Головна Новини Суспільство події Чи дійсно США вирішили навести лад в Україні – хто і чому доглядатиме за країною
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно США вирішили навести лад в Україні – хто і чому доглядатиме за країною

США розповідатимуть про те, як будувати нову Україну вже зараз, під час війни

17 жовтня 2023, 13:42 comments3527
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що у понеділок, 16 жовтня, на 600-й день повномасштабної війни з візитом в Україну прибула спеціальна представниця президента США з відновлення нашої країни Пенні Пріцкер. За словами глави держави, вони вже встигли обговорити питання енергетики, макрофінансової підтримки, відновлення, захисту інвестицій від ризиків війни, залучення приватного бізнесу. Про зустріч з Пенні Пріцкер повідомив і прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Які очікування від приїзду такого спецпредставника? Що, швидше за все, залишиться за лаштунками? Чи є сподівання на різкий прорив у галузі реформ чи певних галузей економіки? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи дійсно США вирішили навести лад в Україні – хто і чому доглядатиме за країною

Спецпредставник США з питань відновлення України прибула до Києва

Хороший сигнал для України, але водночас – і виклик

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин поділився такою думкою:

"Сам факт появи посади американського посла з відновлення України – випадок нетривіальний. А призначення на нього представника з українським корінням – взагалі знаменний".

За словами експерта, це добрий сигнал для України, але водночас – і виклик.

"Перше – посилення координації між нашими країнами, чіткіший фокус (що нам необхідно), надійний зворотний зв'язок. Друге – більш щільний контроль та прагматизм (гроші в обмін на реформи та прозорість витрачання коштів)", – пояснює В'ячеслав Черкашин.

Потрібно максимально скористатися першим і постаратися не втратити країну в другому, вважає аналітик.

Є три фактори, на які слід звернути увагу

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь міркує так:

"Очевидно, що до нас приїхав ревізор. І зрозуміло, що почнуть розповідати, як будувати нову Україну вже зараз, під час війни. Так працює політика. Суспільство має чути певні меседжі, а відбувається те, що відбувається".

Руслан Соболь вважає, що є три чинники, на які слід звернути увагу у рамках цього візиту та його можливих наслідків.

Перше – політична криза у США, де досі не можуть обрати спікера Палати представників. Як наслідок – не можуть проголосувати за важливі рішення. Майже всі процеси заморожені.

Друге – напад ХАМАСу на Ізраїль. Це виклик, до якого, схоже, багато хто виявився не готовим, зазначає експерт. Включаючи США, для яких Ізраїль є основним союзником поза НАТО. З усіма зобов'язаннями щодо цього самого союзника. Зі спробами не дати запалати всьому Близькому Сходу. І весь фокус уваги зараз – там.

Третє — через політичну кризу в США "заморозили" гроші, які могли передаватися і Україні, й Ізраїлю.

"На цьому тлі до нас і приїжджає висока комісія з розвитку України". Думаю, незабаром стане зрозумілим, що відбувається насправді. І тут є кілька варіантів, – припускає експерт. – Обидва не надто позитивні для нас. Перший – "заморозка" нашої війни шляхом різкого зменшення фінансової та військової підтримки України. Так, публічно звучать інші тези, у стилі "підтримувати Україну – у наших національних інтересах США". Але закулісно нашу владу просто можуть поставити перед фактом необхідності, як мінімум, відкласти на невизначений термін мрію про вихід на міжнародно визнані кордони 1991 року. Другий варіант – допомагати нам продовжать, не виходячи за рамки того, що вже є, а це теж не дозволить нам у найближчому майбутньому перемогти такого ресурсного супротивника як РФ. Плюс — кожен пакет допомоги підв'язуватимуть під виконання певних умов (реформи і так далі)".

І зрозуміло, продовжує Руслан Соболь, що буде більш ніж пильна ревізія тієї допомоги, яку ми отримували. Особливо у світлі російських ІПСО щодо того, що хамасівці нападали на Ізраїль, нібито використовуючи озброєння (не виключено – що американське чи європейське), яке потрапило до них із України.

"Стратегічно те, що США вирішили ретельніше підійти до питання наведення порядку в Україні – добре. Для нас. Враховуючи нескінченну низку корупційних скандалів в Україні, тотальний саботаж реформ. Ми явно самі не впораємося. Тактично, з огляду на війну, будь-які внутрішні потрясіння зараз небезпечні для України. Але й без них не можна. Якщо найближчим часом ми побачимо кадрові ротації в Кабміні, в Офісі президента, активізацію Ради в ракурсі ухвалення давно обіцяних партнерам законів – це означатиме, що ревізія приносить свої плоди, які для когось можуть виявитися гіркими", – констатує співрозмовник "Коментарів".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чи згодні росіяни зупинити війну та повернути окуповані території: опитування.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

17 жовтня 2023, 13:05

Українське коріння яке втратило Україну у 1919? Ми вже мали Яресько. Все українське прагне сильної руки,ані демократичного розвитку. Та і більше, це коріння юдейське яке тяжіє до мародерства. Юдеї будуть вчити юдеїв як чесно жити без розкрадання? Навіть їхній творець не зміг навчити, а його сина розіп'яли звільнивши злочинця Варраву. Однополярній юдейській гегемонії у світі пройшов кінець. Золотий мільярд програв Росії.


Новини