Головна Новини Суспільство події Байден і Сі Цзіньпін мають намір зустрітися: чому це важливо – про що говоритимуть
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден і Сі Цзіньпін мають намір зустрітися: чому це важливо – про що говоритимуть

Експерти розповіли, які інтереси можуть переслідувати два лідери, готуючись до зустрічі та навіщо Сі Цзіньпіну турне до Південно-Східної Азії

13 серпня 2022, 14:00 comments1885
Поділіться публікацією:

Китайські офіційні особи готують візит лідера Китаю Сі Цзіньпіна до Південно-Східної Азії і зустріч віч-на-віч з президентом США Джо Байденом у листопаді, повідомляє The Wall Street Journal. На що чекати від цієї зустрічі, якщо вона відбудеться? Чи є ймовірність, що США та КНР налагодять стосунки? Чи можливо, що Китай займе більш виразну позицію щодо російсько-української війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Байден і Сі Цзіньпін мають намір зустрітися: чому це важливо – про що говоритимуть

Сі Цзіньпін та Байден. Фото: із відкритих джерел

Мова на зустрічі скоріше стосуватиметься визначення "червоних ліній" та економічної конкуренції у Південно-Східній Азії та Океанії

Асоційований аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, експерт зі Східної Азії Олексій Живора вважає, що очікувати на нормалізацію відносин між КНР і США не варто.

"Обидва лідери і так підтримують регулярний телефонний контакт. Подібна зустріч буде скоріше сигналом світу про повернення Китаю у звичайні економічні відносини після трьох років жорстких ковідних обмежень. Чому це важливо для Сі? Бо поточні прогнози зростання економіки КНР варіюються від 3,3 до 4% на рік – найнижчий темп за останні 40 років. Відповідно, це можливість надіслати сигнал, що Китай повертається в норму, а економічні зв'язки відновлюються", – пояснює аналітик.

Південно-Східна Азія обрана на турне не випадково, впевнений він.

"Китай є найбільшим торговим партнером для більшості країн регіону. Цей факт, у свою чергу, дозволяє КНР дедалі більше впливати на внутрішню політику деяких держав і просувати, зокрема, власні геополітичні інтереси. Так, зокрема, наприкінці березня цього року новини про можливе відкриття військової бази у безпосередній близькості до Австралії на Соломонових островах викликали величезний міжнародний скандал. Для США та їхніх союзників такий розвиток подій неприпустимий, оскільки власне означатиме поступове витіснення їх із регіону, через який проходять найбільші морські шляхи світу – від яких безпосередньо залежить економічний розвиток Китаю (зокрема більшість енергоресурсів КНР все ще імпортує саме таким чином). Що, у свою чергу, призведе до втрати США реальних важелів впливу на другу економіку світу у низці питань (що стосуються України та Тайваню, зокрема). Відповідно, – зазначає Олексій Живора, – мова на зустрічі скоріше стосуватиметься визначення "червоних ліній" та економічної конкуренції у Південно-Східній Азії та Океанії".

Анонс самої зустрічі зараз є доволі зухвалим кроком, вважає експерт. Справа в тому, пояснює він, що цієї осені очікується 20-й з'їзд китайської компартії — подія, на якій обиратиметься наступний генсекретар ЦК КПК. А саме цю посаду обіймає Сі Цзіньпін. Відповідно, констатує Олексій Живора, це сигнал того, що переобрання Сі на третій термін, чого не траплялося з часів Мао Цзедуна, вже гарантовано.

На зустрічі Байдена та Сі Цзіньпіна однозначно буде порушено питання Росії

На думку політолога, співзасновника консалтингової компанії Good Politics Максима Джигуна, якщо зустріч Джо Байдена та Сі Цзіньпіна відбудеться, це буде символом того, що світ не хоче більшої війни, ніж та, що зараз триває в Україні.

"На глобальному рівні це означатиме, що навіть у період кризи (мабуть, найбільшої за останні роки) між Штатами та Китаєм після візиту 2-3 серпня спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань, офіційні Вашингтон та Пекін розуміють, що давати зараз старт. Найбільш глобальним кризам, вдаватися до можливих військових провокацій – точно не варто", – пояснює політолог.

Він зазначає, що тим, які можуть обговорювати Байден та Сі Цзіньпін дуже багато. Тим більше, що їхні країни вважають одна одну основними опонентами та загрозою.

"Серед основних тем – питання торговельно-економічних взаємин, взаємостримування ядерного потенціалу. Однозначно буде порушити питання Росії, – вважає Максим Джигун. — Тут є серйозні розбіжності. Китай, який досить обережно говорив про російсько-українську війну, нещодавно дав доволі провокативний коментар вустами посла КНР у Москві. Було заявлено, що саме США винні у війні, яка продовжується в Україні. І це серйозний меседж. І привід для розмови. Думаю, завдання Штатів – як мінімум окреслити червоні лінії, які китайцям переходити не варто. У тому числі, у своїх звинуваченнях на адресу Вашингтона".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому США тягнуть із визнанням РФ державою-спонсором тероризму – чим загрожує це рішення Москві.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини