Головна Новини Суспільство події Байратари можуть отримати українську прописку: чим це загрожує
commentss НОВИНИ Всі новини

Байратари можуть отримати українську прописку: чим це загрожує

В Україні планують побудувати завод та налагодити повномасштабне виробництво безпілотних літальних апаратів «Байрактар»

1 листопада 2021, 18:06
Поділіться публікацією:

Надзвичайний та повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар повідомив, що в Україні планують побудувати завод та налагодити повномасштабне виробництво безпілотних літальних апаратів "Байрактар" (Bayraktar). Тих самих, один із яких 26 жовтня 2021 року вперше був застосований у зоні проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі. Експерти оцінили для порталу "Коментарі" цю заяву та взагалі ситуацію, що склалася в Україні (і навколо неї) із "Байрактарами".

Байратари можуть отримати українську прописку: чим це загрожує

Безпілотник "Байрактар". Фото: з відкритих джерел

Росіяни, окрім сили, практично нічого не розуміють. А нам – кувати своє

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко зазначає, що міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив: Україна має перестати використати вираз "турецький "Bayraktar" для куплених ударних безпілотників, які використовуються, зокрема, на Донбасі. Відповідна заява прозвучала на зустрічі Мевлюта Чавушоглу зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим на полях саміту G20.

"За словами глави турецького МЗС, якщо Україна має куплене у Туреччини озброєння – воно вже українське, а не турецьке. Тому не треба наголошувати, що "Байрактари" – турецькі. Думаю, тут слід дослухатися. Якщо треба, щоб ми його не називали і "Байрактар", ми можемо назвати як завгодно – "Слоном", "Крокодилом", якимось українським звірком. Головне, щоб вони були та могли діяти ефективно, – наголошує генерал. – Важливо також не зірвати два моменти: будівництво підприємств із виробництва "Байракторів" в Україні. І будівництво центру з підготовки фахівців для обслуговування цих БПЛА".

За словами Ігоря Романенка, необхідно, що безпілотники, хто б ми їх не купував, мали можливість на обслуговування, підготовку розрахунків у межах України.

"Ну, а на невдоволення Кремля та занепокоєння Німеччини та Франції з приводу застосування Україною "Байрактару", вже відповіло наше МЗС. Це гібридна війна, нам треба намагатись не заявляти щось, якщо це шкодить союзниками. У цьому продовжуючи застосовувати силу. Тому що росіяни, окрім сили, практично нічого не розуміють. А нам – кувати своє", – резюмує генерал.

Турецькі БПЛА можуть почати збирати в Україні

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень із Близького Сходу Микола Замікула наголошує, що питання облаштування на території України заводу з виробництва БПЛА Bayraktar, про яке говорить посол України в Туреччині Василь Боднар, обговорюється вже давно. І він цілком логічно вписується у конфігурацію українсько-турецької співпраці у сфері оборонно-промислового комплексу (ОПК), яка має взаємовигідний характер.

"Хотів би наголосити, що Україна не є виключно клієнтом турецької оборонної промисловості, закуповуючи новітні зразки озброєння за кордоном. Українські підприємства роблять свій внесок у реалізацію перспективних проектів турецьких БПЛА (йдеться про двигуни для апаратів). У таких умовах відкриття лінії складання техніки в Україні – цілком обґрунтований наступний крок у двосторонньому партнерстві, що наголошує на глибині україно-турецьких відносин", – пояснює Микола Замікула.

Реалізація проекту є вкрай важливою для іміджу України на міжнародній арені, упевнений він. Адже робота такого підприємства наочно продемонструє міжнародній спільноті, що в питаннях безпеки нашу країну варто розглядати не як проблему (джерело напруги у відносинах з РФ), а як перспективного партнера, здатного на спільну роботу за перспективними напрямками.

"Також відкриття заводу продемонструє насправді беззастережну підтримку Туреччиною незалежної та суверенної України. І віру Анкари у те, що статус, а також зовнішньополітичний курс нашої держави не зміняться. Це важливий момент в умовах, коли загроза широкомасштабного російського вторгнення все ще не втрачає остаточно своєї актуальності, – наголошує експерт. – Не варто забувати і про економічні результати цього проекту – демонстрацію закордонним партнерам можливостей інвестування коштів в українську економіку та створення на українській території підприємств. Завод БПЛА може стати своєрідною вітриною для інвесторів".

Туреччина, у свою чергу, зацікавлена у розвитку виробничих потужностей зі створення БПЛА, продовжує Микола Замікула.

"Вже наявна співпраця з українськими компаніями актуалізує питання про спрощення виробництва за рахунок виконання роботи на території нашої країни, – каже він. – Також варто враховувати, що успіхи турецьких БПЛА останнім часом призвели до зростання замовлень на них (наприклад, перші партії вже здобули Туркменістан та Марокко; замовлення на апарати розмістила Польща). Відповідно, виробнику потрібно розширювати процес складання – і Україна надає для цього необхідні можливості. Проект, безумовно, має важливе значення. Але його реалізація – процес непростий. Тому не варто чекати, що вже завтра чи післязавтра на цьому напрямі нам продемонструють якісь помітні успіхи. Це природно для такої масштабної ініціативи, яка передбачає будівництво нового високотехнологічного виробництва на території України. Тож запасаємося терпінням – і чекаємо на результати".

Раніше командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв розповів, що хоча "Байрактари" лише один раз задіяли в бою, на бойовому чергуванні в зоні ООС вони вже понад півроку. Своєю думкою про те, чому бойове застосування "Байрактара" – серйозний хід у російсько-українському протистоянні, з порталом "Коментарі" поділився політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан .




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини