Головна Новини Суспільство події Час дипломатії вийшов: чому саміт НАТО може стати історичним – на які рішення чекати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Час дипломатії вийшов: чому саміт НАТО може стати історичним – на які рішення чекати Україні

Зустріч лідерів НАТО відбудеться на фоні спровокованої Росією повномасштабної війни проти України, яка зруйнувала мир у Європі, ставить під загрозу безпеку на всьому континенті

28 червня 2022, 12:30
Поділіться публікацією:

З 28 по 30 червня у Мадриді відбудеться саміт НАТО. Які очікування від цього заходу? Із цим питанням видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Час дипломатії вийшов: чому саміт НАТО може стати історичним – на які рішення чекати Україні

Саміт НАТО. Фото: Getty Images

На саміті можуть порушити питання прийняття України до асоціативних членів Альянсу

Главред інформагентства УкрПрес Інфо, політексперт Олексій Воронцов наголошує, що історичний саміт НАТО, який відкриється сьогодні у столиці Іспанії, Мадриді, має стати поворотним на фоні викликів сучасності.

"На першому місці, згідно з анонсами заходу, стоятиме аналіз російської агресії проти України – та шляхи колективної протидії. Маски зірвані, путін показав своє справжнє обличчя. Тепер шляхи дипломатичних рішень змінилися контраверсивними – військовими, у тому числі превентивними діями. Тема України та допомога, у тому числі військово-технічна, гуманітарна будуть у пріоритеті", прогнозує експерт.

За його словами, одним з основних питань буде тема посилення східного флангу НАТО за рахунок військово-технічного комплексу і, можливо, екстреного прийняття до членів Північноатлантичного альянсу Фінляндії та Швеції.

"США на тлі ескалації військової ситуації в Україні повертають 100 000 американських солдатів до Європи, з них 10 тисяч буде дислоковано лише у Польщі. Слід зазначити, що 63-річний генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який обіймає посаду з 2014 року, мав цього року залишити посаду. Проте всі члени альянсу однозначно висловилися за продовження повноважень генсека на тлі війни, що триває в Україні. Напередодні він оголосив про намір привести "істотно більше 300 000 солдатів" Альянсу в режим підвищеної бойової готовності та екстреного реагування", – наголошує Олексій Воронцов.

Важливим моментом, продовжує він, стане питання скорочення часу на ухвалення рішень, коли часу на розгойдування просто немає.

"Швидше за все, американцям вдасться умовити президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана не чинити опір розширенню Альянсу за рахунок Швеції та Фінляндії. Адже решта 29 країн-членів НАТО із цього приводу претензій не має. Саме згуртованість та швидкість прийняття рішень, а також посилення оборонно-наступальних ресурсів із застосуванням новітніх технологій – запорука успіху оновленої стратегії НАТО на найближчу перспективу. І роль України тут – у пріоритеті, тим більше, що ми досить ефективно навчилися застосовувати новітню натовську техніку та зброю проти армії Росії. Припускаю, що на саміті можуть порушити питання прийняття України до асоціативних членів Альянсу, – зазначає Олексій Воронцов. – Принаймні світова спільнота переконалася, що насправді відбувається у нас – і хто терорист №1 та ворог усього прогресивного людства".

Усім уже зрозуміло, що Україні потрібні літаки, ППО, максимальна кількість сучасного ефективного озброєння

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко зазначає, що на саміті "Великої сімки" (G7) вже обговорювалися нові антиросійські санкції (включаючи ембарго на золото, обмеження ціни на нафту тощо) ), оскільки Росії навчилася обходити існуючі – через треті країни.

"Все це відбувається на тлі новин про дефолт Росії – і масовані ракетні удари, які вона завдає по Україні. При цьому все частіше росіяни б'ють по цивільному населенню – трагедія у Кременчуці, нові смерті у Харкові та області, на Донбасі – тому підтвердження. Таким чином путін намагається показати свою значущість. Що на росію потрібно не тиснути, а – домовлятися із цією країною-терористом", – пояснює Катерина Одарченко.

На її думку, з огляду на все це очевидно, що на саміті НАТО обговорюватимуться чергові постачання зброї для протидії російській агресії.

"На жаль, ми його не отримуємо у достатній кількості та якості. Також порушать тему зміцнення кордонів НАТО, перегляду стратегії Альянсу, де саме Росія буде названа головною загрозою. Звісно, обговорюватимуть і гіпотетичний вступ до блоку Швеції та Фінляндії. Але тут є фактор Туреччини, який поки пригальмував цей процес", – наголошує експерт.

При цьому, продовжує вона, слід розуміти, що навіть якщо є політична воля на постачання зброї, США та ЄС триматися на бюрократії (у хорошому розумінні слова, бо вона захищає закони). І рішення, зокрема щодо передачі Україні тих чи інших видів озброєнь, не можуть швидко втілюватися в життя. Тим більше, що певні зразки зброї ще необхідно виготовити або перекупити в інших країн, надавши щось натомість.

"Ймовірно, порушать і тему продовольчої безпеки – ще один важіль тиску, який використовує путін, блокуючи, наприклад, українські порти та заважаючи вивезенню зерна, – прогнозує Катерина Одарченко. – Думаю, всім уже зрозуміло, що Україні потрібні літаки, ППО, максимальна кількість сучасного ефективного озброєння для захисту не лише своєї території, а й усього світу від російської агресії".

Цього разу Росія отримає статус головного супротивника Альянсу

Політичний експерт Валентин Гайдай наголошує, що кардинальні рішення якщо обговорюватимуться і прийматимуться, скоріше на зустрічах у форматі "Рамштайн" (міністри оборони країн НАТО та союзників), глав "Великої сімки" тощо.

"При цьому саміт НАТО – знакова подія, на якій цього разу Росія отримає статус головного супротивника Альянсу. Судячи з заяв керівництва НАТО та окремо взятих лідерів країн-членів блоку, ставки зроблені саме на програш Росії. Так, із Великобританії звучали запевнення, що там не заспокояться, доки не знищать російську економіку, що країна-агресор має обов'язково зазнати поразки. І в такому дусі, – зазначає експерт. – Плюс – ми маємо постійну військову та фінансову допомогу з боку США. Зокрема, нам обіцяють нову партію американських реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) HIMARS і, за деякими даними, протиракетну оборону середньої та великої дальності – NASAMS, здатну вражати цілі на відстані понад 160 км".

На думку Валентина Гайдая, у рамках саміту НАТО, а також після чергової зустрічі у форматі "Рамштайн", будуть ухвалені рішення щодо передачі зброї Україні окремо взятими країнами.

"Причому не лише від так званих англо-саксонських, а й від країн континентальної західної Європи. Де складається цікава ситуація. За моєю інформацією, у тій самій Італії політики до останнього моменту тягли з передачею зброї, а ось військові були цілком – "за". І така ситуація у багатьох країнах, – наголошує експерт. — Ну, а те, що лідери "Великої сімки" висміяли на саміті путіна, говорить про те, що спалюються мости. Що з цим російським режимом цивілізований світ більше розмовляти не має наміру. Думаю, на саміті НАТО ми побачимо продовження цієї тенденції".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Путіна знову заговорили про Третю світову війну та про пряме протистояння Росії та НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини