Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Як насправді виглядав Юлій Цезар: реконструкція обличчя
commentss НОВИНИ Всі новини

Як насправді виглядав Юлій Цезар: реконструкція обличчя

Який вигляд мав імператор Римської імперії Гай Юлій Цезар.

сьогодні, 17:05 comments1357
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Юлій Цезар вважається одним із найвідоміших політиків і полководців в історії, але ми майже нічого не знаємо про його зовнішність. Професійна дизайнерка з понад 10-річним досвідом Бекка Сеговія вивчила зовнішність імператора Римської імперії та зробила реконструкцію обличчя Юлія Цезаря.

Як насправді виглядав Юлій Цезар: реконструкція обличчя

Гай Юлій Цезар (праворуч бюст Тускула)

Бекка Сеговія в рамках проєкту Royalty Now відтворює обличчя відомих людей, зокрема Жанни Д’арк, Авраама Лінкольна, Клеопатри та інших. Цього разу дизайнерка взялась за Юлія Цезаря.

До наших часів збереглось лише одне узгоджене зображення, яке створили за життя Юлія Цезаря. Це так званий бюст Тускула, знайдений у 1800-х роках Люсьєном, братом Наполеона Бонапарта.

Бюст показує Цезаря як людину з міцними вилицями, зморшкуватою шиєю, рідким волоссям і незвичною формою голови. Деякі науковці припускають, що форма черепа могла бути наслідком доліхоцефалії — стану, при якому череп подовжений. Проте, через те, що його тіло було кремоване, точну причину назвати неможливо.

Цей бюст відповідає історичним описам, зображенням на монетах часів правління Цезаря та згадкам у працях Светонія. Римський історик описував Цезаря як високого чоловіка зі світлою шкірою, тонкими кінцівками та темними пронизливими очима. Він відзначав, що Цезар мав обличчя, яке часто виглядало занадто повним. 

Однак єдине, що по-справжньому турбувало Цезаря у його зовнішності — це втрата волосся. Цезар вважав, що лисина робить його вразливим для нападів опонентів і ще більше підкреслює деформацію черепа. Він намагався приховати це, зачісуючи залишки волосся наперед.

"З усіх почестей, які йому надав сенат і народ, не було жодної, яку він отримував або використовував з більшою радістю, ніж привілей завжди носити лавровий вінок", — описує римський історик Светоній постійні спроби Цезаря приховати лисину.

На основі бюста Тускула та історичних описів зовнішності Юлія Цезаря дизайнерка Бекка Сеговія створила реконструкцію його обличчя.

Як насправді виглядав Юлій Цезар: реконструкція обличчя - фото 2

Реконструкція обличчя Юлія Цезаря. Проєкт Royalty Now

Також дизайнерка запропонувала вигляд Юлія Цезаря, якби він жив у наш час.

Як насправді виглядав Юлій Цезар: реконструкція обличчя - фото 3

Реконструкція обличчя Юлія Цезаря. Проєкт Royalty Now

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, як виглядала людина, яка жила 10 тис. років тому на території України.

Також "Коментарі" писали, що науковці зробили реконструкцію обличчя чоловіка, що жив 35 тис. років тому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини