділова, що наміченому на 15-16 червня саміту миру у Швейцарії передуватиме саміт "Великої сімки" (G7) в Італії (13-15 червня). І звідти, ймовірно, лідери можуть переміститися на саміт миру.

"До того ж я не виключаю, що частина високопоставлених гостей зустрічі у Швейцарії буде не розголошена, – наголошує аналітик. – Залишається туманною ситуація щодо участі у саміті миру Китаю. Чи це буде сам керівник КНР – Сі Цзіньпін чи хтось рангом нижче? Чи позначить взагалі офіційний Пекін свою присутність? Щодо Індії та Бразилії, не можна виключати, що Росія спробує переконати їх не їхати на саміт миру. Хоча б на рівні керівництва країни".

У той же час, до росіян прислухаються зараз набагато менше, ніж раніше, звертає увагу Олександра Решмеділова. Це яскраво продемонстрував путінський візит до Китаю, який відбувся днями.

"Сі Цзіньпін не поспішає роздавати Путіну якісь обіцянки, зокрема економічного плану. Усі, окрім РФ, діють дуже акуратно. Тож певна таємничість щодо представництва на саміті залишатиметься до останнього", – прогнозує експерт.

Водночас, наголошує вона, не слід покладати великі сподівання на зустріч у Швейцарії. Це буде лише чергове коло переговорів. Далеко не фінальне. Без представників Росії, хоч Китай наполягав, щоб вони там були. При цьому, зауважує аналітик, керівництво Швейцарії дало зрозуміти, що певні контакти з РФ підтримує, хоч саме на цей саміт представників країни-агресора не запрошували.

"Суть саміту – поява узгодженої позиції широкого кола країн, яка потім буде представлена Росії для подальших переговорів", – робить висновок Олександра Решмеділова.

Залишаються непогані шанси, що саміт у Швейцарії пройде у досить широкому форматі

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян розмірковує так:

"Зважаючи на все, шанси зробити саміт миру у Швейцарії справді глобальним – є. І досить непогані. Саме тому так активно намагаються цьому протидіяти Росія та Китай, причому мотивуючись різними інтересами. Але збігаючись у тому, що потрібно маргіналізувати цей формат".

За словами експерта, для РФ необхідно, щоб саміт миру взагалі не відбувся. Щоб не розглядалися українські пропозиції, збудовані в логіці війни як агресії (де є агресор і є жертва).

"Щодо КНР, то вона хоче маргіналізувати саміт у Швейцарії, щоб зберегти можливість відсиджуватися на двох стільцях. Зберігаючи взаємоекономічну включеність та політичне дистанціювання від російсько-української війни. Китай хоче позиціонувати себе як третю силу. Але якщо саміт набуває глобальних рис, простір для маневру Китаю (зі спробою видати себе за третю силу) зменшується", – пояснює Олег Саакян.

Він упевнений, що протидіяти саботажу з боку РФ та КНР можна лише активнішим включенням до саміту миру держав з різних регіонів. З акцентом на переклад десяти пунктів нашої формули з україноцентричних у світоцентричні – як елемент більш глобального порядку денного, що відгукується на проблеми цих держав прямо, а не опосередковано.

"Фактично на базі саміту миру слід розпочинати міжнародний діалог щодо реформи світоустрою, системи глобальної безпеки, які продемонстрували свою слабкість (якщо не сказати дефолтність) з багатьох питань. Все, що буде далі – це вже дипломатична майстерність, – наголошує Олег Саакян. – На сьогодні залишаються непогані шанси, що саміт у Швейцарії пройде у досить широкому форматі. На жаль, уже зрозуміло, що порядок денний буде суттєво урізаний – з десяти до двох-трьох питань, а представництво Глобального Півдня не буде таким, як нам хотілося б".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді зближення Пекіна та Москви посилюється: що отримав Путін від візиту до КНР. Експерти детально проаналізували ситуацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

я

18 травня 2024, 12:05

Хто не з нами -той проти нас, треба знімати розові очки і діяти жорстко, важливо побачити усіх, хто росеян підтримує !


Новини