Головна Новини Суспільство події Час настав: чи вже є умови для повернення Криму – про що говорить заява президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Час настав: чи вже є умови для повернення Криму – про що говорить заява президента

Україна дедалі виразніше заявляє, що у цій повномасштабній війні Крим - також територія України, яка буде повернута

10 серпня 2022, 13:42 comments1971
Поділіться публікацією:

У традиційному вечірньому зверненні 9 серпня президент України Володимир Зеленський основну його частину присвятив Криму, де пролунали вибухи на військовому аеродромі та складах у Новофедорівці. Заявив, що російська війна проти України та вільної Європи розпочалася у Криму – і має закінчитися його звільненням. Наголосив, що Чорноморський регіон не може перебувати у безпеці, поки Крим є військовою базою РФ. Додав, що Крим обов'язково знову стане українським. Згадав Кримську платформу. Як оцінюєте ці заяви? Коли та за яких умов Україна може повернути Крим? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Час настав: чи вже є умови для повернення Криму – про що говорить заява президента

Крим. Фото з відкритих джерел

Умови повернення Криму практично визріли

Нардеп V, VI та VII скликань, екс-заступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко вважає, що з вуст Зеленського прозвучали не ритуальні заяви, які ми чули вісім років війни. На думку експерта, ми бачимо осмислене владою розуміння, що без звільнення останнього клаптика української землі не настане мир.

"Цю думку потрібно розвиватися, особливо щодо Криму. Тому що Крим – не лише плацдарм для російської агресії на півдні України. Це ще й російський плацдарм (принаймні як вони його створювали) для тотального контролю над Чорним та Азовським морями. І це російський плацдарм для агресивних дій на Близькому Сході – у Сирії, можливо, в інших місцях", – пояснює Андрій Сенченко.

Тому, пояснює він, звільнення Криму та його фактичне повернення до складу України – це інтерес не лише України, а й усіх Причорноморських країн, а більш глобально – усіх, хто не хоче війни в Європі та хоче врегулювання на Близькому Сході.

"Умови для повернення Криму практично визріли, – вважає експерт. – Путін, перейшовши 2022 року до масштабної агресії, навіть скептиків змусив підтримувати Україну – це перше. Друге – коли він перейшов до відритої агресії, значною мірою розкрилися його "консерви" у Європі та за океаном. Частина американських та європейських політиків, представників ЗМІ та псевдогромадських структур. В результаті вони стають ізгоями у світі та своїх країнах. Відповідно, у них знижується можливість каламутити воду. Як вся ця історія з Amnesty International, яка вирішила звинувачувати ЗСУ у тому, що вони захищають свою землю. До речі, за радянських часів деякі керівники цієї структури були нагороджені Орденом Леніна. Такою є її історія, забута. А зараз розкрита. І таких "розтинів" досить багато. І ці люди та організації, наголошую, стають ізгоями. Втрачають суспільну вагу, вплив".

Відповідно, акцентує Андрій Сенченко, у тих же наших європейських заокеанських партнерів з'являється більш рельєфне сприйняття, по-перше, того, що відбувається, по-друге, як це не призупинити, а закінчити. І без визволення Криму це неможливо.

Тому сьогодні це вже не лише наше бажання, а й частина розуміння та стратегії підтримки України із боку Заходу, резюмує експерт.

Україна має повне право всі російські військові об'єкти, що розташовані в Криму, розглядати як цілі в рамках ведення війни

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов зазначає, що Путін широкомасштабним нападом на Україну в лютому цього року не лише згуртував нашу країну та НАТО, а й повернув увагу до Криму, який, на думку експерта, випав зі світової повістки.

"Бо задовго до широкомасштабної агресії і навіть до 2014 року Крим був фактично зданий. Спочатку комуністами при розгляді Конституції – коли він як поступка отримав автономію. Потім тією політикою української влади, яка велася на тому напрямі. У результаті в 2014-му переважну кількість СБУшників, прокурорів, чиновників, представників вищого командування, які перебували в Криму, зрадили присязі. І перейшли на бік російських окупантів", – нагадує експерт.

На жаль, продовжує він, нова українська влада із тієї ситуації особливих висновків не зробила.

"І призначення того ж таки Кулініча керувати кримським управлінням СБУ (було розташоване в Херсоні), який виявився зрадником, говорить саме за себе, – вважає Валерій Димов. – Вся ця безвідповідальна політика офіційного Києва дозволяла Криму бути осторонь переговорів, які велися і за участю України, і за нашою спиною. Говорили про Донбас, а Крим був "за дужками". Ніхто не вірив, що його може повернути в українську гавань не військовим, а політичним шляхом далеко відкладених переговорів".

Але, наголосив експерт, Путін своїм відкритим, цинічним, переповненим військовими злочинами нападом на Україну повернув Крим у світовий порядок денний.

"І у сфері воєнних дій (як українську територію). Ми бачимо заяви США, що вони вітають будь-які рішення України щодо повернення своєї території (а Крим туди входить автоматично, а не лише як тимчасово окуповані частини Донбасу, як було у світовому порядку до 24 лютого 2022-го). І у сфері політичній – Крим уже не відкладена проблема", – наголошує Валерій Димов.

Він упевнений, що ми маємо розглядати Крим як територію, яку окупувала РФ (саме окупувала, а не анексувала). Тому Україна має повне право всі розташовані там російські військові об'єкти розглядати як цілі в рамках ведення війни за повернення наших територій.

"Саме про це – вчорашні вибухи у Новофедорівці, – вважає експерт. – Незважаючи на те, що Україна філігранно, на мою думку, веде політику, коли погоджується з російською стороною, що це були не удари ЗСУ, а "порушення протипожежної безпеки", всі чудово розуміють, що сталося і відбувається насправді. А насправді – Крим повертається в інформаційну орбіту і у військовому сенсі (радіус української артилерії стали в рази більшими), і в політичному (як незаконно окупована Росією територія, яка однозначно повернеться до України, причому, швидше за все, внаслідок наших контрнаступальних дій у війні, новий виток якої дав сам Путін). Ми вже бачили паніку, черги біля Керченського мосту на виїзд із Криму. "Хоч каміння з неба" – бумерангом повернулося українською відповіддю за ті події, які задовго до 24 лютого дозволяла собі Росія щодо українського Криму".

Повернути Крим військовим шляхом Україна поки що не має можливості

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля прогнозує, що повернення Криму під український суверенітет означатиме, що закрито історію серйозного конфлікту у Східній Європі, історію територіальних претензій Росії щодо України та, можливо, до інших держав.

"У цьому сенсі ця подія стане епохальною точкою. Без повернення Криму Україні не можна буде говорити про те, що поставлено крапку в історії російського реваншизму", – упевнений політолог.

На його думку, повернути Крим військовим шляхом Україна поки що не має можливості. Але здатна на подібне – і то не сазу – зробити на материковій частині.

"А з півостровом та Севастополем все складніше. Їхнє повернення можливе, якщо РФ добровільно відмовиться від претензій на дані території, – вважає Володимир Воля. – Безперечно, що для такої позиції російського керівництва та суспільства всередині держави-агресора мають відбутися кардинальні зміни. І якщо російська еліта відмовиться від претензій на українські території, можливо, вона одночасно відмовиться від претензій на Придністров'я, Південну Осетію, Абхазію, інші квазіутворення, створені Росією, а також землі інших держав, на які вона має види".

Читайте також на порталі "Коментарі" — таки вдарили по Криму: серія вибухів на військовому аеродромі (ФОТО).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини