Головна Новини Суспільство події Чи дійсно Захід веде подвійну політику: чому з РФ хочуть вести діалог
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно Захід веде подвійну політику: чому з РФ хочуть вести діалог

ОБСЄ та інші міжнародні організації насправді вже мертві інституції

2 грудня 2023, 15:22
Поділіться публікацією:

Цього тижня у Північній Македонії відбувся саміт ОБСЄ, на який допустили главу МЗС РФ Сергія Лаврова. І хоч він, як представник країни-агресора, отримав там свою порцію критики, у тому числі від Німеччини, отримав і трибуну для виступів. Тож активно просував кремлівські тези про війну проти України, фактично виправдовуючи агресію, зневажаючи міжнародне право, погрожуючи вже й Молдові та звинувачуючи Захід у гібридній війні проти РФ. Чому російські представники на другому році "великої війни" з масою військових злочинів продовжують залишатися у багатьох міжнародних організаціях? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи дійсно Захід веде подвійну політику: чому з РФ хочуть вести діалог

Сергій Лавров. Фото: з відкритих джерел

Багато європейців все ще вважають, що слід зберігати майданчики для діалогу з РФ

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук поділився такою думкою:

"Міжнародні організації зараз перебувають у стані глибокої системної кризи. Що вже неодноразово зазначали представники української влади, зокрема президент Володимир Зеленський. Звучали заклики продемонструвати ефективне вирішення статутних завдань, заради яких створювалися та сама ООН, або саморозпускатися. На жаль, не відбувається ні того, ні іншого".

Та ж ОБСЄ, нагадує експерт, була створена насамперед з метою діалогу всередині Європи, щоб не допускати серйозних конфліктів на Європейському континенті. Але сам факт повномасштабної війни Росії проти України демонструє, що статутних завдань не виконано. Відповідно, немає сенсу у існуванні цієї структури, зазначає політолог.

"Але багато європейців все ще вважають, що слід зберігати майданчики для діалогу з РФ. Що та рано чи пізно схаменеться – і вийде повернутися до нормальних відносин. Але це помилкові судження, відірвані від реальності, – упевнений Петро Олещук. – І поки помилковість таких думок не визнають самі європейці, вони продовжать триматися за такі мертві інституції як та ж ОБСЄ. Ну, а поїздка Лаврова на саміт цієї організації стала ще одним прикладом цього. РФ використала зустріч як чергову пропагандистську трибуну. Не більше".

Заходу здається, що краще вести подвійну політику

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко наголошує, що, на жаль, для міжнародної спільноти війна в Україні залишається чимось далеким.

"Це стає зрозумілим, коли потрапляєш у їхнє середовище. Люди живуть у мирних країнах, займаються своїми справами, не ховаються у бомбосховищі. У них навіть, коли вони на стороні України, не має тієї ненависті до рашистів, як у нас. І беззуба міжнародна політика дозволяє країні-агресорові творити все, що вона захоче", – пояснює Сергій Войченко.

Так, продовжує він, від Росії багато хто відгородився, деякі закрили кордони, запроваджено певні санкції. Але те саме запрошення Лаврова на засідання ОБСЄ, надана йому можливість виступити, лише підтверджують, що наша війна для інших – далека.

"Заходу здається, що краще вести подвійну політику, щоб можливо колись у РФ прокинеться розум. Але той не прокинеться. На жаль, ефективність сучасної міжнародної політики, міжнародних організацій фактично нульова", – констатує Сергій Войченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому в ЄС погодилися на участь Лаврова у зустрічі ОБСЄ: що не так із цією організацією.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини