Головна Новини Суспільство події Апетит Росії – схід та південь: про що нові заяви агресора – до чого готуватися Києву та Кишиневу
commentss НОВИНИ Всі новини

Апетит Росії – схід та південь: про що нові заяви агресора – до чого готуватися Києву та Кишиневу

У Росії перестали приховувати імперські амбіції і вже відверто говорять про намір окупувати частину України

22 квітня 2022, 17:05 comments1297
Поділіться публікацією:

У Росії офіційно назвали мету "другого етапу спецоперації" (війни) в Україні. Представники країни-агресора планують встановити повний контроль над Донбасом та південними регіонами України. Експерти проаналізували ці заяви для видання "Коментарі".

Апетит Росії – схід та південь: про що нові заяви агресора – до чого готуватися Києву та Кишиневу

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

На офіційному рівні дано сигнал, що Росія може піти далі за Україну

Політтехнолог Борис Тизенгаузен вважає, що у заяві замкомандувача військ Центрального військового округу Міноборони РФ Рустама Міннекаєва важливим для України та всього цивілізованого світу є те, що однією з цілей другої фази війни, яку позначила РФ, є вихід до Придністров'я. Де, за словами представників країни-агресора, нібито спостерігаються факти утисків російськомовного населення.

"Тобто на офіційному рівні дано сигнал, що Росія може піти далі за Україну. Що може, наприклад, посилити угруповання у Придністров'ї. І впливати, зокрема, на офіційну Молдову. На мою думку, у Молдови зараз з'явився історичний шанс, щоб раз і назавжди вирішити проблему з Придністров'ям", – зазначає експерт.

Він наголошує, що чисельність російського угруповання в Придністров'ї, за різними оцінками, становить близько 1,7 тисячі осіб. І це, вважає Борис Тізенгаузен, проблема, що цілком вирішується, особливо на тлі неприкритої загрози в стилі "ми прийдемо і до вас".

Щодо інших заяв та планів (захоплення Донбасу та півдня України, позбавлення нас виходу до моря, логістичних ланцюжків, пов'язаних із портами), то про це говорили і раніше, акцентує експерт. Питання в тому, чи продовжує він, якими силами росіяни планує другу частину своєї "операції". Адже з їхніх заяв можна зрозуміти, що друга фаза розпочалася два дні тому. Жодних істотних успіхів відтоді російська армія не досягла.

"Агресору доводиться перекидати боєздатні частини з Маріуполя, так і не домігшись взяття "Азовсталі", де мужньо обороняються представники "Азова" та морпіхи. Тобто Росія з усіх боків збирає ударну групу, яку вже частково активізувала на Донбасі, – пояснює Борис Тізенгаузен. – Втім, судячи із заяв росіян, незважаючи на суттєві втрати живої сили та техніки, незважаючи на суттєві постачання важкого озброєння Україні з боку західних партнерів, агресор зупинятись найближчим часом не збирається. І це важливий сигнал для наших європейських та американських партнерів. Що постачання озброєння в Україну не має припинятися. Більше того – його слід нарощувати, орієнтуючись на потреби, які періодично озвучує наше найвище військово-політичне керівництво".

Йдеться, уточнює експерт, про важке наступальне озброєння, ракетні, протикорабельні комплекси, авіацію.

"Все це необхідно, щоб стримати надмірні апетити Кремля. Якому здоровий глузд вже давно диктує зупинити війну. Але є, схоже, певна вузька група "партії війни", до якої входить і Путін. І цей вузький прошарок не зважає на жодні втрати, зокрема серед власного населення. Не виключено, що найближчим часом, можливо, 9 травня, Шляхи використовує патріотичний підйом у РФ для оголошення загальної мобілізації", – прогнозує Борис Тізенгаузен.

Про проект "Новоросія" у Росії вже не говорять

Керівник Центру військово-правових досліджень, політичний та бізнес-консультант, адвокат Олександр Мусієнко міркує так:

"Мета військової агресії проти України (або як це охрестили в РФ — "спеціальної військової операції") змінюються. Спочатку вони хотіли встановити контроль над офіційним Києвом, над усією Україною. Намагатися повернути нашу країну в проросійську орбіту. Адже Росія фактично веде неоімперську війну, намагаючись відновити свою імперію, намагаючись поневолити інші держави. Але з нами цього не вдалось. Тому зараз уже не йдеться про захоплення всієї України. Ставка робиться на захоплення південної частини та Донбасу. І це вже не називається проект Новоросія, як його колись охрестив екс-помічник Путіна, куратор "українського напряму" Сурков. Схоже, підтверджуються повідомлення, що ідеологія Суркова, як і він сам, потрапили в опалу".

Враховуючи характер бойових дій на Донбасі і те, що РФ намагається закріпитися в частині Херсонської та Запорізької областей, можна зробити висновок, що так просто виходити звідти окупанти не збираються. Але реалізувати свої плани щодо захоплення навіть частини України їм не вдасться, упевнений експерт.

"Російські війська вже кілька разів намагалися просуватися у бік Одеси з боку Миколаївської області. Їх там дуже ефективно стримували українські захисники і відкидали. Я думаю, що так буде й надалі. Також необхідно розуміти, що після важкої поразки на морі, коли українськими ракетами було потоплено крейсера "Москва" — флагмана Чорноморського флоту РФ — у агресора обмежені можливості для висадки морського десанту. І навряд чи вони на це підуть, враховуючи наші потужні берегові укріплення і засоби оборони, що стали більш ефективними. А якщо все ж таки наважаться – ризикую отримати ще потоплені кораблі, – прогнозує Олександр Мусієнко. – Резюмуючи: цілі росіяни можуть нафантазувати себе будь-які, але український народ, включаючи збройні сили та владу, робитиме все для збереження територіальної цілісності та вигнання окупантів. І рано чи пізно ми все своє повернемо".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Офісі президента розповіли, чому переговори з Росією про припинення війни зайшли в глухий кут і фактично заморожені.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини