Головна Новини Суспільство події Чи дійсно відбувається геополітичний перелом: чому активізувалася Франція
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно відбувається геополітичний перелом: чому активізувалася Франція

На Заході у всіх різна швидкість протверезіння та осмислення того, що відбувається

6 березня 2024, 14:50 comments9230
Поділіться публікацією:

На фоні майже піврічної тяганини з ухваленням рішення про виділення допомоги Україні з боку США, а також небажання керівництва Німеччини надавати нам крилаті ракети Taurus, несподівано потужно включилися в питання російсько-української війни Франція (ініціатива президента Еммануеля Макрона про необхідність допомагати нам військами, заклики більше давати нам зброї та боєприпасів), Чехія (ініціатива про закупівлю боєприпасів для ЗСУ поза ЄС). Та й традиційно максимально залучені країни Балтії. Чи можна говорити, що відбувається геополітичний перелом, зміна лідерів у глобальному масштабі? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи дійсно відбувається геополітичний перелом: чому активізувалася Франція

Еммануель Макрон. Фото: з відкритих джерел

Той, хто швидше зрозуміє, що відбувається насправді – отримає в результаті значно більше, ніж решта

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко не вважає переломом те, що відбувається на Заході. На його думку, це швидше різна швидкість протверезіння та осмислення того, що відбувається.

"Той, хто швидше зрозуміє, що відбувається насправді – і максимально включиться у питання відновлення світового порядку (для чого немає іншого варіанту, окрім як перемогти РФ на полі бою), отримає в результаті значно більше, ніж ті, хто гальмуватиме (такі можуть серйозно постраждати). Ті ж балтійські держави мають історичну пам'ять щодо радянської окупації. І тому такі однозначні та жорсткі у своїй позиції – максимальна підтримка України, максимальний опір РФ. Але в когось ця пам'ять, на жаль, притупилася. Як, на жаль, у польської влади. Якщо вона має ілюзії з приводу блокування українсько-польського кордону, диверсій проти нашого експорту, якщо намагається все списати на економіку з легким присмаком внутрішньої політики – вона помиляється. Тому що тут чітко проглядається російський слід", – упевнений Андрій Сенченко.

Він нагадує, що у 2014 році на Донбасі рух колон ЗСУ, які поспішали у ті чи інші міста, щоб забезпечити конституційний порядок, періодично перекривали місцеві жителі. І українська влада не знала тоді, що робити. У законодавстві була маса проломів, які не передбачали алгоритми рішень таких ситуацій.

"Лише з часом стало зрозуміло (хтось зрозумів раніше, хтось – пізніше), що такі блокування наших військовослужбовців були діями Росії у рамках гібридної агресії. Це були прояви гібридної війни на Донбасі, окрім того, що Крим уже був захоплений. Все готувалося, фінансувалося, проводилося російськими спецслужбами чи з їхньою участю, – наголошує експерт. – Щось подібне ми бачимо зараз на території Польщі. І руками самих поляків, які часом не знають, що творять, Росія воює і проти України, і проти їхньої власної країни. Гібридно. Як було у нас на Донеччині".

Те саме, зазначає Андрій Сенченко, стосується блокування польсько-німецького кордону за певними товарами. Це вже гібридні російські дії проти Німеччини.

"І те, що канцлер Шольц не може ніяк дозріти з приводу поставки ракет Taurus в Україну, це біда не тільки нашої країни, але і ФРН. Доказо того, що німецька влада не розуміє, що відбувається. Що йде війна путінської Росії проти Європи, проти всього демократичного світу, – упевнений експерт. – Ну, а те, що так активно почав діяти Макрон – це не бажання когось випередити в деяких ініціативах, заробити якісь політичні бонуси. Це швидше питання розуміння глобальних процесів, що відбуваються, усвідомлення важливості бути справжнім лідером у такий складний час. Такого розуміння – всьому колективному Заходу".

Для Франції відкриваються великі горизонти

Політолог Володимир Цибулько пояснює:

"Для Франції завжди була важлива європейська суб'єктність. Саме французьке політичне керівництво неодноразово ініціювало створення європейських збройних сил".

За словами експерта, небезпека обрання Трампа з перспективою подальшого ослаблення НАТО підштовхує саме Францію до відновлення риторики щодо європейської армії.

"І тут є великі горизонти для Франції. Саме вона має повний цикл виробництва озброєння, зокрема і ядерної тріади. Тому навіть у сенсі конкуренції з американськими компаніями за ринки озброєнь така ініціатива Франції робить її головною країною в Європі у сфері безпеки", – зазначає Володимир Цибулько.

Він вважає, що це також пояснює велике зростання французьких ініціатив щодо України, оскільки уявити безпеку Європи без ЗСУ на сьогодні просто неможливо.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які зміни відбуваються всередині НАТО: чи потрібна Україні допомога військ Альянсу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини