Головна Новини Суспільство події Чи дійсно є російський слід у блокуванні українського кордону: як себе проявили поляки
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно є російський слід у блокуванні українського кордону: як себе проявили поляки

Польська влада лише спостерігає за ситуацією і не поспішає робити якихось кроків щодо її врегулювання

24 листопада 2023, 09:35 comments2994
Поділіться публікацією:

Польські перевізники збільшили кількість заблокованих пунктів пропуску на кордоні з Україною до чотирьох. Українська економіка через такі дії поляків зазнає величезних збитків, а автогаз у нашій країні став найдорожчим у світі. Серед організаторів блокування – представники ультраправої партії "Конфедерація", які заявили про продовження термінів протесту до 1 лютого 2024 року. І в цих діях недвозначно проглядається російський вплив. Чому така ситуація стала можливою? Як її вирішити? Які висновки слід зробити? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи дійсно є російський слід у блокуванні українського кордону: як себе проявили поляки

Блокада кордону. Фото: із відкритих джерел

Потрібні дії польських спецслужб, які мають з'ясувати – хто стоїть за блокуванням кордону

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда вважає, що ситуація, яка склалася із блокуванням перевезень на польсько-українському кордоні, є операцією російських спецслужб. І виконується руками окремих громадян Польщі з метою дестабілізації польсько-українських відносин та споживчого ринку України (із негативними наслідками).

"Ініціатори цієї операції чітко вирахували дату її початку. Уряд Моравецького вже не може приймати тих чи інших рішень, партія "Право і справедливість" (ПіС) програла вибори коаліції опозиційних сил. І не зацікавлена в тому, щоб вирішувати проблеми, які воліє залишити наступникам. А новий уряд, який, найімовірніше, очолить лідер "Громадянської платформи" Дональд Туск, ще не сформований", – пояснює експерт.

У цій ситуації, на його думку, слід позбутися ілюзій. І не вважати, що Туск та його уряд насамперед вирішуватимуть питання розблокування кордону з Україною.

"У них буде багато інших питань, при тому, що доведеться враховувати ще й фактор потужної опозиції з боку ПіС, – зазначає Євген Магда. – Думаю, що потрібні дії польських спецслужб, які мають з'ясувати – хто стоїть за організацією такого блокування. А українська влада має донести до поляків свою позицію, пояснивши важливість нормального функціонування транспортного коридору, особливо з огляду на те, що ми продовжуємо відбивати російську агресію".

Ми отримали удар у спину

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко поділився таким коментарем:

"У Фейсбуці є дуже гарний пост з приводу ситуації, що склалася на українсько-польському кордоні. Краще, мабуть, не скажеш. Це точно не по-сусідськи. І це точно – не про чесну конкуренцію. І тим більше під час війни".

Українські перевізники, на відміну від європейських, менше беруть за свої послуги, пояснює експерт. І, звичайно, стають більш затребуваними. Витісняючи конкурентів, які часом мають надприбутки, звикли жити за такими мірками, за високими європейськими цінами.

"І ті ж польські перевізники тепер надто незадоволені тим, що замовник обирає саме українських перевізників. Попит породжує пропозицію. Збільшення пропозиції збиває ціну. Це стандартні ринкові відносини", – наголошує Сергій Войченко.

На його думку, порушуючи тему російського сліду у такого роду блокуванні кордону, слід пам'ятати, що розвідка, дипломатія, пропаганда РФ мають сильний вплив на європейців.

"І вигадки, якими нас годують різного роду грантоїди, що в тій же Європі нібито немає (або майже немає) корупції, не мають нічого спільного з дійсністю, – упевнений експерт. – А блокування сухопутного кордону у воєнний період, при тому, що ми вже маємо морську блокаду, це не лише питання бізнес-інтересів, а й питання виживання української держави. Питання перемоги над окупантами".

Наразі фактично ми отримали удар у спину, констатує Сергій Войченко. Від європейських сусідів. Від союзників.

"Виникає резонне питання – чому уряди країн, де відбуваються такого роду блокування, не здійснюють дій проти цих правопорушників? Адже ці проплачені так звані активісти насправді можуть звести на "ні" зусилля усієї прогресивної світової спільноти з надання допомоги Україні", – акцентує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому ситуацією на кордоні України мають зайнятися спецслужби: що може стояти за блокадою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

24 листопада 2023, 10:36

Громадяни країн, які фінансують Україну, мають переважне право заробляти на логістиці. Власні водії нехай йдуть на передову. Занадто багато звикло жити у комфортній Європі і заробляти на війні, так війна ніколи не закінчиться. Конкуренція повинна бути чесною. Зовсім не такою, якою її бачили агробариги під дахом Фюрера. Нехай іноземні водії побачать в Україні всю розкіш і схеми розкрадання їх фінансів.


Новини