Головна Новини Суспільство події Чи є ще шанс, що Ізраїль стане союзником України у війні – чим викликаний новий конфлікт
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є ще шанс, що Ізраїль стане союзником України у війні – чим викликаний новий конфлікт

М'якіші форми розмов з Ізраїлем з боку українських дипломатів можуть давати потрібні нам результати

26 червня 2023, 16:28 comments2143
Поділіться публікацією:

Ізраїль, який продовжує відмовлятися допомагати Україні зброєю, ще й зміцнює відносини з Росією, що спричинило різку реакцію українського посольства. Про що говорить те, що відбувається? Як українсько-ізраїльські відносини можуть розвиватися далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи є ще шанс, що Ізраїль стане союзником України у війні – чим викликаний новий конфлікт

Україна та Ізраїль. Фото з відкритих джерел

Спроби тиснути на Ізраїль у стилі, що Тель-Авів ледь не зобов'язаний активніше включатися на підтримку України – навряд чи знайдуть розуміння серед ізраїльських еліт

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич поділився таким коментарем:

"У збереженні та розвитку відносин зацікавлені як Ізраїль, так і Україна. При цьому є спроба України втягнути Ізраїль – остаточно та безповоротно – до кола союзників нашої країни. Але є також позиціонування та політика Ізраїлю, який завжди має свої інтереси. І, якщо подивитися історію, зокрема арабо-ізраїльських воєн, то Ізраїль готовий йти на конфлікти навіть із найближчими партнерами – як і ті самі США".

А тому, пояснює експерт, спроби тиснути на Ізраїль у стилі, що Тель-Авів ледь не зобов'язаний активніше включатися в підтримку України – навряд чи знайдуть розуміння серед ізраїльських еліт. А ось м'якіші форми розмов, упевнений він, можуть давати результати.

"У травні з'явилася інформація, що у Києві стоять радарні системи раннього попередження, які використовувалися у попередній версії знаменитого "Залізного купола". Тобто нехай не наступальні, але оборонні озброєння (зокрема що дозволяють відбивати ракетні удари) ізраїльського виробництва в Україні вже є, – зазначає Ігор Тишкевич. – Щодо нинішнього дипломатичного конфлікту, не думаю, що пройдено точку неповернення. Була спроба України натиснути – отримано жорстку відповідь Ізраїлю".

Ізраїль виходить із власних геополітичних інтересів, заснованих на співпраці з Росією у "сирійському питанні"

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак пояснює, що в самому Ізраїлі зараз більш актуальні питання величезної інфляції, судової реформи, протистояння з терористами та зростаюча агресивна активність Хезболли (воєнізована ліванська шиїтська організація та політична партія, що виступає за створення в Лівані ісламської держави на зразок Ірану).

"Тема російсько-української війни зведена до мікродискурсу на рівні стрічки новин, – зазначає експерт. – Різко поставлене українським посольством в Ізраїлі питання взаємовідносин має на меті "розкачати" громадську думку всередині цієї країни, запустити громадську дискусію, спровокувати внутрішній тиск на уряд Нетаньяху. До того ж, на інформаційний простір Ізраїлю впливають російські медійні ресурси. У країні, де багато вихідців із колишнього СРСР та нинішньої РФ, поширюються наративи, вигідні путінській Росії. А вони також виборці, за голосами яких полюють ізраїльські партії".

За словами Олега Постернака, Ізраїль виходить із власних геополітичних інтересів, які ґрунтуються на співпраці з Росією в "сирійському питанні". До того ж, продовжує він, в Ізраїлі потужне політичне проросійське лобі та політичні контакти з верхівкою РФ.

"Якщо Ізраїль піде на загострення з РФ, це вплине на становище громадян Ізраїлю та потенційних репатріантів, яких дуже багато в Росії, ускладнить Ізраїлю їхні механізми захисту, – наголошує експерт. – Будь-яке ускладнення російсько-ізраїльської кооперації автоматично призведе до надмірного посилення Ірану в Сирії, що буде сприйнято як зростання загрози північному кордону Ізраїлю. Серед іншого, цими мотивами пояснює ізраїльська влада небажання постачати сучасну летальну зброю Україні, оскільки існує ризик її потрапляння через РФ до Ірану. Останнє більше схоже на формальне та притягнуте за вуха виправдання. Але очевидно, що Росія розцінить факт постачання зброї в Україну як недружній крок і згорне взаємодію в Сирії на користь Ірану".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи допомагатиме Ізраїль Україні зброєю: Нетаньяху дав остаточну відповідь.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини