Головна Новини Суспільство події Чи чекати на несподіванки від саміту миру: що відбувається вже зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи чекати на несподіванки від саміту миру: що відбувається вже зараз

Зовсім невеликі сподівання, що саміт призведе до вироблення єдиної позиції країн Заходу та не Заходу

24 травня 2024, 15:12
Поділіться публікацією:

Чим ближче Глобальний саміт миру, намічений на середину червня у Швейцарії, тим більше різнопланової інформації навколо цього заходу. Не встигли ми порадіти з того, що на зустріч прибуде прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді – один із лідерів Глобального півдня, як прийшла новина, що насторожує. За даними Bloomberg, президент США Джо Байден не буде присутній на саміті миру в Швейцарії, віддавши перевагу передвиборному збору коштів у Каліфорнії. Досі немає ясності, чи прибуде (у тому чи іншому вигляді) Китай. Що наразі можна сказати про ситуацію навколо саміту миру та його перспективи? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи чекати на несподіванки від саміту миру: що відбувається вже зараз

Саміт миру. Фото з відкритих джерел

Глобальні міжнародні форуми можуть давати несподівані результати

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов міркує так:

"Про будь-яку міжнародну конференцію можна сказати щось чітке лише після її завершення. Наразі слід констатувати, що керівництво України шукає можливості цивілізованого виходу з конфлікту. Більшість країн підтримують нашу позицію, деякі пропонують свої варіанти вирішення проблеми".

До того, як почнуться дебати, говорити про навіть попередні підсумки саміту – вкрай передчасно, впевнений експерт.

"Історія нас вчить, що такі глобальні міжнародні форуми щодо вирішення такої складної проблеми як війни можуть давати несподівані результати, які не могли спрогнозувати навіть учасники цієї події", – пояснює Віктор Савінов.

Перспективи саміту невеликі

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що саміт миру пройде не так, як очікує українська влада. Швидше за все, прогнозує він, рівень учасників буде нижчим за очікуваний.

"Навряд чи більшість країн Глобального півдня будуть представлені на найвищому рівні. Можливо, не всі запрошені будуть присутні. Ті ж Китай, Бразилія, ПАР, можливо, відправлять радників. Хто представить Індію поки що теж незрозуміло. Як наслідок – зустріч у Швейцарії виявиться в основному з'їздом тих, хто і так підтримує Україну (країни ЄС та НАТО) з вкрапленням представників Глобального півдня, які вже брали участь у зустрічах, що передували саміту в Копенгагені, Джидді та Давосі", – вважає експерт.

На його думку, перспективи саміту невеликі. Навряд чи він призведе до випрацювання єдиної позиції країн Заходу і не Заходу. І тим більше – навряд чи зрушить з мертвої точки переговорний процес.

"Мабуть, перезапуск переговорів розпочнеться з другого саміту миру, який, ймовірно, включатиме і Росію. Про це заявляли керівництво і Швейцарії, і України. Так що вже з другої такої зустрічі, якщо РФ запросять і підуть більш конкретні розмови на базі компромісної пропозиції (а не формули миру Зеленського) — можна очікувати і участі країн у більш розширеному форматі", – припускає Ілля Куса.

Для деяких країн Глобального півдня, пояснює він, те, що пропонується зараз нашою країною, виглядає нереалістично, односторонньо та ультимативно стосовно Росії. Вони вважають, що треба розпочинати переговори на якійсь більш компромісній договірній базі. І, можливо, на більш нейтральному майданчику, ніж Швейцарія (наприклад, в Азії або на Близькому Сході).

Багато залежить від того, кого нам вдасться зібрати на саміті

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій наголошує, що Китай продовжує гнути свою лінію. Мовляв, без РФ немає сенсу проводити якісь переговори щодо пошуків шляхів до миру. Йому вдалося навіть Бразилію – важливу країну в Латинській Америці, перетягнути на свій бік. Вони виробили спільну позицію щодо цього, зазначає експерт.

"КНР максимально використовує для себе ослаблення Росії, викликане війною, розв'язаною через дурість керівництва РФ. Паралельно намагаючись таранити вплив Заходу. Україна потрапила між цими полюсами. Китайська позиція, м'яко кажучи, не враховує наших інтересів", – наголошує Олександр Палій.

Щодо власне саміту, він вважає, що ми побачимо за його підсумками декларацію багатьох країн (вже зараз відомо про приблизно 70 учасників), які виступають за відновлення міжнародного порядку, згідно зі Статутом ООН. З дотриманням територіальної цілісності, суверенітету тощо.

"Якщо нам вдасться зібрати якнайбільше країн, причому не лише Захід та його прихильників, це стане однозначно позитивним моментом", – упевнений експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – що відбувається у відносинах між Китаєм та Заходом: до якої кульмінації ми наближаємось.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини