Головна Новини Суспільство події Чи допоможе з експортом зерна саміт G20 – чому найкращий шлях демонструє Великобританія
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи допоможе з експортом зерна саміт G20 – чому найкращий шлях демонструє Великобританія

Якщо зараз піти на шантаж з боку країни-агресора, ми незабаром побачимо ситуацію, коли світ поступово стане заручником експорту продовольства з території Росії

9 вересня 2023, 14:05 comments4056
Поділіться публікацією:

Британський прем'єр Ріші Сунак заявив, що питання світової продовольчої безпеки обговорюватиметься на саміті G20 у Делі (Індія), який пройде цими вихідними. Тим часом британські літаки почали патрулювати Чорне море для захисту суден із українським зерном. А розвідка цієї країни наголошує на тому, що Чорноморська зернова ініціатива (зернова угода) позитивно вплинула на світові ціни на продовольство, тоді як інші маршрути експорту зерна з України навряд чи зрівняються з чорноморським. Тим часом, ООН, схоже, готова піти на всі російські "хотілки" (підключення Россільгоспбанку до SWIFT, страхування російських кораблів та можливість їхнього заходу до портів країн ЄС, повернення РФ заморожених активів) заради повернення країни-агресора до зернової угоди. Чи є надія, що після саміту G20 ситуація з українським морським експортом почне налагоджуватись? Варто Заходу йти на поступки РФ — чи є інший шлях? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи допоможе з експортом зерна саміт G20 – чому найкращий шлях демонструє Великобританія

Експорт зерна. Фото: з відкритих джерел

На міжнародному рівні – багато звернень щодо відновлення зернової угоди

Експерт із питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук зізнався, що на саміт G20 у ракурсі відновлення морського зернового коридору особливих надій немає.

"Україна зараз ставить питання щодо відновлення зернової ініціативи. Навіть, щоб ця зернова система, можливо, працювала без Росії. Нам вдалося зробити гуманітарний коридор – завдяки Збройним силам України вже чотири кораблі, які з моменту повномасштабного вторгнення стояли у портах, вийшли. Є потенціал, що порти не тільки на вихід працюватимуть, а й – туди заходитимуть нові кораблі для завантаження", – зазначає експерт.

За його словами, на міжнародному рівні – багато звернень щодо відновлення зернової угоди. А також – заяв, які робить сьогодні президент України щодо необхідності отримання більше озброєнь, зокрема для захисту портової інфраструктури. Про те, що в жодному разі не можна говорити про зняття санкцій щодо Росії.

"Якщо піти зараз на шантаж з боку країни-агресора, ми незабаром побачимо ситуацію, коли світ поступово, навіть сам того не розуміючи, стане заручником експорту продовольства з території Росії, як це було з нафтогазовим експортом", — застерігає Денис Марчук.

Хотілося б, щоб до ініціативи Великобританії приєдналася Франція

Народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко розмірковує так:

"Тема зернового коридору залишається актуальною, бо це питання не просто експорту з України, а й у цілому продовольчої безпеки світу. Не дивно, що цю тему серед інших розглянуть на саміті "Великої двадцятки" в Індії. Очевидно, пролунають нові пропозиції щодо подолання блокування українського морського експорту".

На думку експерта, найкращий шлях демонструє Великобританія, почавши робити ставку на літаки для контролю спокійного проходження суден з продовольством, недопущення атак з боку Росії. Як не завадило б підтягнути туди ще й британські військові кораблі, вважає Леонід Козаченко.

"Хотілося б, щоб до Великої Британії приєдналася і Франція, – зазначає він. – Дві ці країни мають найбільше турбуватися за долю постколоніального Африканського континенту, для якого постачання продовольства – найважливіше питання. Саме Африка особливо страждає на дефіцит продовольства, штучно створений Росією".

Експерт наголошує, що Кремль цинічно користується ситуацією. Заявляє, що готовий безкоштовно постачати низці африканських країн мільйон тонн зерна, вкраденого в Україні. А Україна б брала за це гроші.

"При цьому Путін говорить лише про мільйон тонн зерна із вкрадених в Україні чотирьох мільйонів, – звертає увагу Леонід Козаченко. – Упевнений, що слід ставити крапку у цьому питанні саме військовим супроводом судів, які курсують між Україною та іншими країнами. І, нарешті, притягнути до відповідальності агресора, що виряджається в маску миротворця. Сподіваюся, на саміті в Індії будуть ухвалені відповідні рішення у даному ракурсі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗМІ дізналися, що генсек ООН запропонував Лаврову за повернення до зернової угоди.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини