Головна Новини Суспільство події Анкара нарешті визначилася: чи посилиться тепер співпраця Туреччини та України
commentss НОВИНИ Всі новини

Анкара нарешті визначилася: чи посилиться тепер співпраця Туреччини та України

Ердоган розчарувався у своєму російському «другові» – і вирішив поводитися сміливіше стосовно Росії

3 жовтня 2022, 16:10
Поділіться публікацією:

Експерти спеціально для видання "Коментарі" продовжують аналізувати важливі для України зустрічі та події, що відбулися 2 жовтня у Туреччині.

Анкара нарешті визначилася: чи посилиться тепер співпраця Туреччини та України

Прапори України та Туреччини. Фото з відкритих джерел

Роль Туреччини у мирному врегулюванні зберігатиметься і навіть зростатиме

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов зазначає, що під час війни співпраця України з Туреччиною лише посилилася. Саме Туреччина, нагадує він, стала посередником у "зерновій угоді" та обміні полоненими, а турецький лідер Реджеп Ердоган проводить постійні переговори як із Володимиром Зеленським, так і з Володимиром Путіним.

"Рішення турецької сторони показують, що вона з розумінням ставиться до стратегічних інтересів України: для нових російських кораблів закрито прохід через Босфор, Туреччина не визнає фейкові "референдуми" та анексії, Туреччина постачає бойові безпілотники "Байрактар" Україні та відмовляє у цьому Росії. Військово-технічна співпраця є ілюстрацією того, як можуть виконуватися рекомендації групи Ермака-Расмуссена. Один із компонентів гарантій безпеки України – це постійні інвестиції та робота оборонно-промислового комплексу. Корвета "Гетьмана Івана Мазепу" було спущено вчора на воду під час візиту першої леді України – Олени Зеленської. Водночас голова Офісу президента України Андрій Єрмак провів переговори про спільне виробництво "Байракторів". На території України військові заводи будуватимуться та реконструюватимуться після перемоги, щоб не стати мішенями для ворожих ударів. Але вся підготовча робота ведеться вже зараз, і Україна отримує техніку, виготовлену на турецьких підприємствах", – зазначає експерт.

Туреччина, продовжує він, зберігає економічні відносини з Росією, але із значною вигодою для своєї економіки та з підтримкою режиму санкцій. Так, у Туреччині вже заборонили ходіння платіжних карток російської системи "Мир".

"Роль Туреччини у мирному врегулюванні зберігатиметься і навіть зростатиме, – упевнений Ігор Попов. – Саме з турецькою підтримкою Україна поведе переговори після військової перемоги над агресором, у тому числі проведе реінтеграцію звільненого Криму".

Ердоган інвестував величезні особисті ресурси в те, щоб переконати Путіна відступитись – і почати шлях до відновлення дипломатичного процесу

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан вважає, що для України дуже важливими є вчорашні події в Туреччині. І те, що перша леді України спеціально прилетіла, щоб взяти участь в урочистій церемонії спуску на воду корвета класу Ada "Гетьман Іван Мазепа", збудованого турецькими корабелами – дуже показово.

"На мій погляд, Туреччина після заяви військового злочинця №1 у світі Путіна про анексію українських територій, у тому числі тих, які вона не зуміла окупувати, визначилася. І вирішила більше підтримувати Україну, бо з Росією мати справу марно. Особисто президент Ердоган інвестував величезні особисті ресурси, щоб переконати Путіна відступитися – і почати шлях до відновлення дипломатичного процесу. Це простежувалося в процесі трьох останніх зустрічей між Ердоганом та Путіним – у Тегерані, Сочі та Узбекистані (на саміті ШОС). Мені здається, що Ердоган розчарувався у своєму російському "другу" – і вирішив поводитися сміливіше стосовно РФ. У тому числі даючи "зелене світло" масштабнішим проектам у площині підтримки територіальної цілісності України, підвищення нашої обороноздатності у війні проти Росії", – зазначає експерт.

Він упевнений, що для України відбувся переломний етап. І після того, як визначилася Туреччина, можна очікувати серйозних зрушень у позиціях таких країн як Китай, Індія, Бразилія, Єгипет тощо.

"Слід також зазначити, що в цю канву лягає історія з нещодавнім широкомасштабним обміном військовополоненими та іншими особами, що утримуються, між Україною та країною-агресором, – вважає Вадим Трюхан. — Багато говорить і той факт, що безпосереднім модератором цього процесу разом із Туреччиною стала і Саудівська Аравія (вона займалася переговорами щодо звільнення десяти іноземців із російського полону). Тим самим Саудівська Аравія намагається відновити своє реноме у власних очах Заходу. І Україні також треба це постаратися якісно використати".

Читайте також на порталі "Коментарі" — насичена кінцівка вересня та початок жовтня: як події вплинуть на Україну




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини